Και η Ολλανδία στο... χορό των «exit» από την Ευρωζώνη


Του Αλέξανδρου Βέλμαχου

Τέσσερις εβδομάδες και δύο μέρες απομένουν για τις εθνικές εκλογές στην Ολλανδία, που σηματοδοτούν την πρώτη μεγάλη εκλογική αναμέτρηση για τις χώρες της Ευρωζώνης μέσα στο 2017, ενώ ακολουθούν Γαλλία και Γερμανία.

Πρωταγωνιστής των ολλανδικών εκλογών αναμένεται να είναι το ακροδεξιό «Κόμμα για την Ελευθερία», με τον πρόεδρο του Γκεέρτ Βίλντερς να είναι το όνομα που όλοι στην Ολλανδία συζητούν.

Πατώντας πάνω στο κύμα της ακροδεξιάς που κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του σε όλες τις χώρες της ΕΕ και συνεπικουρούμενος από την ανάδειξη του Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, ο Βίλντερς κάνει λόγο περί «επιστροφής της Ολλανδίας στους Ολλανδούς», ενώ δεν κρύβει καθόλου και τα ιδιαίτερα έντονα ξενοφοβικά χαρακτηριστικά του κόμματος του. Ενδεικτικό του παραπάνω είναι πως το περασμένο Σάββατο, κατά την επίσημη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας, ο επικεφαλής του PVV, πως θέλει να καθαρίσει τη χώρα από αυτόν για να «την επιστρέψει στον ολλανδικό λαό».

«Βέβαια, δεν είναι όλοι (σ.σ.: οι πρόσφυγες και οι μετανάστες) συρφετός, αλλά υπάρχουν πολλοί, που καθιστούν επικίνδυνους τους δρόμους μας, κυρίως νέοι... και αυτό πρέπει να αλλάξει», ανέφερε στους δημοσιογράφους εν μέσω πλήθους στη μικρή πόλη Σπικένισε, νότια του Ρότερνταμ.

«Σηκώνοντας» την αποχώρηση από την Ευρωζώνη

Έχοντας δει το αποτέλεσμα του Brexit και συντασσόμενος με το «Εθνικό Μέτωπο» της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, ο Βίλντερς σηκώνει ψηλά στο προεκλογικό του πρόγραμμα την αποχώρηση της Ολλανδίας από το ευρώ, υποστηρίζοντας πως μόνο η αποχώρηση από την Ευρωζώνη θα αποκαταστήσει την χαμένη ανεξαρτησία των Ολλανδών.

«Βλέπω την Ευρωπαϊκή Ένωση σαν μια αρχαία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία που η ύπαρξη της τελειώνει. Η διάλυση της θα συμβεί» δήλωσε την Κυριακή ο ακροδεξιός πολιτικός στο Associated Press, . Οι φωνές του Βίλντερς κατά της ΕΕ βρίσκουν γόνιμο έδαφος στους Ολλανδούς, που τα τελευταία 12 χρόνια έχουν ταχθεί δύο φορές κατά αποφάσεων της ΕΕ σε σχετικά δημοψηφίσματα (το 2005 σχετικά με το Ευρωσύνταγμα και το 2016 για τη συμφωνία εμπορίου της ΕΕ με την Ουκρανία).

Δημοσκοπική «φθορά»

Στις έρευνες κοινής γνώμης, το κόμμα του Βίλντερς εμφανίζεται ως πρώτο στις προτιμήσεις των Ολλανδών ψηφοφόρων, γράφοντας ωστόσο μια μικρή υποχώρηση των ποσοστών τις τελευταίες εβδομάδες. Τάση που, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, αναμένεται να ενισχυθεί όσο πλησιάζει η μέρα της κάλπης στις 15 Μαρτίου.

Ωστόσο, παρά την κάμψη που εμφανίζει το PVV το τελευταίο χρονικό διάστημα, ανησυχία προκαλούν οι δημογραφικές αναλύσεις. Ειδικότερα, το κόμμα του Βίλντερς εμφανίζεται πρώτο στις προτιμήσεις των φτωχότερων Ολλανδών, ενώ παίρνει την πρώτη θέση στις κρίσιμες ηλικιακές ομάδες 35 - 49 και 56 - 64.

Σε αριθμούς εδρών, το PVV μπορεί να αποσπάσει έως 30 έδρες από σύνολο 150 θέσεων στο ολλανδικό κοινοβούλιο. Εξέλιξη που και πάλι δε θα μπορούσε να φέρει τον Βίλντερς στην εξουσία , αφού τα υπόλοιπα κεντροδεξιά και κεντροαριστερά κόμματα έχουν τονίσει πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνεργασίας με το PVV.

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του προέδρου του «Κόμματος Ελευθερίας και Δημοκρατίας» και σημερινού πρωθυπουργού της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, που έχει ξεκαθαρίσει πως «δεν υπάρχει κανένα σενάριο συνεργασίας μου μαζί του».

Βάσει πιθανοτήτων, τα υπόλοιπα κόμματα θα συνεργαστούν για τη δημιουργία ενός κυβερνητικού συνασπισμού που θα αφήνει απ' έξω τον Βίλντερς. Εκτός και αν ο ακροδεξιός πολιτικός σημειώσει πολύ μεγαλύτερα ποσοστά από αυτά που εμφανίζει να λαμβάνει στις δημοσκοπήσεις και καταφέρει να εκλέξει 50 βουλευτές.

Τότε, πολύ δύσκολα θα μπορούσε να αγνοηθεί το PVV...

Keywords
Τυχαία Θέματα