Ανυπολόγιστη η καταστροφή στα Κύθηρα - Λάθη παρέδωσαν το νησί στις φλόγες

08:11 7/8/2017 - Πηγή: Pagenews

Στις φλόγες έχει παραδοθεί για τέταρτη ημέρα το νησί των Κυθήρων. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν ολονύχτια μάχη και κατάφεραν να περιορίσουν το μέτωπο της φωτιάς, με αποτέλεσμα σήμερα η εικόνα να είναι καλύτερη στο νησί.

Στη μάχη κατά της πυρκαγιάς ρίχτηκαν το βράδυ 116 πυροσβέστες με 33 οχήματα καθώς και 33 άτομα του πεζοπόρου τμήματος. Με το πρώτο φως της ημέρας συνδράμουν από αέρος δύο καναντέρ τα οποία προβαίνουν σε μικρές ρίψεις νερού.

Στην προσπάθεια της κατάσβεσης θα συνδράμει και ο δήμος Βάρης -Βούλας -Βουλιαγμένης με ένα πυροσβεστικό όχημα 10 τόνων, με 2 κανόνια πίεσης, 4 άτομα προσωπικό, και μία υδροφόρα 12 τόνων με 3 άτομα προσωπικό.

Από την πλευρά της πάντως η Περιφέρεια Αττικής, που είχε ζητήσει να τεθούν τα Κύθηρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, πρότεινε να αντικατασταθούν οι 70 δασοκομάντο που επιχειρούν εδώ και τρεις μέρες στο νησί, με 80 άλλους.

Μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Αττικής κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος ενημέρωσε ότι η εικόνα είναι καλύτερη σήμερα, ενώ υπάρχουν διάσπαρτες εστίες φωτιάς. Ο κ. Χατζηπέρος έκανε λόγο για οικολογική καταστροφή, ενώ διαβεβαίωσε πως κάθε φορά σε παρόμοια περιστατικά εκδήλωσης μεγάλης πυρκαγιάς υπάρχει πάντα σχέδιο από τις αρμόδιες Αρχές.

«Η κατάσταση είναι καλύτερη στα Κύθηρα. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ενεργό μέτωπο πυρκαγιάς» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, ο οποίος όμως, υπογραμμίζει ότι όλες οι δυνάμεις είναι σε επιφυλακή για τυχόν αναζωπυρώσεις.

Να σημειωθεί ότι λόγω της πυρκαγιάς, για λόγους ασφαλείας, την Κυριακή, οι Αρχές έδωσαν εντολή και έγινε άμεση εκκένωση του μοναστηριού της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας από τις μοναχές και τους επισκέπτες, συνολικά 27 άτομα.

Καταγγελίες για τα εναέρια μέσα

Μεγάλο πρόβλημα με τη διαχείριση των εναέριων μέσων έχει δημιουργηθεί από το Σάββατο όταν και αυτά αποχώρησαν από το νησί επειδή η πυρκαγιά ήταν σε ύφεση. Λίγο αργότερα τα πύρινα μέτωπα αναζωπυρώθηκαν με τη φωτιά να συνεχίζει το καταστροφικό της έργο και να καίει 15.000 στρέμματα δάσους.

Σε δηλώσεις του μάλιστα ο δήμαρχος του νησιού Στράτος Χαρχαλάκης έκανε λόγο για λανθασμένη διαχείριση των εναέριων μέσων ενώ τόνισε ότι καθυστέρησαν αρκετά να φτάσουν στο νησί. Παράλληλα, ο κ. Χαρχαλάκης σημείωσε ότι τα εναέρια μέσα σταμάτησαν να επιχειρούν στις 6:30 το απόγευμα.

Το μεγάλο λάθος, λένε οι παράγοντες των Κυθήρων, έγινε το πρωί του Σαββάτου, όταν θεωρήθηκε ότι η φωτιά έχει περιοριστεί αρκετά και μπορούσαν να αποχωρήσουν τα εναέρια μέσα.

Τότε όμως, ήταν που αναζωπυρώθηκε και μάλιστα σε πολλά σημεία, καθώς μέχρι να επιστρέψουν εναέρια μέσα, το μέτωπο είχε μεγαλώσει και η πυρκαγιά είχε ξεφύγει.

Αποστόλου: Προτεραιότητα η κατάσβεση της πυρκαγιάς και η άμεση ανακούφιση των πληγέντων στα Κύθηρα

Τις πληγείσες περιοχές στα Κύθηρα επισκέφτηκε την Κυριακή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, προκειμένου να αποκτήσει πληρέστερη εικόνα για τις καταστροφές που προκάλεσε στο νησί η πυρκαγιά και για τις ανάγκες παρέμβασης εκ μέρους της κυβέρνησης.

Επίσης, ο κ. Αποστόλου συναντήθηκε με τον δήμαρχο Κυθήρων, εκπροσώπους της Περιφέρειας Αττικής και τοπικούς φορείς, προκειμένου να ενημερωθεί επιτόπου για τα προβλήματα που έχουν ανακύψει από τις επιπτώσεις της φωτιάς και να συντονιστούν οι διαδικασίες για τις εκτιμήσεις των ζημιών και την ανακούφιση των πληγέντων. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στη συνάντηση τα θέματα άμεσης προτεραιότητας που συζητήθηκαν είναι:

1.Ο έλεγχος της πυρκαγιάς και η κατάσβεσή της.
2.Η επαναφορά σε πλήρη κανονικότητα της λειτουργίας του νησιού.
3.Η άμεση εκτίμηση των ζημιών στον αγροτικό χώρο.
4.Η κήρυξη ως αναδασωτέων όλων των καμένων δασικών εκτάσεων.
5.Η σύνταξη μελετών για την επίσπευση των αναγκαίων πρώτων έργων συγκράτησης των εδαφών που θα αποτρέψουν φαινόμενα πλημμυρών.
6.Η άμεση εφαρμογή των μέτρων που έχουν σχέση με την κήρυξη του νησιού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα