«Η κοινωνία του θεάματος» του Guy Debord

13:40 9/3/2017 - Πηγή: Pagenews

​​Λίγα λόγια για το βιβλίο

«Οφείλει κανείς να διαβάσει αυτό το βιβλίο έχοντας κατά νου το ότι γράφτηκε συνειδητά με την πρόθεση να βλάψει την κοινωνία του θεάματος. Δεν είπα ποτέ τίποτα το εξωφρενικό» σημειώνει ο Guy Debord στον πρόλογο της τρίτης έκδοσης της «Κοινωνίας του Θεάματος».

Ο γάλλος συγγραφέας και φιλόσοφος εκθέτει συνεκτικά τους τρόπους λειτουργίας της σύγχρονης κοινωνίας, όπως διαμορφώνεται από τα τέλη της δεκαετίας του 1920 και γιγαντώνεται, παροξυσμικά και παρανοϊκά, έως τις μέρες μας. Μισό αιώνα μετά την πρώτη

του έκδοση, αυτό το μοναδικό βιβλίο παραμένει δυναμικά επίκαιρο. Γράφει ο Debord: «Το θέαμα δεν μπορεί να εννοηθεί ως κατάχρηση ενός κόσμου της όρασης, ως το προϊόν των τεχνικών μαζικής διάχυσης εικόνων. Είναι μάλλον μια Weltanschauung [κοσμοθεώρηση] που έγινε πραγματική, που εκφράστηκε υλικά. Είναι μια θεώρηση του κόσμου που έγινε αντικειμενική».

Διαβάζουμε ένα απόσπασμα

«Η πρώτη φάση κυριαρχίας της οικονομίας στην κοινωνική ζωή είχε προξενήσει στον ορισμό κάθε ανθρωπίνου έργου έναν εμφανή υποβιβασμό του “είναι” σε “έχειν”. Η παρούσα φάση απόλυτης κατοχής της κοινωνικής ζωής από τα συσσωρευμένα αποτελέσματα της οικονομίας οδηγεί σε ια γενικευμένη διολίσθηση του “έχειν” σε “φαίνεσθαι”, από όπου κάθε αποτελεσματικό “έχειν” οφείλει να αντλεί το άμεσο κύρος του και την ύστατη λειτουργία του. Ταυτοχρόνως, κάθε ατομική πραγματικότητα έχει καταστεί κοινωνική, άμεσα εξαρτώμενη από την κοινωνική ισχύ, και διαμορφωμένη από αυτήν. Μόνο εφόσον “δεν είναι”, της επιτρέπεται να φαίνεται» […]

«Όσο η ανάγκη γίνεται κοινωνικό όνειρο, το όνειρο γίνεται αναγκαίο. Το θέαμα είναι ο εφιάλτης της σύγχρονης αλυσοδεμένης κοινωνίας που δεν εκφράζει εντέλει παρά την επιθυμία της να υπνώττει. Το θέαμα είναι ο φρουρός του ύπνου».

Λίγα λόγια για τo συγγραφέα

Ο Guy Debord (1931-1994) ήταν γάλλος συγγραφέας και κινηματογραφιστής, ιδρυτής της Λετριστικής Διεθνούς (1952-1957) και της Καταστασιακής Διεθνούς (1957-1972), του ρεύματος ιδεών και δράσεων που οδήγησε στο ξέσπασμα του Μάη του ’68. Δεκαπέντε χρόνια μετά τον θάνατό του το γαλλικό υπουργείο Πολιτισμού ανακήρυξε το αρχείο του Debord «εθνικό θησαυρό» της Γαλλίας και τον ίδιο «έναν από τους σημαντικότερους σύγχρονους φιλοσόφους». Με το έργο και τον βίο του έχει επηρεάσει σχεδόν όλα τα σημαντικά πρωτοποριακά κινήματα της εποχής μας. Όλα τα έργα του Debord είναι ελεγείες, εγκώμια και πανηγυρικοί του τρόπου ζωής που ακολούθησε αυτός και οι φίλοι του. Οι ταινίες του αφηγούνται τις περιπέτειες ενός κλειστού κύκλου μυημένων σε ένα είδος ποιητικής ακολασίας, τα βιβλία του διηγούνται τις περιπέτειες της διαλεκτικής που οδηγεί, εμπράκτως πάντα, στην άρνηση ενός ολόκληρου συστήματος παρακμασμένων αξιών.

ΤΙΤΛΟΣ: Η Κοινωνία του θεάματος

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Guy Debord
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης
Εκδόσεις Μεταίχμιο
Σελ.: 204
Τιμή: 12,20

Keywords
Τυχαία Θέματα