Οι δύο αντίπαλοι του Τσίπρα: Από τη μία η Βουλή και από την άλλη οι Γερμανοί... με το grexit


Της Βούλας Μαλαίνου

Οι δανειστές μας προσγειώνουν στην πραγματικότητα, ωστόσο η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα επιμένει να πανηγυρίζει για το πακέτο, που έφεραν οι κκ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης στις αποσκευές τους από τις Βρυξέλλες, μετά το πέρας του Eurogroup την περασμένη εβδομάδα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δείχνουν να σφυρίζουν αδιάφορα για τα ομαδικά "πυρά" της αντιπολίτευσης και για τα ξένα δημοσιεύματα, που

τονίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση προέβη σε δραματικές υποχωρήσεις, προκειμένου να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση "βαφτίζει" τα μέτρα "μεταρρυθμίσεις", βυθίζοντας τα ελληνικά νοικοκυριά στην ύφεση και την απελπισία, βάζοντας υπογραφή σε μείωση του αφορολόγητου, σε νέες περικοπές στις συντάξεις, σε περαιτέρω αύξηση του ΦΠΑ. Στην Ηρώδου Αττικού φέρονται, σαν να έχουν χαθεί στη μετάφραση... των εξελίξεων στη βελγική πρωτεύουσα, όπου δεν επετεύχθη καμία απολύτως συμφωνία. Απλώς, η Αθήνα αποδεχόμενη πλήρως τις απαιτήσεις και τους όρους του ΔΝΤ για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, άνοιξε το δρόμο για την επιστροφή της τρόικας, όχι όμως και για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Το Ταμείο ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα ενταχθεί και σε αυτό το πακέτο διάσωσης και αν τελικά το κάνει, πότε θα γίνει αυτό και υπό ποιον τρόπο. Ουσιαστικά, οι δανειστές ζητούν να "ανοίξει" το ασφαλιστικό, το οποίο μάλιστα έλαβε την έγκριση της ελληνικής Βουλής το περασμένο καλοκαίρι. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν ξεκάθαρος, όταν είπε, προσερχόμενος στο Ecofin, ότι θα πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις σε συνταξιοδοτικό, φορολογικό και εργασιακά.

Στο μεταξύ, ενώ η αξιολόγηση "σέρνεται" και η Αθήνα χάνει πολύτιμο χρόνο όχι μόνο μέχρι τη συνεδρίαση της ΕΚΤ για το QE, αλλά και έως τον ερχόμενο Ιούλιο, όπου λήγει το μεγάλο ομόλογο των 7,2 δισ. ευρώ, το σενάριο του Grexit παίζει δυνατά στο "τραπέζι", αν σκεφτεί κανείς ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση, η πλειονότητα των Γερμανών τάσσεται υπέρ της εξόδου της χώρας από τη ζώνη του ευρώ.

Όπως προκύπτει με βάση τα ευρήματα της δημοσκόπησης του Stern, το 53% των Γερμανών πολιτών θεωρούν ότι θα ήταν σωστή η διακοπή της βοήθειας προς την Ελλάδα, ενώ το 40% τάσσεται υπέρ της συνέχισής της.

Υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους τάσσεται το 45% των ερωτηθέντων, ενώ το 47% την απορρίπτει.

"Ναι" στο Grexit λέει το 52% των Γερμανών, έναντι του 42% αυτών που επιθυμούν την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Σημειώνεται ότι υπέρ του Grexit τάσσονται κατά 75% οι ψηφοφόροι του κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD). Την ίδια δε στιγμή, και η Αριστερά στο Βερολίνο εισηγείται την έξοδο. Συγκεκριμένα, η Σάρα Βάγκενκνεχτ, η επικεφαλής του του κόμματος «Die Linke» και "κατακεραύνωασε" τον Σόιμπλε και τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ήδη χρεοκοπήσει.

"Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξαπατά επί χρόνια τον γερμανικό λαό, καθώς ξέρει ή πρέπει να ξέρει ότι η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει", υπογράμμισε η ίδια σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Rheinische Post».

Όπως όλα δείχνουν, το "μπαλάκι" είναι στο "γήπεδο" του ΔΝΤ και του Βερολίνου. Άγγελα Μέρκελ και Κριστίν Λαγκάρντ συναντώνται σήμερα το απόγευμα στο Βερολίνο, για να αποφασίσουν για το ελληνικό ζήτημα. Πολλές λεπτομέρειες για αυτό το κρίσιμο ραντεβού δεν έχουν γίνει γνωστές, ωστόσο δεδομένο είναι πως οι δύο ισχυρές γυναίκες έχουν ήδη συμφωνήσει πως το "καυτό" ζήτημα του ελληνικού χρέους θα συζητηθεί το 2018, μετά τις γερμανικές εκλογές, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για το ερχόμενο φθινόπωρο.

Η συμφωνία αυτή των... Σιδηρών Κυριών βάζει φρένο στις αξιώσεις της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας είτε στο ερχόμενο Eurogroup είτε στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός, αφού επιχείρησε χθες κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, να κάνει "μασάζ" στους βουλευτές του, ώστε να προλάβει τυχόν "αντάρτικο" σε μελλοντικές, κρίσιμες ψηφοφορίες, καλείται τώρα να λάβει και τον έλεγχο της Βουλής για τη στιγμή, που θα περάσει τα σκληρά μέτρα... Πάντως, το κοινό αντιπολιτευτικό τόξο κόντρα στο πακέτο του Eurogroup δείχνει να ενδυναμώνεται!

Keywords
Τυχαία Θέματα