Τα πάνω-κάτω στην Παιδεία - Όλες οι αλλαγές που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός

12:12 9/5/2017 - Πηγή: Pagenews

Μια σειρά από ριζικές αλλαγές στο χώρο της Παιδείας, εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας μετά την επίσκεψή του στο υπουργείο.

Μεταξύ αυτών η επέκταση από το Σεπτέμβριο του προγράμματος του ολοήμερου σχολείου σε όλες τις σχολικές μονάδες της χώρας, η 14χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, η μείωση του αριθμού των μαθητών σε κάθε τάξη, αλλαγές σε ιστορία, θρησκευτικά και τεχνικά μαθήματα, εκπαίδευση στο σχολείο και όχι στα φροντιστήρια.

Ολοήμερο σχολείο

«Από τον Σεπτέμβριο

ολοήμερο σχολείο σε όλα τα σχολεία της χώρας, και τα μονοθέσια, διθέσια και τριθέσια σχολεία, συνολικά 830 μονάδες σε κάθε γωνιά της χώρας μας», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

14χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση

Βασικός πυλώνας των μεταρρυθμίσεων στην παιδεία είναι η 14χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση και η υλοποίηση αυτού του στόχου εντός της επόμενης τριετίας, επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Θα γίνει υποχρεωτική η φοίτηση στα νήπια και προνήπια και δεν θα υπάρχει κανένα παιδί από 4 χρονών και πάνω που θα μείνει εκτός εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα και στο πιο απομακρυσμένο χωριό.

Μέχρι 22 οι μαθητές σε κάθε τάξη

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως σταδιακά θα μειώνεται ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα ώστε σε δυο χρόνια να μην υπερβαίνουν τους 22.

Αλλαγές σε ιστορία, στα θρησκευτικά και τεχνικά μαθήματα

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως στόχος είναι να γίνουν αλλαγές με νέα προγράμματα σπουδών, ιδίως στην ιστορία, στα θρησκευτικά και στα τεχνικά μαθήματα.

Εκπαίδευση στο σχολείο

«Γίνεται μεγάλη προσπάθεια στο να πιστέψουμε όλοι ότι η πραγματική εκπαιδευτική διαδικασία γίνεται στο σχολείο και όχι στο πάρεργο του φροντιστηρίου. Θεωρούμε αδιανόητο σήμερα η βασική εκπαίδευση των μαθητών στις ξένες γλώσσες να μην γίνεται μέσα στο σχολείο. Στόχος μας η τοποθέτηση στο κέντρο της διαδικασίας την μάθηση και όχι την εξέταση», τόνισε ο κ.Τσίπρας.

Κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων

Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως η κυβέρνηση προχωράει στην αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στα πανεπιστήμια και στην κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων. «Προχωρούμε μια ριζική αναβάθμιση των δυο τελευταίων τάξεων του λυκείου που θα οδηγήσουν στην κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων, τουλάχιστον όπως τις γνωρίζαμε μέχρι τώρα».

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, οι μαθητές θα έχουν λιγότερα μαθήματα, περισσότερες ώρες και το εθνικό απολυτήριο είναι αυτό που θα ορίζει την κατανομή των εισακτέων στις σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Επίσης θα αναγνωριστούν τα 5ετή προγράμματα σπουδών ως Μaster.

Δωρεάν μεταπτυχιακά

Ανακοίνωσε επίσης πως τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση, το οποίο θα δίνει την δυνατότητα σε φοιτητές που δεν έχουν οικονομική δυνατότητα να παρακολουθούν δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα. Επιπλέον, αναφέρθηκε στις αλλαγές στη διοίκηση των πανεπιστημίων, με «αύξηση της αντιπροσωπευτικότητας».

Εκλογή πρυτάνεων - δαπάνες για τα ΑΕΙ

"Οι αντιπρυτάνεις θα εκλέγονται με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο από τους πρυτάνεις, ενώ οι φοιτητες θα είναι έξω από τη διαδικασία εκλογής αλλά όχι έξω από τα όργανα, θα συμμετέχουν στην οργανωτική διοίκηση».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως δεσμέυεται να επαναφέρει τις δαπάνες για τα πανεπιστήμια και από το 2018 και μετά θα προστεθούν ακόμη 65 εκατομμύρια ευρω.

Σχολικά γεύματα

Οπως είπε θα επεκταθούν σε διπλάσιο αριθμό σχολείων. «Είναι βέβαιο ότι θα πιάσουμε τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων και απολύτως βέβαιο ότι θα εφαρμοστεί το σύνολο των αντιμέτρων το 2019 και το 2020».

Ειδική εκπαίδευση

«Προχωρούμε στην ενίσχυση της καλλιτεχνικής διαδικασίας με έξι νέα καλλιτεχνικά σχολεία και της ειδικής αγωγής, ανοίγουν την επόμενη χρονιά 11 νέα σχολεία, ενώ πέρυσι άνοιξαν άλλα 23. Προσαρμόζουμε τα ωρολόγια προγράμματα των ειδικών σχολείων με τα υπόλοιπα σχολεία ενώ δίνουμε την δυνατότητα να λειτουργούν ως ολοήμερα».

Τα ΤΕΙ Αθήνας/Πειραιά θα γίνουν Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Πρόθεση και επιθυμία της κυβέρνησης είναι η ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής μέσα από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, ανακοίνωσε επίσης.

Μίλησε για μια «εμβληματική πρωτοβουλία» η οποία θα γίνει μετά από διαδικασίες αξιολόγησης των δύο ΤΕΙ και σημείωσε πως στο πλαίσιο αυτού του πανεπιστημίου θα ιδρυθούν και νέες διετείς δομές που θα παρέχουν διπλώματα ευρωπαϊκών επαγγελματικών προσόντων για αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων.

Ο Αλέξης Τσίπρας, παράλληλα ανέφερε ότι και φέτος τον Σεπτέμβριο θα αρχίσουν κανονικά τα σχολεία με όλα τα βιβλία και επάρκεια διδακτικού προσωπικού, -κάτι που δεν εφαρμοζόταν εδώ και 6-7 χρόνια.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «η κυβέρνηση έκανε πολλή δουλειά για να κατακτηθεί ένα σχολείο ποιότητας αλλά και ισότητας και στη συνέχεια παρουσίασε ένα συνολικό σχεδιασμό σε ορίζοντα τριετίας, με βασικούς άξονες: την ενίσχυση του δημόσιου σχολείου, η αναβάθμιση του Λυκείου, η ομαλοποίηση της διαδικασίας των εξετάσεων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η ενίσχυση των Ανωτάτων Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, η επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία, στην επένδυση στη νέα γενιά».

Ακόμη, ανέφερε πως στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η σύνδεση 1.000 σχολείων με σύστημα δημόσιας βιβλιοθήκης καθώς και η ενίσχυση της καλλιτεχνικής και ειδικής αγωγής, αλλά και η αύξηση των σχολικών γευμάτων, τα οποία του χρόνου θα καλύπτουν το 50% των μαθητών.

Ο Πρωθυπουργός έφτασε στις 11 το πρωί έφτασε στην είσοδο του υπουργείου όπου τον υποδέχθηκε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου και τον ξενάγησε στους χώρους του κτιρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα