Η Καταλονία είναι χώρα και η Μπαρτσελόνα είναι ο στρατός της...


Όσοι έκατσαν να παρακολουθήσουν τον αγώνα της Μπαρτσελόνα με την Λας Πάλμας αντίκρισαν κάτι που εκτός από αμηχανία, τους έφερε και στεναχώρια. Ένα αχανές "Καμπ Νου", άδειο από άκρη σε άκρη, που θύμιζε περισσότερο το γήπεδο που επισκέπτονται σχεδόν σε καθημερινή βάση τουρίστες, παρά το γήπεδο που γνωρίζουμε, με τις ιαχές, τις μπλαουγκράνα σημαίες και τον κόσμο να στηρίζει με όλη του την ψυχή την αγαπημένη του Μπάρτσα. Τούτη τη φορά η Μπαρτσελόνα ήταν μόνη. Και είναι πολλές οι πιθανότητες να πορευτεί

και μόνη αν τελικά πραγματοποιηθεί η απόσχιση της Καταλονίας.

Άλλωστε, το Καμπ Νου έχει αποτελέσει πολλάκις το θέατρο των διαμαρτυριών για τους υπέρμαχους της ανεξαρτησίας. Η Μπαρτσελόνα είναι το σύμβολο της Καταλονίας, το μεγαλύτερο καμάρι αυτής και οι οπαδοί της δεν έχουν κρύψει πως για εκείνους υπάρχει μία και μοναδική πατρίδα: η Καταλονία.

Οι άδειες εξέδρες του Καμπ Νου στο ματς με την Λας Πάλμας

Η Μπάρτσα πέραν από σύμβολο μιας περιοχής, γίνεται και το όχημα για την προώθηση της ιδέας για ανεξαρτησία. "Mes que un club" (Κάτι περισσότερο από ένα κλαμπ) είναι το σύνθημα που με τρόπο επιβλητικό "ζωγραφίζει" τις εξέδρες του Καμπ Νου. Καθόλου τυχαίο.

Εδώ που έχει φτάσει το πράγμα, το ερώτημα είναι συγκεκριμένο, όσο και αμείλικτο: σε περίπτωση απόσχισης, τι θα συμβεί με την Μπαρτσελόνα; Που θα αγωνίζεται; Πως θα... ζήσει η ίδια η La Liga χωρίς τη μία από τις δύο μεγαλύτερες ομάδες της χώρας; Πως θα ζήσει ο κόσμος χωρίς να βλέπει την Μπαρτσελόνα στην Primera Division; Αν η Μπάρτσα έφευγε αύριο το πρωί από την La Liga, δεν θα το ήθελαν ούτε οι ίδιοι οι οπαδοί της Ρεάλ Μαδρίτης. Χωρίς τον αιώνιο αντίπαλο το πρωτάθλημα θα είναι πολυ διαφορετικό. Οι χορηγοί θα μειωθούν, το ενδιαφέρον θα κατρακυλήσει.

Οπαδοί της Μπάρτσα καλούν Σκωτσέζους και Ιταλούς να αποσχιστούν και να γίνουν ένα με την Καταλονία

Τι θα συμβεί λοιπόν σε περίπτωση απόσχισης;

Η ίδια η Μπαρτσελόνα έχει εξαιρετικά επικερδείς συμφωνίες σχετικά με τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Με την Καταλωνία ανεξάρτητη είναι δύσκολο να γίνει αποδεκτό από τις άλλες ομάδες να χάνουν μεγάλο μερίδιο της πίτας από μια ομάδα που -επί της ουσίας- θα βρίσκεται εκτός της χώρας. Σε αυτή την περίπτωση, δεν αποκλείεται να εκδιωχθεί η Μπάρτσα από το ισπανικό πρωτάθλημα.

Στην παρούσα φάση αυτό μοιάζει αδιανόητο. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να φανταστεί κανείς τη La Liga χωρίς την Μπαρτσελόνα.


Ο Πικέ με φανέλα στα χρώματα της Καταλονίας

Οι επιτελείς της ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας θα μπορούσαν με κρύο αίμα να αποφασίσουν ότι η Μπάρτσα παραμένει, καθότι οι απώλειες από μία ενδεχόμενη αποχώρηση θα ήταν μεγάλες. Με το κλίμα, ωστόσο, που επικρατεί αυτή τη στιγμή και με τα εθνικιστικά πάθη στο ζενίθ, θα ήταν αδύνατο να παραμείνει η Μπάρτσα.

Και μετά τι; Θα δημιουργηθεί καταλανικό πρωτάθλημα; Οι μόνες ομάδες που παίζουν σε υψηλό επίπεδο, πέραν της Μπαρτσελόνα, είναι η Εσπανιόλ και η Τζιρόνα. Το εμφανές έλλειμμα ανταγωνισμού που θα υπήρχε μάλλον αποκλείει αυτή την πιθανότητα.

Ligue 1 και European Super League

Ένα άλλο σενάριο θα ήταν να ενταχθεί η Μπαρτσελόνα στη Ligue 1, την πρώτη κατηγορία του γαλλικού πρωταθλήματος. Γεωγραφικά μοιάζει εφικτό. Ωστόσο, οι γαλλικές ομάδες δεν αναμένεται να συμφωνήσουν για πολλούς (και ευνόητους) λόγους. Η Μπαρτσελόνα στο δικό τους πρωτάθλημα θα ξεκινάει πάντα ως το φαβορί για να το κατακτήσει, άρα και για να πάρει τα έσοδα της UEFA απ' το Champions League. Ακόμα και η φανταχτερή, πανάκριβη και φαντεζί Παρί Σεν Ζερμέν είναι δεδομένο πως θα εμφανιστεί αρνητική σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Μία ακόμα λύση που ακούγεται/γράφεται είναι η δημιουργία μια "European Super League". Οι καλύτερες ομάδες της Ευρώπης, αντί για το Champions League, να φτάξουν μια δική τους κλειστή λίγκα που να αγωνίζονται, σαν σε πρωτάθλημα. Όπως η ιδέα βρίσκει - όπως είναι αναμενόμενο - πολλές αντιστάσεις με πρώτη και καλύτερη φυσικά την UEFA.

To "El Clasico" μεταφέρθηκε εκτός αγωνιστικών χώρων και οι συνέπειες ίσως είναι καταστροφικές για το ίδιο το ισπανικό ποδόσφαιρο

Το πλέον "ψυχρό" και σίγουρα... ανατριχιαστικό σενάριο είναι πως αν η Καταλονία αποσχιστεί, τότε η Μπαρτσελόνα θα είναι στον αέρα. Από την πρώτη στιγμή. Χωρίς κανείς να μπορεί να πει με σιγουριά που θα τους βρει το μέλλον.

Καταλονία είναι χώρα και η Μπαρτσελόνα είναι ο στρατός της", είχε πει τη δεκαετία του '90 ο σερ Μπόμπι Ρόμπσον, τεχνικός τότε της Μπάρτσα. Αν ο αγώνας για την ανεξαρτησία, όμως, φέρει την τελική νίκη, τότε τα στρατεύματα θα... αποστρατευθούν.

Και η Μπαρτσελόνα, το καμάρι της Καταλονίας, ίσως να αποτελέσει τη μεγαλύτερη αυτοθυσία του παγκόσμιου αθλητισμού για χάρη της "πατρίδας" της...

Keywords
Τυχαία Θέματα