ΗΠΑ: Στην Ουάσινγκτον ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ


«Επιβεβαιώθηκε ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ στις ΗΠΑ θα πραγματοποιηθεί το διάστημα μεταξύ 7ης-11ης» Νοεμβρίου, ανέφεραν τουρκικές κυβερνητικές πηγές, χωρίς να δώσουν περαιτέρω λεπτομέρειες.

Η ανακοίνωση της επίσκεψης αυτής έγινε την ώρα που η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ- Τουρκίας, παραμένει στα ύψη εδώ και αρκετό καιρό ενώ μόλις τον περασμένο μήνα η ένταση κλιμακώθηκε αφού οι τουρκικές αρχές κατηγόρησαν

για «κατασκοπία», έναν Τούρκο υπάλληλο του αμερικανικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη.

Ως αντίδραση στη σύλληψη, η πρεσβεία των ΗΠΑ ανέστειλε τη χορήγηση αμερικανικής βίζας στην Τουρκία, εκτός των μεταναστευτικών θεωρήσεων εισόδου. Η Άγκυρα απάντησε εφαρμόζοντας ανάλογα αντίμετρα. Η κρίση με τη χορήγηση βίζας ξέσπασε σε μια περίοδο όπου οι δύο χώρες βρίσκονται σε αντιπαράθεση για μια σειρά ζητημάτων, αρχής γενομένης από τη Συρία, όπου η Άγκυρα κατηγορεί την Ουάσιγκτον ότι στηρίζει τους Κούρδους πολιτοφύλακες, τους οποίους χαρακτηρίζει «τρομοκράτες».

Ένα άλλο πεδίο αντιπαράθεσης είναι η έκδοση του πρώην ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, την οποία αξιώνει, χωρίς αποτέλεσμα, η Άγκυρα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016. Πρόσφατα ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι είναι έτοιμος να «ανταλλάξει» τον Γκιουλέν με έναν Αμερικανό πάστορα που κρατείται στην Τουρκία.

Keywords
Τυχαία Θέματα