Ελληνικό: Αντιδρούν οι Βρυξέλλες για τις καθυστερήσεις - "Σύμβολο κωλυσιεργίας"


Ως ένα σύμβολο κωλυσιεργίας και εμποδίων για μια επένδυση η οποία θα έχει «σημαντικά οφέλη» για την Ελλάδα χαρακτήρισε την επένδυση στο Ελληνικό ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Μιλώντας υπό το καθεστώς ανωνυμίας, ο ανώτερος αξιωματούχος σημείωσε πως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Eurogroup του Λουξεμβούργου δεν θα έχουν την Ελλάδα ως

θέμα συζήτησης στην ατζέντα τους για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό.

Οι υπουργοί της Ευρωζώνης θα ασχοληθούν με την εμβάθυνση της Ευρωζώνης, τη μεταπρογραμματική παρακολούθηση της Πορτογαλίας και τον νέο ρόλο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την επένδυση στο ελληνικό και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ο ανώτερος αξιωματούχος δήλωσε πως δεν θα ήθελε να επεκταθεί στο θέμα αυτό, σημειώνοντας όμως πως αποτελεί ένα “σύμβολο κωλυσιεργίας και εμποδίων γραφειοκρατίας” και αστειεύτηκε πως μάλλον επί δεκαετίες τα αεροπλάνα προσγειώνονταν στα αρχαία.



Τρίτη αξιολόγηση και επιστροφή θεσμών

Σχετικά με την τρίτη αξιολόγηση ο αξιωματούχος σημείωσε πως το πλάνο ως έχει είναι η ολοκλήρωση της πριν το τέλος του έτους, συμπληρώνοντας μάλιστα πως υπάρχει πολιτική θέληση για αυτό.

Δεν ήταν σαφής πάντως ως προς τον χρόνο επιστροφής των επικεφαλής των θεσμών, την οποία τοποθέτησε μετά τις συναντήσεις στη Ουάσινγκτον στα μέσα Οκτωβρίου.

Αγώνας δρόμου για τα 800 εκατομμύρια για τα ληξιπρόθεσμα

Αναφορικά με το θέμα της υποδόσης ύψους 800 εκατομμυρίων για την κάλυψη των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, ο ανώτερος αξιωματούχος δήλωσε πως υπάρχει προσωπικό το οποίο συλλέγει δεδομένα από την Ελλάδα με σκοπό να σταλούν στους θεσμούς.

Θα ήταν πολύ θετικό για την ελληνική οικονομία η ρευστότητα αυτή, εκτιμά ο αξιωματούχος και τόνισε πως είναι σημαντικό τα στοιχεία αυτά να φτάσουν στους θεσμούς πριν τη 31η Οκτωβρίου.

Σημειώνουμε πως μετά τον Οκτώβριο τα χρήματα αυτά θα επιστρέψουν στον φάκελο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης και δεν θα είναι διαθέσιμα πλέον.

FAZ: Ευρήματα εκεί όπου προσγειώνονταν 60 χρόνια τα αεροπλάνα;

Με μια δόση... ειρωνείας σχολιάζει την απόφαση του ΚΑΣ και η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung σε εκτενές άρθρο της παρουσιάζει και σχολιάζει τη μεγάλη ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού, που υπεγράφη μεν επί κυβέρνησης Σαμαρά το 2014, αλλά μέχρι σήμερα συναντά προσκόμματα, τώρα και από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, με αποτέλεσμα να αναβάλλεται η έναρξη του έργου.

«Στην αριστερή κοσμοθεωρία του ΣΥΡΙΖΑ δεν ταίριαζαν ποτέ οι ιδιωτικές επενδύσεις. Οι οπαδοί του κυβερνώντος κόμματος προέρχονται ούτως ή άλλως από τον υδροκεφαλικό δημόσιο τομέα, με συνδικάτα που ανθίστανται στα μπόνους παραγωγικότητας και αποτρέπουν τις απολύσεις χρόνια απόντων υπαλλήλων. Για όλους αυτούς οι ιδιώτες επενδυτές στο Ελληνικό είναι ύποπτοι».

«Τώρα ανθίστανται και οι αρχαιολόγοι που προέρχονται επίσης από τον χώρο της κρατικοδίαιτης γραφειοκρατίας και θέλουν να αξιοποιήσουν τα μέσα που διαθέτουν για να μπλοκάρουν την επένδυση στο Ελληνικό. Το ΚΑΣ χαρακτήρισε τώρα σημαντικά για την αρχαιολογία 30 εκτάρια του χώρου. Μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει τίποτα γνωστό για μεγάλους αρχαιολογικούς θησαυρούς στον χώρο του παλιού αεροδρομίου. Οι αρχαιολόγοι εξάλλου δεν ενόχλησαν κανέναν τα τελευταία 60 χρόνια, οπότε προσγειώνονταν και απογειώνονταν εκεί ασταμάτητα τα αεροπλάνα. Για τους επενδυτές η απόφαση σημαίνει ή ότι θα πρέπει να αλλάξουν τα σχέδιά τους ή να προετοιμαστούν για μακροχρόνιες δικαστικές αντιπαραθέσεις».

«Η απόφαση των αρχαιολόγων», καταλήγει η FAZ, «δεν διευκολύνει καθόλου τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που μόλις είχε αρχίσει να κρατά αποστάσεις από ιδεολογικές θέσεις του παρελθόντος και να προβάλλεται σαν πραγματιστής που θέλει να διασφαλίσει επενδύσεις και οικονομική ευημερία. Ο Τσίπρας θα κατέβει σε εκλογές το αργότερο το 2019, ίσως και το 2018, οπότε ο αντίπαλός του Κυριάκος Μητσοτάκης θα εμφανιστεί ως ο πραγματικός εγγυητής των επενδύσεων και της ανάπτυξης. Τώρα κυκλοφορούν εικασίες για το αν η κυβέρνηση θα στραφεί κατά του ΚΑΣ. Θα προηγηθούν ωστόσο σίγουρα οι αντιπαραθέσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ».

Keywords
Τυχαία Θέματα