Η κυβέρνηση Μακρόν σε... αριθμούς


Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, παρουσίασε σήμερα τη σύνθεση της πολυσυλλεκτικής κυβέρνησής του. Θέσεις-κλειδιά στη νέα κυβέρνηση αναλαμβάνουν ο συντηρητικός (προέρχεται από τους Ρεπουμπλικάνους) Μπρουνό Λε Μερ που διορίστηκε υπουργός Οικονομίας και ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού που θα αναλάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Είναι

η πρώτη κυβέρνηση της πενταετίας του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, υπό τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ και καταμετρά 23 στελέχη, 12 άνδρες και 11 γυναίκες.

Αυτή είναι η νέα γαλλική κυβέρνηση σε αριθμούς:

Ηλικία

Αν και ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ είναι ο τρίτος νεότερος επικεφαλής γαλλικής κυβέρνησης (46 ετών) της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας, ο μέσος όρος ηλικίας των στελεχών της ανέρχεται σε λίγο πάνω από τα 54 έτη, ήτοι ένας χρόνος περισσότερος σε σύγκριση με την κυβέρνηση Καζνέβ, όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο πιο ηλικιωμένος είναι ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ, που θα γίνει 70 ετών την 20ή Ιουνίου, 10 ημέρες πριν από τον Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν (υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων) και πέντε μήνες πριν από τον Ζακ Μεζάρ (υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων), 69 ετών και οι δύο.

Ο βενιαμίν είναι ο Μουνίρ Μαζουμπί, υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, 33 ετών μπροστά από τη Μαρλέν Σκιαπά, 34 ετών, τη νεότερη γυναίκα της κυβέρνησης, στην θέση της υφυπουργού ισότητας ανδρών-γυναικών, και τον Ζεράλντ Νταρμανέν, επίσης 34 ετών. Ο Νταρμανέν είναι ο νεότερος υπουργός της κυβέρνησης αυτής και επίσης ο πρώτος που γεννήθηκε τη δεκαετία του 1980.

Η νεότερη γυναίκα υπουργός είναι η Λορά Φλεσέλ, 45 ετών, στο υπουργείο Αθλητισμού.

Αριθμός των μελών

Ο πρωθυπουργός και τα υπόλοιπα 22 μέλη, εκ των οποίων 18 υπουργοί και 4 υφυπουργοί, έναντι 38 μελών της κυβέρνησης Καζνέβ, το κυβερνητικό σχήμα υπό τον Φιλίπ είναι από τα πλέον ολιγομελή στην Πέμπτη Γαλλική Δημοκρατία.

Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε κάνει λόγο για ένα σχήμα «περίπου 15 υπουργών» και το προεδρικό μέγαρο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο υπουργοποίησης και άλλων προσώπων μετά τις βουλευτικές εκλογές.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μακρόν,makron