Δικαιοσύνη για την Ντάφνι!

Οταν εξερράγη η βόμβα που είχε τοποθετηθεί κάτω από το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε η Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια, την 16η του περασμένου Οκτωβρίου στη Μάλτα, ο αριθμός των δημοσιογράφων που έχασαν τη ζωή τους κατά το 2017 ανήλθε στους 32. Η ερευνήτρια δημοσιογράφος, συγγραφέας και μπλόγκερ δολοφονήθηκε με τον πλέον άνανδρο τρόπο στην ηλικία των 53 ετών. Αλλά τις εβδομάδες και τους μήνες που προηγήθηκαν, άφησαν επίσης την τελευταία τους πνοή ο Αλί Νουρ Σιάντ στο Μογκαντίσου της Σομαλίας, ο Χακέρ Φαϊζάλ Μοχάμεντ στη Συρία, ο Ντανιέλ Εσκουέδα Κάστρο στο Μεξικό και αρκετοί άλλοι

στην Ινδία, στην Υεμένη και στη Ρωσία.

Κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών των ανθρώπων ήταν το γεγονός ότι μιλούσαν. Κάνοντας απλά τη δουλειά τους. Αλλά αυτά που έλεγαν δεν ήταν σε όλους αρεστά. Εκείνοι, ωστόσο, δεν συμβιβάστηκαν ποτέ. Ούτε λάκισαν. Και το πλήρωσαν πανάκριβα. Με την ίδια τους τη ζωή. Σήμερα το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε στη Μάλτα η κηδεία της Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια. Δύο εβδομάδες πριν από τη δολοφονία της – σύμφωνα με όσα μετέδωσε η μαλτέζικη δημόσια τηλεόραση TVM – η αδικοχαμένη δημοσιογράφος είχε καταγγείλει στην Αστυνομία ότι είχε δεχτεί απειλές κατά της ζωής της.

Οι δύο γιοι της Ντάφνι, Μάθιου και Πολ σηκώνουν στους ώμους τους το φέρετρο της μητέρας τους… (REUTERS/Alessandro Bianchi)

Αλλά στη Μάλτα, τη νησιωτική αυτή χώρα της Μεσογείου που μοιάζει περισσότερο με κάποιον από τους φορολογικούς παραδείσους της Καραϊβικής παρά με κράτος – μέλος της ΕΕ, εκείνοι που ήθελαν να την φιμώσουν ήταν πάρα πολλοί. Το προσωπικό της blog ήταν κάτι παραπάνω από μια διαρκής καταγγελία κατά της εκτεταμένης διαφθοράς που μαστίζει τη χώρα της. Και η συμμετοχή της στις έρευνες για τα διαβόητα Panama Papers, τα περισσότερα από δέκα εκατομμύρια έγγραφα που διέρρευσαν από το νομικό γραφείο Mossack Fonseca, αποκαλύπτοντας πώς «διαχειρίζονται» -ήτοι ξεπλένουν- οι ισχυροί του κόσμου τα χρήματά τους, την ανέδειξε ακόμη περισσότερο, σε εξαιρετικά επικίνδυνο βαθμό, όπως αποδείχτηκε.

Το τελευταίο αντίο

Οι καμπάνες χτυπούσαν πένθιμα από το πρωί. Οι σημαίες κυμάτιζαν μεσίστιες. Τρεις εβδομάδες μετά τη δολοφονία της, η κηδεία της Ντάφνι έλαβε την Παρασκευή χαρακτήρα παλλαϊκής διαδήλωσης υπέρ της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας και κατά της διαφθοράς. Πλήθος κόσμου συνέρρευσε στην πανέμορφη Ροτόντα, στη Μόστα, μια πόλη στη βόρεια πλευρά της Μάλτας, όπου τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία για την ηρωική δημοσιογράφο. Το φέρετρό της σήκωναν και οι δυο γιοί της, Μάθιου και Πολ.

Πλήθος κόσμου το μεσημέρι της Παρασκευής, στη ροτόντα της Μόστα, στη Μάλτα, για το τελευταίο «αντίο» στην Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια (REUTERS/Alessandro Bianchi)

Το παρών εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης έδωσε ο Αντόνιο Ταγιάνι, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όχι όμως και οι εκπρόσωποι του κράτους της Μάλτας. Από το γραφείο της προέδρου Μαρί-Λουίζ Κολέιρο Πρέκα εξήγησαν ότι της έγινε γνωστό ότι «δεν ήταν ευπρόσδεκτη» στην τελετή. Και ένας εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Τζόζεφ Μούσκατ είπε ότι «η οικογένεια είχε κάνει γνωστό ότι δεν επιθυμεί την παρουσία των αρχών».

Η 53χρονη δημοσιογράφος είχε βρεθεί συχνά στο στόχαστρο της κυβέρνησης καθώς ήταν εκείνη που είχε ξεσκεπάσει σκάνδαλα διαφθοράς στο πρωθυπουργικό περιβάλλον.

Αλλωστε δεν είχε πολλή σημασία ποιοι επίσημοι βρέθηκαν στην εκκλησία. Το σημαντικό ήταν αυτό που ακολούθησε, έξω πια από τον ναό, που προκάλεσε ρίγη συγκίνησης. Ολοι οι πολίτες αυτής της μικρής πόλης των 20.000 κατοίκων βγήκαν στους δρόμους απ’ όπου θα περνούσε το φέρετρο. Υψώνοντας τα χέρια τους και κάνοντας το σήμα της νίκης έψαλλαν τον εθνικό ύμνο της Μάλτας αποχαιρετώντας την Ντάφνι. Στα χείλη τους υπήρχε επίσης μία λέξη: «Δικαιοσύνη».

Ως ελάχιστο φόρο τιμής και με στόχο τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για την πλήρη διαλεύκανση της δολοφονίας, αποφάσισαν να επέμβουν οι διευθυντές οκτώ εκ των σημαντικότερων Μέσων Ενημέρωσης της Ευρώπης, και όχι μόνο: «η δολοφονία της Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια» ¬- επισημαίνουν οι διευθυντές της La Repubblica, της Le Monde, των New York Times, της Süddeutsche Zeitung, του Guardian, της El Pais, του BBC και των Financial Times σε ανοιχτή επιστολή τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – «αναδεικνύει τον κίνδυνο που οι δημοσιογράφοι καλούνται να αντιμετωπίσουν καθώς αναζητούν την αλήθεια».

«Τα βλέμματα της Ευρώπης είναι στραμμένα στις Αρχές της Μάλτας. Πρέπει να βρεθούν απαντήσεις και αυτό το έγκλημα θα πρέπει να διωχθεί. Θέλουμε όλοι όσοι ευθύνονται, είτε άμεσα είτε έμμεσα, για αυτό το φριχτό έγκλημα να λογοδοτήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης», υπογράμμισε στην απάντησή του ο Φρανς Τίμερμανς, αντιπρόεδρος της Κομισιόν. Σήμερα, πάντως, ημέρα της κηδείας της Ντάφνι οι σημαίες των χωρών-μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες κυμάτιζαν μεσίστιες.

Ακολουθεί η ανοιχτή επιστολή στο σύνολό της:

«Να μην φιμώσουμε τις φωνές της νομιμότητας»

«Αξιότιμε Αντιπρόεδρε Τίμερμανς,

Η συνταρακτική δολοφονία της ερευνήτριας δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια αποτελεί μια ανατριχιαστική υπενθύμιση όσον αφορά τους κινδύνους που οι δημοσιογράφοι και οι πολίτες που ασχολούνται με τη δημοσιογραφία καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά καθώς προσπαθούν να ρίξουν φως στις διεφθαρμένες και εγκληματικές συμπεριφορές των πλούσιων και των ισχυρών.

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στους δολοφόνους της Ντάφνι να επιτύχουν τον ξεκάθαρο στόχο τους να κλείσει η έρευνά της περί διαφθοράς στα ανώτατα κλιμάκια της μαλτέζικης κοινωνίας. Αποδεχόμαστε τα σχόλια που Εσείς κάνατε με επίσημο τρόπο, όταν δηλώσατε πως η Μάλτα θα πρέπει να αποδείξει στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο πως διαθέτει αυστηρούς νόμους και κανόνες.

Όπως θα γνωρίζετε ήδη, έκθεση του παρατηρητηρίου της ΕΕ για την πολυφωνία στα ΜΜΕ, είχε προκαλέσει έντονες ανησυχίες αναφορικά με την έλλειψη πολιτικής ανεξαρτησίας στα ΜΜΕ της Μάλτας, αφότου διαπιστώθηκε πως “η Μάλτα είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ που έχει κόμματα στα οποία ανήκει ένα τόσο μεγάλο τμήμα των ΜΜΕ” . Στην ίδια έκθεση αποκαλύφθηκε επίσης πως η Μάλτα κατατάσσεται πολύ χαμηλά και όσον αφορά την εκδοτική αυτονομία “κυρίως εξαιτίας της ανυπαρξίας μέτρων και κανόνων αυτορρύθμισης που διασφαλίζουν την εκδοτική αυτονομία στα μέσα ενημέρωσης».

Η δολοφονία της Ντάφνι, μαζί με τα δομικά ζητήματα που εντόπισε η Κομισιόν, επιβεβαιώνουν την ανάγκη να διεξάγει η ίδια η Κομισιόν μια ενδελεχή έρευνα όσον αφορά τον βαθμό της ανεξαρτησίας των μαλτέζικων μέσων ενημέρωσης.

Εμείς ζητάμε να αξιοποιήσετε τη θέση σας για την συμμετοχή της μαλτέζικης κυβέρνησης σε κατεπείγουσες συνομιλίες, ώστε να διασφαλιστεί ότι γνωρίζει τις υποχρεώσεις που έχει η Μάλτα ως χώρα – μέλος της ΕΕ για τη στήριξη της νομιμότητας και της διασφάλισης της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθεροτυπίας στη χώρα.

Η δολοφονία της Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια αναδεικνύει τον κίνδυνο που οι δημοσιογράφοι καλούνται να αντιμετωπίσουν καθώς αναζητούν την αλήθεια. Αποδεικνύει επίσης τον φόβο των διεφθαρμένων και των ισχυρών να μην αποκαλυφθούν.

Εμείς σας απευθύνουμε έκκληση να κάνετε χρήση όλων των εξουσιών που έχετε στη διάθεσή σας ώστε να διασφαλιστεί ότι η δολοφονία της Ντάφνι θα ερευνηθεί εις βάθος και να σταλεί έτσι ένα ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης στους δημοσιογράφους που εργάζονται προς το συμφέρον της κοινής γνώμης, στην Μάλτα και σε ολόκληρο τον υπόλοιπο κόσμο.

Με εγκάρδιους χαιρετισμούς,

Katharine Viner – διευθύντρια του Guardian, Wolfgang Krach – διευθυντής της Süddeutsche Zeitung, Dean Baquet – εκτελεστικός διευθυντής των New York Times, Lionel Barber – διευθυντής των Financial Times, James Harding – διευθυντής ειδήσεων του BBC, Mario Calabresi – διευθυντής της La Repubblica, Antonio Caño – διευθυντής της El PAIS, Jérôme Fenoglio – διευθυντής σύνταξης της Le Monde».

The post Δικαιοσύνη για την Ντάφνι! appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα