Η ημερομηνία των εκλογών...


Έτσι λοιπόν, μόνον τυχαία δεν ήταν η αναφορά του στο "ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών" , εάν η διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη δεν καταλήξει σε αποτέλεσμα. Ο κ. Τσιπρας , προφανώς γνωρίζει πολλά περισσότερα από ό,τι όλοι εμείς. Προφανώς γνωρίζει ποιες είναι οι απαιτήσεις των δανειστών και φυσικά ξέρει μέχρι που μπορεί να φτάσει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για να μην διαλυθεί.

Όσοι ερμήνευσαν την φράση αυτή του κ. Τσίπρα

ως απειλή , μάλλον ξεχνούν ότι αντίστοιχες ...απειλές είχαν εκτοξεύσει κατά της τρόικας και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, χωρίς ωστόσο να υπάρξει αποτέλεσμα. Ο κ. Παπανδρέου λίγο πριν πέσει ζητούσε την στήριξη των δανειστών , απειλώντας με κυβερνητική αστάθεια το ίδιο και κ. Σαμαράς το καλοκαίρι του 2014. Η συνέχεια είναι γνωστή και στις δυο περιπτώσεις...

Κατά συνέπεια , ο πρωθυπουργός δεν απείλησε κανέναν όταν μίλησε για το ενδεχόμενο εκλογών στην κοινοβουλευτική του ομάδα. Περιέγραψε απλά την δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ίδιος και η κυβέρνηση του, η οποία αντιμετωπίζει από την μια πλευρά την πίεση των δανειστών και από την άλλη αυτή της κοινωνίας που πνίγεται κάτω από τους φόρους , την απουσία κοινωνικού κράτους και τη έλλειψη οποιασδήποτε αναπτυξιακής προοπτικής.

Σε ο,τι αφορά τους δανειστές, φρόντισαν λίγες ώρες μετά από την δήθεν απειλή Τσίπρα να καταστήσουν σαφείς τις προθέσεις τους. Υπήρξε η διαρροή πως το Δ.Ν.Τ ζητεί την μείωση του αφορολόγητου όρθιους στις 5.000 ευρώ, ένα μέτρο που δεν είναι πολιτικά ανεκτό από την κυβέρνηση αυτή (και πιθανότατα από οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση). Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από την τελευταία απαίτηση του Ταμείου για μείωση του ορίου κάτω από τις 9.000 ευρώ, ο κ. Τσακαλώτος είχε απειλήσει με παραίτηση. Τελικά η μείωση έγινε κανονικά και ο υπουργός...παρέμεινε στην θέση του!

Επίσης, οι δανειστές είναι βέβαιο ότι θα πιέσουν για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις καθώς βλέπουν πως η επιλογή της κυβέρνησης να φορτώσει με φόρους τους Έλληνες , δεν αποδίδει . Από την πλευρά του, ο κ. Τσιπρας δεν φαίνεται διατεθειμένος να μπει σε μια τέτοια λογική , ειδικά μάλιστα όταν ακούει ότι αυτές οι αλλαγές που του ζητούν αφορούν το δημόσιο.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, για πρώτη φόρα τόσο "καθαρά" υπάρχει στον ορίζοντα τα (όχι στον μακρινό) το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών. Η κουβέντα άνοιξε πλέον με ευθύνη και απόφαση του πρωθυπουργού και θα κλείσει την ημέρα που θα στηθούν οι κάλπες...

Keywords
Τυχαία Θέματα