Κόντρα στις "παρεμβάσεις" Ερντογάν η Κεντρική Τράπεζα-Αύξησε στο 8% τα επιτόκια


Κόντρα στις εκκλήσεις του Ταγίπ Ερντογάν για φθηνότερη πίστη κινήθηκε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, η οποία αύξηση για πρώτη φορά ύστερα από τρία χρόνια τα επιτόκια, με στόχο την τόνωση τς τουρκικής λίρας, η οποία όλο και διολισθαίνει χαμηλότερα.

Ειδικότερα, η Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια της στο 8%, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι έκαναν λόγο για αύξηση στο 7,75%.

Η τουρκική λίρα υποχωρεί

την Πέμπτη πάνω από 0,5% σε 3,40 ανά δολάριο, ενώ τον τελευταίο χρόνο έχει χάσει πάνω από 18%.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, ο Τούρκος πρόεδρος έχει επανειλημμένως απαιτήσει χαμηλότερα επιτόκια από τους διοικητές της τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας και από τις ιδιωτικές τράπεζες της χώρας, καθώς εστιάζει στην ανάπτυξη. Εχθές περιέγραψε την τραπεζική που βασίζεται στα επιτόκια ως «σοβαρό αδιέξοδο».

«Το πραγματικό επιτόκιο της Τουρκίας είναι μεταξύ των υψηλότερων στον κόσμο. Αυτό με φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση (...) αυτό χρειάζεται να το αλλάξουμε», δήλωσε.

«Κάνω έκκληση στις τράπεζες: παρακαλώ μειώστε τα επιτόκια σε λογικά επίπεδα. Κοιτάξτε την ανεργία στη χώρα. Αν θέλουμε ανάπτυξη, χρειαζόμαστε απασχόληση, επενδύσεις και ανταγωνισμό. Η ανεργία είναι πάνω από 11%, αυτό είναι που αξίζει αυτή η χώρα;» ανέφερε ο πρόεδρος σύμφωνα με τους FT.

Η Κεντρική Τράπεζα έχει σήμερα την προγραμματισμένη της συνεδρίαση για τις πολιτικές και κάποιοι επενδυτές ανέμεναν ότι η τράπεζα θα εξετάσει την αύξηση του επιτοκίου ρέπο κατά 25 ή 50 μονάδες βάσης, προκειμένου να συγκρατήσει την υποχώρηση της λίρας.

Ωστόσο αυτές οι προσδοκίες μάλλον δεν ισχύουν μετά τα σχόλια του Ερντογάν που ωστόσο αναγνωρίζει ότι η κεντρική τράπεζα είναι «ανεξάρτητος» θεσμός.

Η Τουρκία αναμένεται να παρουσιάσει σχεδόν μηδενική ανάπτυξη του ΑΕΠ για το τρίτο τρίμηνο, ενώ το αδύναμο νόμισμα αφήνει εκτεθειμένες στον κίνδυνο πτώχευσης, τις επιχειρήσεις της χώρας που βαρύνονται από μεγάλα χρέη σε δολάρι

Keywords
Τυχαία Θέματα