"Καλοί Άνθρωποι σε Σκοτεινούς Καιρούς" από τον Arturo Pérez-Reverte


Ο πολυδιαβασμένος Ισπανός συγγραφέας, Arturo Pérez-Reverte, εμπνέεται από το παρελθόν της πατρίδας του και γράφει το μυθιστόρημα, "Καλοί Άνθρωποι σε Σκοτεινούς Καιρούς" για εκείνους που με οδηγό τα φώτα της Λογικής θέλησαν κάποτε να αλλάξουν τον κόσμο.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

«Σε καιρούς σκοτεινούς, πάντα υπήρξαν καλοί άνθρωποι που, με οδηγό τη Λογική, μόχθησαν να φέρουν στους συμπατριώτες τους τον διαφωτισμό και την πρόοδο. Και δεν ήταν λίγοι όσοι πάσχιζαν να τους εμποδίσουν».

Στα τέλη του

18ου αιώνα, δύο μέλη της Βασιλικής Ισπανικής Ακαδημίας ταξιδεύουν μυστικά στο Παρίσι για να αποκτήσουν τους 28 τόμους Εγκυκλοπαίδειας του Ντ’ Αλαμπέρ και του Ντιντερό, ένα έργο που ήταν απαγορευμένο στην πατρίδα τους. Μέχρι εκείνη τη στιγμή κανείς δεν μπορούσε να υποπτευθεί ότι οι δύο ακαδημαϊκοί θα αντιμετώπιζαν μια επικίνδυνη αλληλουχία μηχανορραφιών, ένα ταξίδι όλο αβεβαιότητες και τρομάρες, που θα τους οδηγούσε, μέσα από δρόμους γεμάτους ληστές και άβολες λοκάντες και πανδοχεία, από την πεφωτισμένη Μαδρίτη του Καρόλου Γ΄ στο Παρίσι των καφέ, των σαλονιών, των φιλοσοφικών κύκλων συζήτησης, της ελευθεριάζουσας ζωής και των πολιτικών αναταραχών τις παραμονές της Γαλλικής Επανάστασης. Το μυθιστόρημα βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και χαρακτήρες και είναι τεκμηριωμένο με μεγάλη σχολαστικότητα.

Διαβάζουμε ένα απόσπασμα

«Καμιά απολύτως ανάγκη δεν έχουμε αυτό τον έντυπο χείμαρρο απιστίας και ασέβειας που προσβάλει κάθε τι παραδοσιακό και καθετί έντιμο… Αυτό το κύμα που προσπαθεί να πνίξει τον θρόνο και την Αγία Τράπεζα, αντικαθιστώντας τα με τη λατρεία των λέξεων όπως “λογική” και “φύση”, που ελάχιστοι κατανοούν… Φαντάζεστε τις αναταράξεις και τις επαναστάσεις στις οποίες μας εκθέτουν αυτές οι ιδέες όταν τίθενται στη διάθεση του κάθε ευέλπιδος πρωτοετούς φοιτητή ή υπαλλήλου σε φαρμακείο; […]

Μην με κάνετε να γελάω τέτοια ώρα, δον Χούστο. Τους Ακαδημαϊκούς τους γνωρίζετε και τους περιφρονείτε όπως κι εγώ. Στην πλειονότητά τους είναι παρακατιανοί γραφιάδες και λόγιοι της κακιάς ώρας, βιβλιοσκώληκες ξένοι προς τα μεγάλα προβλήματα της εποχής μας… Και επιπλέον ορισμένοι υπερβολικά αφελείς, παρά την ηλικία τους. Πόσοι είναι ικανοί να καταβροχθίσουν τον Βολταίρο ή τον Ρουσσό χωρίς να βαρυστομαχιάσουν; Τι συνέπειες θα έχει αυτό το πυριφλεγές υλικό σε χέρια ακατάλληλα, μακριά από τον έλεγχο φερέγγυων φιλοσόφων όπως εσείς;»

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Arturo Pérez Reverte γεννήθηκε στην ισπανική πόλη Καρθαγένη το 1951. Έως σήμερα έχει συνδυάσει με ξεχωριστό τρόπο τη μάχιμη δημοσιογραφία με τη λογοτεχνία. Ως απεσταλμένος του γραπτού τύπου, του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης έζησε για 21 χρόνια (1973-1994) τις μεγαλύτερες διεθνείς συρράξεις της περιόδου εκείνης. Τα μυθιστορήματά του γνωρίζουν παγκόσμια επιτυχία και αρκετά έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο.

Από το 2003 είναι μέλος της Ισπανικής Ακαδημίας Γραμμάτων (Real Academia Espanola, RAE).



ΤΙΤΛΟΣ: ΚΑΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΕ ΣΚΟΤΕΙΝΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ARTURO PEREZ-REVERTE

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Τιτίνα Σπερελάκη

Εκδόσεις Πατάκη

Σελ.: 656

Τιμή: 19,90 €

Keywords
Τυχαία Θέματα