Καρκίνος του μαστού: Οι πρώτες ενδείξεις, τα συμπτώματα και οι διαγνωστικές μέθοδοι


Η 25η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού. Στην Ευρώπη, το 60% των κρουσμάτων καρκίνου του μαστού διαγιγνώσκεται σε πρώιμο στάδιο ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα είναι μόλις 5%. Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν πόσο ελλιπής είναι η σχετική ενημέρωση μεταξύ των Ελληνίδων.

Ενδείξεις

Στα αρχικά στάδια, ο καρκίνος του μαστού δεν παρουσιάζει σημάδια ή συμπτώματα ούτε προκαλεί πόνο. Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν συμπτώματα καρκίνου του μαστού σε πρώιμα στάδια,

είναι σημαντική η συχνή παρακολούθηση, αυτοεξέταση και η κλινική εξέταση από ειδικευμένο γιατρό.

Το ατυχές στην περίπτωση του καρκίνου του μαστού είναι ότι σε αντίθεση με άλλες μορφές καρκίνου δεν σχετίζεται συνήθως με την κληρονομικότητα. Ωστόσο, πολλά από τα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού συχνά συγχέονται με συμπτώματα άλλων παθήσεων ή φυσιολογικών ορμονικών αλλαγών στο σώμα της γυναίκας (πχ έμμηνος ρύση, κλημακτήριος κ.α.).

Βέβαια, επειδή ως γνωστόν, η πρόληψη είναι πάντα αποτελεσματικότερη της θεραπείας, αν παρατηρήσετε κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα είναι σημαντικό να ενημερώσετε άμεσα το γιατρό σας ώστε να βεβαιωθείτε κατά πόσο είναι πραγματικά ανησυχητικά.



Χαρακτηριστικά συμπτώματα

Στα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα του καρκίνου του μαστού που καλείται να αντιμετωπίσει ή να διαγνώσει συνήθως ένας εξειδικευμένος μαστολόγος συγκαταλέγονται τα εξής:

Ένας αισθητός όγκος στο μαστό ή στη μασχάλη: Αν ψηλαφίσετε το στήθος σας και νιώθετε ένα εξόγκωμα σαν μικρό μπιζέλι ή λίγο μεγαλύτερο, να βρίσκεται στα πλάγια του μαστού κοντά στον αδένα και παραμένει ακόμα και μετά το πέρας της περιόδου είναι καλό να επισκεφθείτε τον γιατρό σας.

Πρήξιμο και διόγκωση του μαστού ή του ιστού: Το στήθος της γυναίκας, συνήθως πρήζεται φυσιολογικά κατά την περίοδο και διογκώνεται προκαλώντας ενόχληση και πόνο ειδικά κοντά στους αδένες, ωστόσο αν δείτε ότι αυτή η κατάσταση συνεχίζεται και είναι εξίσου ενοχλητική και επώδυνη, ακόμα κι όταν η περίοδος σας έχει τελειώσει, τότε το σύμπτωμα αυτό θεωρείται μάλλον ανησυχητικό.

Αισθητή αλλαγή στο σχήμα, το περίγραμμα ή την υφή του στήθους: Αν έχετε ξεπεράσει την ηλικία ανάπτυξης του στήθους σας και παρολαυτά παρατηρήσετε αισθητή αλλαγή είτε στο μέγεθος και το σχήμα είτε στην μην το αφήσετε χωρίς εξέταση.

Διαφανές ή κόκκινο υγρό από τη θηλή: Η έκκριση υγρού από τη θηλή είναι ανησυχητική. Προσοχή όμως, αναφερόμαστε σε ροή που γίνεται από μόνη της χωρίς να ασκήσουμε εμείς πίεση στο στήθος.



Ερυθρότητα στην περιοχή του μαστού ή της θηλής: Γενικά αν παρατηρήσετε μια περιοχή στο μαστό σας που φαίνεται σαφώς διαφορετική από το συνηθισμένο και παρουσιάζει έντονη ερυθρότητα και ενόχληση, φολιδωτό δέρμα ή ξηροδερμία θα πρέπει να το δει ένας εξειδικευμένος μαστολόγος.

Μία σκληρή περιοχή σαν μάρμαρο κάτω από το δέρμα: Τέτοιου είδους εξογκώματα είναι αρκετά ανησυχητικά και συχνά ενδεικτικά για την ύπαρξη δυνητικά επικίνδυνου όγκου στον μαστό.

Σε κάθε περίπτωση, ένας έμπειρος μαστολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού και να σας κάνει πιο εξειδικευμένες εξετάσεις για να ανακαλύψει την αιτία των συμπτωμάτων που παρουσιάζετε και κατά πόσο είναι αυτά ανησυχητικά. Ο μαστολόγος μπορεί να σας πει με σιγουριά αν είναι όλα εντάξει στην περιοχή του μαστού, ή διαφορετικά να σας βοηθήσει να ξεκινήσετε τη θεραπεία έγκαιρα ώστε να είναι πιο αποτελεσματική αν οι εξετάσεις εντοπίσουν κακοήθεια και καρκίνο του μαστού.



Διάγνωση

Επειδή η επιστημονική κοινότητα δεν έχει ανακαλύψει ακόμα τα αίτια εμφάνισης της νόσου, δεν μπορεί να προληφθεί ακόμα πρωτογενώς ο καρκίνος του μαστού. Ωστόσο, με έγκαιρη διάγνωση, πρόληψη και θεραπεία η αντιμετώπισή του είναι εφικτή. Υπάρχουν 4 διαγνωστικές μέθοδοι:

Κυτταρολογική βιοψία: Γίνεται με μια λεπτή βελόνα (FNA - Fine Needle Aspiration Biopsy) που προσαρμόζεται σε μια σύριγγα και επιτρέπει την αναρρόφηση κυττάρων από την ύποπτη περιοχή του μαστού.

Ιστολογική βιοψία: η βελόνα σε αυτή την περίπτωση είναι μεγαλύτερη, απαιτείται τοπική αναισθησία και τομή και το υλικό που μελετάται είναι ιστολογικό.

Στερεοτακτική βιοψία: η λήψη του ιστολογικού υλικού γίνεται με την καθοδήγηση ειδικών μηχανημάτων

Ανοιχτή χειρουργική βιοψία: η ταυτοποίηση της φύσης της ύποπτης περιοχής γίνεται με ταχεία βιοψία κατά τη διάρκεια του χειρουργείου πριν την αφαίρεση του όγκου.

Keywords
Τυχαία Θέματα