ΕΤΕ: "Ρίχνουν" Φραγκιαδάκη(;), "αδειάζουν" Στουρνάρα!


Της Βούλας Μαλαίνου

Με... κυβερνητική εντολή μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης αναμένεται να έχει υποβάλλει την παραίτησή του από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής, έτσι ώστε το ΤΧΣ να δώσει επιτέλους το ok για την εκλογή Θωμόπουλου και να ξεκινήσει η αναζήτηση νέου CEO για την Τράπεζα από μηδενική βάση μεν με διαδικασίες εξπρές δε. Οι προβολείς τώρα στρέφονται στη συνεδρίαση του Ταμείου στην έναρξη της εβδομάδας.

Μετά

την ηχηρή παρέμβαση, με ξεκάθαρα θέση υπέρ του ΤΧΣ, ο Γιάννης Δραγασάκης καθορίζει τις εξελίξεις στην ΕΤΕ, δείχνοντας αφενός την πόρτα... στον κ. Φραγκιαδάκη και στέλνοντας αφετέρου μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η κυβέρνηση έχει και το πεπόνι και το μαχαίρι, "αδειάζοντας" ανοιχτά και δημόσια τον διοικητή της ΤτΕ. Ο Γιάννης Στουρνάρας ήδη με το που ξέσπασε η κρίση στην Εθνική, ζήτησε την άμεση αποκατάστασή της, απευθύνοντας έκκληση για ωριμότητα και ψυχραιμία.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων από τον Δημήτρη Τζανακόπουλο την Παρασκευή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κινούμενος στη "γραμμή" Δραγασάκη, τόνισε ότι "η διοίκηση μιας τράπεζας οφείλει να μην αγνοεί τις αποφάσεις και τις προτροπές του βασικού μετόχου της".

"Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, αλλά δεν παρεμβαίνει στην επιλογή των διοικήσεων, καθώς δεν είναι αυτός ο θεσμικός της ρόλος", τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος στο briefing, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση «δηλώνει με σαφήνεια ότι το ρήγμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ ΤΧΣ και διοίκησης της Εθνικής οφείλει να κλείσει άμεσα».

Σημειώνεται πως οι αλλαγές στις διοικητικές πυραμίδες των συστημικών αποτελούν προαπαιατούμενο για την αξιολόγηση. Σχεδόν τρεις μέρες πριν την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, η εγχώρια τραπεζική αγορά θυμίζει καζάνι που βράζει και δεν παρουσιάζει καμία ετοιμότητα, ως προς τα έργα που θα ζητήσουν οι εκπρόσωποι των θεσμών να δουν. Το πιθανότερο δε είναι το κουαρτέτο των δανειστών να δώσει χρονικό τελεσίγραφο στον κ. Στουρνάρα για τις αλλαγές στις ηγεσίες, έτσι ώστε να αυξήσει περαιτέρω τις πιέσεις.

Μάλιστα, ο κ. Δραγασάκης παρενέβη, την ώρα που η κυβέρνηση τρέχει για να ολοκληρώσει την αξιολόγηση εντός των χρονοδιαγραμμάτων, που μας έχουν θέσει οι εταίροι, με στόχο την επίτευξη συνολικής συμφωνίας στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι τα όργανα στην Εθνική άρχισαν, όταν το ΔΣ της Τράπεζας εξέλεξε με πλειοψηφία τον κ. Θωμόπουλο στο τιμόνι της Τράπεζας, παραγκωνίζοντας την πρόταση του ΤΧΣ για τον Δημήτρη Τσιτσιράγκο, που απολάμβανε σημειωτέον και τη στήριξη της Λούκας Κατσέλη, η οποία όμως καθώς είχε παραιτηθεί, δεν είχε δικαίωμα ψήφου.

Το ΤΧΣ αποτελεί το βασικό μέτοχο της Εθνικής, συνεπώς είναι εμφανές πως πρόκειται για σύγκρουση κορυφής, για την οποία μάλιστα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης πέταξε το "μπαλάκι" της ευθύνης αποκλειστικά και μόνο στην ΕΤΕ.

Ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι η διοίκηση της Εθνικής είχε χρέος να προβλέψει και να προσπαθήσει να αποτρέψει τη δημιουργία του ρήγματος.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν είχε παρέμβει στο ζήτημα ανάδειξης της νέας ηγεσίας της τράπεζας, έχοντας εμπιστοσύνη στην υπευθυνότητα και τη σύνεση των εμπλεκομένων μερών.

"Μετά τις τελευταίες εξελίξεις όμως, διαπιστώνεται η δημιουργία σοβαρού ρήγματος ανάμεσα στο Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, εξέλιξη την οποία η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας είχε χρέος να προβλέψει και να προσπαθήσει να αποτρέψει", σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε ότι η χώρα και το τραπεζικό σύστημα δεν αντέχουν άλλες αναταράξεις και μάλιστα αναίτιες. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ίδιος ζήτησε να γίνει ότι είναι απαραίτητο προκειμένου να αποκατασταθούν άμεσα οι αναγκαίες συνθήκες ομαλής συνεργασίας της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο κατέχει και το 40% των μετοχών της, με γνώμονα τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και το δημόσιο συμφέρον.

Την ίδια ώρα, στην Πειραιώς οι αλλαγές έχουν μπει στον "πάγο". Αν και ο πρόεδρος έχει "κλειδώσει" στο πρόσωπο του Γιώργου Χατζηνικολάου, έμπειρο τραπεζικό στελέχους με μακρά πορεία στον τραπεζικό τομέα, κυρίως στις ΗΠΑ, εντούτοις χάσμα υπάρχει ακόμα στο ΔΣ για την εκλογή του νέου CEO.

Πληροφορίες δεν αποκλείουν ακόμα και τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης της Τράπεζας, έτσι ώστε να πιεστούν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές να αποφασίσουν, καθώς οι χρόνοι πιέζουν ασφυκτικά και οι εταίροι σφίγγουν το ζωνάρι, στέλνοντας μήνυμα στην Αθήνα "να τελειώνει με τις διοικητικές αλλαγές στις τράπεζες".

Πάντως, σύμφωνα μες πληροφορίες, στο εσωτερικό της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας παρουσιάζεται μεγάλη δυστοκία για την επιλογή ενός κοινά αποδεκτού προσώπου για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και στην τελευταία μαραθώνια συνεδρίαση του ΔΣ.

Keywords
Τυχαία Θέματα