Κομισιόν: Ουδέν νεώτερον για την επιστροφή της τρόικας-Ραντεβού Τσακαλώτου με Μοσκοβισί

14:10 9/1/2017 - Πηγή: Pagenews

Ανοιχτή παραμένει η ημερομηνία επιστροφής των θεσμών, όπως και η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Οι γιορτές έλαβαν τέλος και το κουαρτέτο των δανειστών είναι ακόμα άφαντο. Αυτό που προβληματίζει, καθώς θυμίζει κάτι από το σκηνικό του 2015, όταν το κλείσιμο της αξιολόγησης «τράβαγε» από μήνα σε μήνα, είναι πως ούτε η ελληνική πλευρά ούτε κι εκείνη των θεσμών έχουν νεώτερα από την τρόικα

μόλις τρεις μέρες πριν τη τηλεδιάσκεψη του EWG και ούτε είκοσι μέρες πριν τη διεξαγωγή του Eurogroup.

Στο πλαίσιο αυτό, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επιστροφή της τρόικας, είπε χαρακτηριστικά ότι: "δεν έχω νέα αναφορικά με την αξιολόγηση εκτός από το να επιβεβαιώσω ότι ο Πιέρ Μοσκοβίσι θα συναντηθεί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο την Τετάρτη". "Αν υπήρχε κάτι περισσότερο συγκεκριμένο θα το είχα πει", συμπλήρωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Όπως έγραφε το pagenews.gr νωρίτερα την Δευτέρα, το Οικονομικό επιτελείο προετοιμάζεται για μία σειρά επαφών με κορυφαίους Ευρωπαίους παράγοντες, κυρίως με όσους παίζουν ρόλο διαμεσολαβητή στις σχέσεις κυβέρνησης-δανειστών. Πρόκειται για τους κκ. Μοσκοβισί, Παντοάν, ενώ λέγεται ότι πιθανόν και ο κ. Παπαδημητρίου να συναντήσει τον Μάριο Ντράγκι κατά το ταξίδι του στις ΗΠΑ.

Απώτερος στόχος της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα είναι η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ, η οποία με βάση τα χρονοδιαγράμματα, τα οποία ήδη εκτροχιάζονται, θεωρείται απίθανη, τουλάχιστον έως τον ερχόμενο Μάρτιο.

Καθώς, λοιπόν, οι αρχικές αξιώσεις για το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου έχουν «ναυαγήσει», αφού θεωρείται αδύνατον να έχει κλειδώσει η αξιολόγηση μέχρι τότε, η κυβέρνηση μεταφέρει τώρα το χρονικό ορόσημο για επίτευξη συμφωνίας μέχρι τα τέλη του Φλεβάρη.

Με κείνα και με τούτα, κερδίζει έδαφος το σενάριο, που θέλει την αξιολόγηση να κλείνει αρχές καλοκαιριού, όταν και χρονολογούνται οι λήξεις ομολόγων, τα οποία η Αθήνα καλείται να αποπληρώσει. Συνεπώς, το «καμπανάκι» για στάση πληρωμών τον ερχόμενο Ιούλιο χτυπάει ήδη.

Keywords
Τυχαία Θέματα