Ελληνικό: Τρίτη αναβολή στη συνεδρίαση του ΚΑΣ - Σε κίνδυνο η επένδυση


Τα μέλη του ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) αποφάσισαν με ψήφους 11 υπέρ και 6 κατά να αναβάλουν και τη σημερινή συνεδρίαση, η οποία είχε σκοπό να εξετάσει το σχέδιο ολοκληρωμένης ανάπτυξης και τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την επένδυση στο Ελληνικό.

Τα μέλη του ΚΑΣ κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό, καθώς τα περισσότερα θεωρούν ότι δεν μπορεί να εξεταστούν οι μελέτες και το σχέδιο δίχως να εξεταστεί πρώτα η εισήγηση της αρμόδιας εφορίας για την κήρυξη περίπου του 1/3 της έκτασης ως χώρου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Ως εκ τούτου, το ΚΑΣ, κατά πάσα πιθανότητα

την επόμενη εβδομάδα, θα εξετάσει το ζήτημα της κήρυξης του χώρου ως αρχαιολογικού και σε μεταγενέστερη συνεδρίαση θα εξεταστεί το σχέδιο ολοκληρωμένης ανάπτυξης και η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Αξίζει να σημειωθεί πως η σημερινή είναι η τρίτη συνεδρίαση για το ζήτημα που αναβάλλεται, με την πρώτη να έχει διακοπεί και την δεύτερη να έχει αναβληθεί.

Η απόφαση του ΚΑΣ για αναβολή αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε νέες καθυστερήσεις το έργο στο Ελληνικό. Υπενθυμίζεται ότι το ΚΑΣ αποτελεί γνωμοδοτικό όργανο, με την τελική απόφαση να λαμβάνει ο εκάστοτε υπουργός Πολιτισμού.

Kατά την σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση του ΚΑΣ τέταρτο ζήτημα στην ατζέντα ήταν «έγκριση ή μη: 1) του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (Σ.Ο.Α.), της επένδυσης δηλαδή, και 2) του έργου "Ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγ. Κοσμά", Π.Ε. Νότιου Τομέα Αθηνών, Περιφέρειας Αττικής».

Εκτός, όμως, από την έγκριση του ΣΟΑ, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος με τις προβλέψεις για την ανάπτυξη του Ελληνικού, υπολείπονται αρκετά και κρίσιμα ακόμη ζητήματα να επιλυθούν οριστικά, όπως η χωροθέτηση καζίνο στον χώρο του πρώην αεροδρομίου, η μετεγκατάσταση του αμαξοστασίου τής Οδικές Συγκοινωνίες ΑΕ (ΟΣΥ ΑΕ) κ.λπ..

Νωρίτερα μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, αλλά και κάτοικοι Δήμων γύρω από το Ελληνικό, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της επένδυσης έξω από το υπουργείο Πολιτισμού.

Το «πάρων» στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έδωσε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, ο οποίος τάσσεται υπέρ των επενδύσεων, με σεβασμό όμως σε όλες τις διαδικασίες που καθορίζονται από τους νόμους. Οι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι το σύμφωνο συναντίληψης και συνεργασίας για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων που υπεγράφη μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και της Ελληνικών ΑΕ δεν έχει νομική υπόσταση.

Διαβάστε επίσης: Γιάννης Δραγασάκης: Η επένδυση στο Ελληνικό θα γίνει

Keywords
Τυχαία Θέματα