Οι οπλοφορούντες Ρομά, η κοινωνική υποκρισία και η κρατική ανεπάρκεια


Οι Ρομά δεν είναι ούτε κακόμοιροι ούτε πάμπλουτοι. Ούτε εγκληματίες ούτε φιλήσυχοι. Ούτε οπλοφορούντες ούτε άοπλοι. Είναι από όλα αυτά όπως από όλα αυτά είναι η κοινωνία μας. Και φυσικά δεν ζουν αποκλειστικά από το εμπόριο των ναρκωτικών. Εκτός αν πιστεύει κανείς πως τα …ναρκοπλοία που κουβαλούσαν ηρωίνη είχαν ιδιοκτήτες και καπετάνιους τσιγγάνους. Οι απλουστευτικές ερμηνείες οδηγούσαν πάντα σε λάθος συμπεράσματα. Ένα λάθος συμπέρασμα είναι πως όσοι τώρα διαμαρτύρονται στο Μενίδι είναι υποκινούμενοι από την «Χρυσή Αυγή» και είναι και οι ίδιοι φασίστες. Όσοι τα λένε αυτά

δεν εννοούν να κατανοήσουν το πραγματικό πρόβλημα και άρα να σκεφτούν τρόπους επίλυσής του.

Ότι το πρόβλημα επιχειρεί να μεγεθύνει και να αξιοποιήσει η «Χρυσή Αυγή» είναι γεγονός. Αλλά το πρόβλημα υπάρχει. Όπως υπάρχουν και τα ναρκωτικά στο Μενίδι. Κι είναι αλήθεια πως τα σημεία διακίνησης των ναρκωτικών μετακινήθηκαν τα τελευταία χρόνια από το κέντρο της Αθήνας σε περιφερειακές πόλεις όπως το Μενίδι, το Ζεφύρι και ο Ασπρόπυργος. Εδώ θα περιμέναμε από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκα να είναι αναλυτικός. Τι έχει κάνει η αστυνομία για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο, τι έχει διαπιστώσει ο ίδιος σε σχέση με τις καταγγελίες που φουντώνουν ότι οι διακινητές έχουν βρει άκρες με αστυνομικούς ώστε να εξασφαλίζουν το ακαταδίωκτο; Πως είναι δυνατό να ακούγονται σχεδόν κάθε βράδυ, κουμπουριές στο Μενίδι και να μην έχουν γίνει συγκεκριμένες ενέργειες από την αστυνομία ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο που στοίχισε την ζωή στον μικρό Μάριο; Όλα αυτά δεν γίνεται να ξεπεραστούν με μια γενικόλογη τοποθέτηση ότι οι καταγγελίες δεν είναι συγκεκριμένες.

Οι Ρομά δεν είναι η πέτρα του σκανδάλου όπως προσπαθούν να μας πείσουν ορισμένοι. Ωστόσο στα δικά τους στέκια γίνεται διακίνηση και από τα δικά τους μέρη πέφτουν οι πυροβολισμοί. Αυτό δεν είναι αμφισβητήσιμο. Αν στην Ελλάδα υπάρχουν περιοχές ή μειονότητες που δεν ισχύουν οι νόμοι, τότε το πρόβλημα είναι της Πολιτείας. Αν παιδιά πηγαίνουν σχολείο μόνο στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού ή δεν πηγαίνουν καν κι αυτό είναι πρόβλημα της Πολιτείας. Πρόβλημα που δεν αντιμετωπίζεται διαχρονικά. Η έλλειψη Παιδείας είναι μια από τις βασικές αιτίες που οδηγούν πρώτα στην μικρή και μετά στην μεγάλη παραβατικότητα. Αντί να στρέφει την πλάτη η Πολιτεία πρέπει να ασχοληθεί με αυτό. Όσο περίκλειστη και απομονωμένη γίνεται η κοινωνία των Ρομά τόσο θα βρίσκουν πρόσφορο έδαφος οι παραβατικές συμπεριφορές και θα δημιουργούνται άβατα τα οποία στη συνέχεια θα επικαλείται ακόμα και η αστυνομία.

Η δράση της Πολιτείας θα απαλλάξει από τον βραχνά και τους περισσότερους Ρομά που δεν είναι δυνατό να αντιμετωπίζονται συλλήβδην ως διακινητές ναρκωτικών και κουμπουροφόροι. Επειδή μετακόμισε στα δικά τους μέρη το εμπόριο των ναρκωτικών και έφυγε από το τουριστικό κέντρο δεν σημαίνει ότι λύθηκε το πρόβλημα. Επανήλθε με τρόπο τραγικό και θύμα ένα εντεκάχρονο παιδάκι για να δοκιμάσει τις ευαισθησίες της κοινωνίας, την ανεπάρκεια του κράτους και τα φοβικά ανακλαστικά μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα