Έρχεται ο Μοσκοβισί, εντείνονται οι πιέσεις για συμφωνία take it or leave it


Στην Αθήνα καταφτάνει την ερχόμενη Τετάρτη ο Γάλλος Επίτροπος για Οικονομικές Υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος παρουσιάζοντας την Δευτέρα τις χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες.

Η τρέχουσα εβδομάδα είναι "φωτιά" τόσο για τη χώρα όσο και για την κυβέρνηση της Αριστεράς, καθώς λίγες μέρες πριν το κρίσιμο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, οι πιέσεις για την επίτευξη συμφωνίας κορυφώνονται,

με το "βλέμμα" στις εκλογικές αναμετρήσεις, οι οποίες ξεκινούν τον ερχόμενο Μάρτιο από την Ολλανδία.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση ποντάρει στην επίσκεψη του Μοσκοβισί, καθώς αναζητεί πολιτική λύση μέσω της παρέμβασης της Κομισιόν, η οποία πάντα παίζει το ρόλο του "διαιτητή" στη διαπραγμάτευση Αθήνας και δανειστών.

Από την άλλη οι εταίροι διεμήνυσαν μέσα στο περασμένο Σαββατοκύριακο πως η αξιολόγηση θα έχει κλείσει έως την ερχόμενη Τετάρτη, με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ να επισημαίνει πως η τρόικα θα επιστρέψει εντός της εβδομάδας στην Αθήνα. Ωστόσο, το Μαξίμου επιλέγει να διαψεύσει τους θεσμούς, τονίζοντας πως οι εκπρόσωποι των δανειστών θα πρέπει να έρθουν στην Αθήνα, αφού «κλειδώσουν» μείζονα ζητήματα, ανεμίζοντας κατά κάποιο τρόπο και πάλι «κόκκινες γραμμές», οι οποίες, με δεδομένη τη σιγουριά των εταίρων για επίτευξη συμφωνίας εντός των ημερών, μάλλον έχουν ήδη «σβηστεί».

Πάντως, η κυβέρνηση κρατεί ακόμα κλειστά τα χαρτιά της για το τί προβλέπει το νέο, σκληρό «πακέτο». Ωστόσο, είναι πλέον σίγουρο ότι μεταξύ άλλων ΔΝΤ και ΕΕ ζητούν από την Αθήνα να βάλει στον «κόφτη» συντάξεις και αφορολόγητο, να αυξήσει περαιτέρω τον ΦΠΑ και να καταπολεμήσει στο έπακρον τη φοροδιαφυγή. Το αν ζητούν νομοθέτηση των μέτρων σε δύο φάσεις, 1% τώρα και 1,5% το 2018, είναι εξίσου ακόμη άγνωστο.

Τελικά, το Μαξίμου φαίνεται πως τηρεί σιγή ασυρμάτου όχι για να κερδίσει χρόνο ως προς τη διαπραγμάτευση, αφού η πρόταση των δανειστών είναι τύπου take it or leave it, που σημαίνει πως δεν προβλέπονται «εκπτώσεις», αλλά για να μετρήσει τους «συντρόφους» στο κόμμα, τους «συμμάχους» στη Βουλή και τις αντοχές της κοινωνίας, η οποία, όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, στρέφεται ξεκάθαρα πια… προς τη Δεξιά.

Keywords
Τυχαία Θέματα