Με τα... τρίτα "κατεβαίνει" η Ελλάδα στο EWG: Απών ο Χουλιαράκης...

14:47 9/2/2017 - Πηγή: Pagenews

Ενδεικτικό των μηδενικών προσδοκιών που έχει η ελληνική κυβέρνηση από τη σημερινή συνεδρίαση του Euro Working Group, είναι η απουσία του Γιώργου Χουλιαράκη από το συμβούλιο των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης.

Τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών θα πάρει ο σύμβουλος του, Παναγιώτης Νικολαίδης, ενώ ο ίδιος ο κ. Χουλιαράκης θα βρίσκεται το απόγευμα της Πέμπτης στο London

School of Economics (LSΕ) στο Λονδίνο.

Κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωσαν ότι η ελληνική πλευρά θα εκπροσωπηθεί από τον πρόεδρο του ΣΟΕ, υποβαθμίζοντας μάλιστα την εξέλιξη, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως η απουσία του κ. Χουλιαράκη «δεν σημαίνει κάτι, έχει ξαναγίνει».

Η σημερινή συνάντηση είναι αναγνωριστικού.. χαρακτήρα. Ενώ προχωράμε με βήμα σημειωτόν προς την όποια ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης και η κρίσιμη ημερομηνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου πλησιάζει απειλητικά, οι εκπρόσωποι των υπουργείων οικονομικών θα διερευνήσουν το κατά πόσον υπάρχουν περιθώρια προσέγγισης των εμπλεκομένων πλευρών και πιθανότητα επιστροφής των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα.

Και μπορεί η 20η Φεβρουαρίου να μην είναι τελεσίγραφο για το κλείσιμο της αξιολόγησης, αλλά είναι ένα ρεαλιστικό deadline, για τη δυνατότητα της χώρας να μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ την Άνοιξη και όχι μόνο.

Η συζήτηση σήμερα εστιάζεται στο ζήτημα της εκ των προτέρων νομοθέτησης των μέτρων που ζητά το ΔΝΤ για να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα. Οι ευρωπαίοι συντάσσονται όλοι απέναντι στο ΔΝΤ το οποίο ζητά εκ των πραγμάτων παράλογα μέτρα. Ο ίδιος ο Γερούν Ντάισελμπλουμ καταφέρθηκε εναντίον του Ταμείου, αν και αργότερα ξεκαθάρισε ότι η Ολλανδία δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Υπό αυτό το πρίσμα, οι ανεπίσημες επαφές για να ξεμπλοκάρει η δεύτερη αξιολόγηση είναι συνεχείς.

Οι ηγέτες της Ευρωζώνης θέλουν να τελειώσει το θρίλερ με την Ελλάδα άμεσα, πριν ξεκινήσουν οι εκλογές σε διάφορες χώρες του μπλοκ. Αν και η χώρα δεν χρειάζεται νέα δόση έως τον Ιούλιο για να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της, αξιωματούχοι της ΕΕ φοβούνται ένα σενάριο παρατεταμένης αβεβαιότητας.

Η έκθεση του ΔΝΤ και η επιμονή του για «βαθύτερες και ταχύτερες» μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, στο φορολογικό, στις τράπεζες, στο εργασιακό, αλλά και σε άλλα επίπεδα, έχει δημιουργήσει ένα ζοφερό σκηνικό. Τον πρώτο λόγο και ρόλο τώρα έχει η ευρωζώνη.

Keywords
Τυχαία Θέματα