"Οι Τυφλοί": Το νέο μυθιστόρημα του Νίκου Α. Μάντη

10:38 5/7/2017 - Πηγή: Pagenews

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Καλοκαίρι 2011. Ο Ισίδωρος αναζητά τη Σοφία στα στενά της ταραγμένης Αθήνας. Ο Κλεάνθης, ερασιτέχνης συλλέκτης στοιχείων και φύλακας του «Βιβλίου των Πάντων», πιστεύει ότι μπορεί να τον βοηθήσει. Απρίλιος 1972. Ο Γιώργος είναι ένας νεαρός εύζωνας που πρόκειται να πρωταγωνιστήσει σε μια θεατρική παράσταση-σταθμό, αλλά και στις επετειακές εκδηλώσεις της δικτατορίας στο Καλλιμάρμαρο. Τι είναι αυτό που τον βασανίζει και γιατί οι τηλεπαθητικές του ικανότητες, που τον ακολουθούν από παιδί, δεν μπορούν

να τον σώσουν; Καλοκαίρι 1985, Κυκλάδες. Ο Νέιτ διερευνά τον αιφνίδιο θάνατο του πατέρα του, σε μια αναζήτηση όπου η τρομοκρατία, η ψυχεδέλεια κι ένας αινιγματικός ταξιδιώτης με δίχρωμα μάτια μπλέκονται αξεδιάλυτα, αλλοιώνοντας τη λογική μορφή της πραγματικότητας. Πώς συνδέονται όλες αυτές οι ιστορίες;

«Οι Τυφλοί» είναι ένα πολυεπίπεδο μυθιστόρημα για τις εκδοχές της ελληνικής τύφλωσης, για την αφήγηση που δε γνωρίζει όρια, αλλά και για την ίδια την ηδονή της εξιστόρησης, όπου αλλεπάλληλοι λαβύρινθοι ανοίγονται, για να μην κλείσουν ποτέ.

Διαβάζουμε ένα απόσπασμα

«Η χώρα σου μοιάζει με τη δική μου. Με μια μεγάλη διαφορά. Η ψυχή της δικής μου χώρας βρίσκεται στη φτώχια της. Εκεί είναι κλεισμένο όλο της το μεγαλείο. Γι’ αυτό δεν πρόκειται να πλουτίσει ποτέ, ούτε και να πουλήσει τον εαυτό της σε καμιά δημοκρατία ή πρόοδο του κόσμου τούτου. Η ψυχή της δικής σου χώρας, εντούτοις, αντιμετωπίζει ένα ανυπέρβλητο πρόβλημα. Είναι παγιδευμένη στο παρελθόν. Για τούτο και οι συμπατριώτες σου νομίζουν ότι πολεμάνε ο ένας των άλλο προς χάριν των ιδεών τους, στην ουσία όμως διεξάγουν έναν τυφλό πόλεμο εναντίον του μέλλοντος, γιατί σκοπός του μέλλοντος πάντοτε είναι να μας απομακρύνει απ’ το παρελθόν. Όμως οι Έλληνες δεν το αντέχουν κάτι τέτοιο. Γι’ αυτό η μοίρα τους είναι να δυστυχούν πάντα, αναπόφευκτα, ίσως λίγο περισσότερο απ’ ό,τι δυστυχούν οι υπόλοιποι λαοί της οικουμένης».

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Νίκος Α. Μάντης γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται. «Έχει τιμηθεί με το βραβείο μυθιστορήματος του ηλεκτρονικού περιοδικού Ο Αναγνώστης για το βιβλίο «Άγρια Ακρόπολ» και με το βραβείο The Athens Prize for Literature του περιοδικού (δε)κατα για το μυθιστόρημα «Πέτρα Ψαλίδι Χαρτί». Οι Τυφλοί» είναι το πέμπτο βιβλίο πεζογραφίας που εκδίδει.

ΤΙΤΛΟΣ: ΟΙ ΤΥΦΛΟΙ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Νίκος Α. Μάντης

Εκδόσεις Καστανιώτη

Σελ.: 608

Τιμή: 19,00 €

Keywords
Τυχαία Θέματα