Ήγγικεν η ώρα του ανασχηματισμού - Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν και ποιο το πρόσωπο έκπληξη


Ο Αλεξης Τσίπρας είναι έτοιμος μέσα στις επόμενες ώρες, εκτός απροόπτου, να ανακοινώσει τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης με όλα τα ονόματα, που θα αναλάβουν νέα πόστα αλλά και εκείνους που θα παραμείνουν στις θέσεις τους.

Ο πρωθυπουργός επέστρεψε από την Τρίπολη αργά χθες βράδυ και σήμερα, αναμένεται να έχει στο Μέγαρο Μαξίμου «κλειστές» συσκέψεις με τους εξ’ απορρήτων συνεργάτες του.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο δεν θέλουν να συνεχιστεί

η εσωστρέφεια των τελευταίων ημερών, τόσο για λόγους ουσίας και με δεδομένο ότι οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς εισέρχονται στην πιο κρίσιμη φάση τους, όσο και για λόγους επικοινωνίας, καθώς το θέμα του ανασχηματισμού δεν μπορεί να αιωρείται.

Ο ανασχηματισμός αναμένεται σήμερα, ενώ δεδομένου ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος αναχωρεί το μεσημέρι της Πέμπτης για το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, οι νέοι υπουργοί θα ορκιστούν -πιθανότατα- αύριο το πρωί.

Οι κενές θέσεις

Τέσσερις είναι οι κενές θέσεις, που εκκρεμούν μετά και τις αποχωρήσεις από την κυβέρνηση της Ράνιας Αντωνοπούλου και του Δημήτρη Παπαδημητρίου. Αυτές είναι: του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης (Δημ. Παπαδημητρίου), της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας (Ράνιας Αντωνοπούλου), του υφυπουργού Παιδείας, η οποία δεν αναπληρώθηκε μετά την παραίτηση του Κώστα Ζουράρι και του υφυπουργού Υποδομών (Παναγιώτη Σγουρίδη), ο οποίος είχε παραιτηθεί μετά τη δήλωση ότι ο πρωθυπουργός είπε ψέματα στους αγρότες.

Επισημαίνεται ότι ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας λόγω προβλημάτων υγείας ακούγεται πως δεν θα μπορέσει να συνεχίσει.



Ο Βίτσας στο μεταναστευτικής πολιτικής

Ο Γιάννης Μουζάλας αναμένεται να αποχωρήσει από το κυβερνητικό σχήμα και φαβορί για τη θέση του, είναι κατά πληροφορίες ο νυν αναπληρωτής υπουργός άμυνας Δημήτρης Βίτσας. Σε μια τέτοια περίπτωση, ερωτηματικό θα αποτελέσει ποιος θα είναι το μάτι και το αυτί του ΣΥΡΙΖΑ στο Πεντάγωνο. Αν και στο Μαξίμου εξετάζουν πολύ σοβαρά την περίπτωση του Νίκου Ξυδάκη, καθώς κρίνουν ότι πρόκειται για πρόσωπο που πληροί τις προϋποθέσεις.

Η έκπληξη στο Ανάπτυξης

Μεγάλο γρίφο αποτελεί και το ποιος θα αναλάβει επικεφαλής στο υπουργείο Ανάπτυξης, την ώρα που η κυβέρνηση δίνει τεράστια έμφαση στις επενδύσεις και στο Ολιστικό Σχέδιο Ανάπτυξης της οικονομίας.

Για την εν λόγω θέση σύμφωνα με πληροφορίες αναζητείται πρόσωπο που να έχει κύρος, καλή γνώση του χαρτοφυλακίου της οικονομίας και που να έχει ασχοληθεί και με το πρότζεκτ των επενδύσεων, ενώ δεν αποκλείεται τελικά οι κκ Αλέξης Χαρίτσης και Στέργιος Πιτσιόρλας να παραμείνουν στις θέσεις τους.

Τεράστιο ενδιαφέρον υπάρχει και για το ποιος θα αναλάβει καθήκοντα για το χαρτοφυλάκιο της ανεργίας και δεν είναι λίγοι εκείνοι εντός του ΣΥΡΙΖΑ που προκρίνουν τη διοικήτρια του ΟΑΕΔ Μαρίας Καραμεσίνη, η οποία όπως λένε γνωρίζει άριστα το αντικείμενο.

Σε αναζήτηση προσώπου βρίσκονται στο κυβερνητικό στρατόπεδο και για το χαρτοφυλάκιο του πολιτισμού. Η Λυδία Κονιόρδου, άλλωστε, κατά καιρούς έχει δεχτεί σφοδρή κριτική από βουλευτές και συναδέλφους της για το γεγονός ότι «δεν ήταν διοικητικά αποτελεσματική».

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που προκρίνουν για τη θέση της στο υπουργείο Πολιτισμού ακόμα και τον Φώτη Κουβέλη, αποτελώντας τη μεγάλη έκπληξη του ανασχηματισμού. Με δεδομένο άλλωστε ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί ανοίγματα στο χώρο της Κεντροαριστεράς, θα μπορούσε να αποτελεί μια κίνηση διεμβολισμού.



Τι θα γίνει με Κουρουμπλή-Αποστόλου

Αβέβαιη είναι η τύχη του υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, αν και από την κυβέρνηση τον υπερασπίζονται για την υπόθεση Novartis, λέγοντας ότι δεν υπάρχει καμία εμπλοκή και πως το μόνο που υπάρχει είναι μια μήνυση σε βάρος του κ. Κουρουμπλή από τον Ανδρέα Λοβέρδο και την Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Τέλος, για τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, ακούγεται έντονα πως την θέση του μπορεί να αναλάβει ο νυν βουλευτής Σταύρος Αραχωβίτης.

Keywords
Τυχαία Θέματα