Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης: Αφιέρωμα στον Δημήτρη Θέμελη


Έργα μουσικής δωματίου ''Απηχήσεις... από το μοιραίο ταξίδι στην Ικαρία'', του Θεσσαλονικιού συνθέτη, ερευνητή και δάσκαλου Δημήτρη Θέμελη παρουσιάζονται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα 23 Απριλίου 2018.

Ο Δημήτρης Θέμελης, γιος του ποιητή Γιώργου Θέμελη, γεννήθηκε το 1931 και έφυγε από τη ζωή τον Ιούνιο του 2017. Καθοριστικό για τη σταδιοδρομία του υπήρξε το γεγονός ότι την περίοδο της Κατοχής πέρασε ένα μέρος των παιδικών του χρόνων στην Ικαρία -τόπο καταγωγής της μητέρας του-, όπου του δόθηκε η ευκαιρία να μάθει να παίζει

νησιώτικη λύρα από λυράρηδες εκείνης της εποχής και να γνωρίσει τη ζωντανή πράξη της παραδοσιακής μας μουσικής.

Η συναυλία στο Μέγαρο αποτελεί μια ερμηνευτική παρουσίαση στο πλαίσιο της διδακτορικής διατριβής με θέμα: ''Το μουσικολογικό έργο και οι συνθέσεις του Δημήτρη Θέμελη. Κριτική μελέτη του συγγραφικού έργου, υφολογική ανάλυση και ζητήματα ερμηνείας σε πιανιστικά έργα'', της υποψήφιας διδάκτορος του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης (ΤΜΕΤ) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Χριστίνας Σιδηροπούλου.

Το επόμενο διάστημα, θα ακολουθήσουν άλλες τρεις συναυλίες: της Ορχήστρας Πνευστών του ΤΜΕΤ (10.5.2018), του μεταπτυχιακού ''Μουσικές Τέχνες - Ελληνικές Μουσικές Παραδόσεις'' (24.5.2018) και της Συμφωνικής Ορχήστρας και Μικτής Χορωδίας του ΤΜΕΤ (4.6.2018), στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΠΑΜΑΚ και ιδίως του ΤΜΕΤ με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η Συμφωνική Ορχήστρα Τσαϊκόφσκι για πρώτη φορά στην Ελλάδα

ΚΑΣ: Σήμερα το αίτημα της ''Real Madrid TV'' για κινηματογράφηση στην Ακρόπολη

Keywords
Τυχαία Θέματα