Εκρηκτικό το κλίμα στη Βουλή λίγο πριν την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου (Live)


Το πολυνομοσχέδιο ψηφίζεται το βράδυ από την Ολομέλεια και ήδη οι οι αρχηγοί των κομμάτων έχουν δείξει με τις ομιλίες τους ότι το κλίμα θα είναι σκληρό και οι αντιπαραθέσεις πολλές.

Το κλίμα παραμένει εκρηκτικό με τα οικογενειακά επιδόματα και την εισαγωγή ειδικής απαρτίας για την κήρυξη απεργίας στα πρωτοβάθμια επιχειρησιακά σωματεία να αναδεικνύονται ως μείζονα ζητήματα της σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης.

Η

ψήφιση του αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το βράδυ, αφού θα έχουν προηγηθεί ονομαστικές ψηφοφορίες που έχουν προαναγγείλει ότι θα καταθέσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε επίμαχα άρθρα, μεταξύ των οποίων οι πλειστηριασμοί και οι όροι χορήγησης των πολυτεκνικών επιδομάτων.

Έντονη ήταν πριν από λίγο η επίθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Αλέξη Τσίπρα για τα προαπαιτούμενα.

Αλέξης Τσίπρας: Από την ώρα που αναλάβαμε την διακυβέρνηση αντιπολιτεύονται έχοντας ανοικτό το κουτί της Πανδώρας

Με τη σημερινή συζήτηση και ψηφοφορία, «κλείνει ένας μεγάλος και δύσκολος κύκλος» ανέφερε κατά την έναρξη της ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Και τούτο γιατί, όπως είπε, «ουσιαστικά ολοκληρώνεται το νομοθετικό μέρος των προαπαιτουμένων για την ολοκλήρωση και της τρίτης αξιολόγησης».


«Όλοι γνωρίζουν ότι με την ολοκλήρωση και της τρίτης αξιολόγησης, βρισκόμαστε πια μια ανάσα από το τέλος του προγράμματος και το οριστικό τέλος των μνημονίων» πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του με επίθεση στο ΚΚΕ χωρίς να το κατονομάζει επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι "Θα κριθούμε από την ιστορία" ενώ αναφερόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη είπε πως "Προβλέπατε διαρκώς τα ίδια και τα ίδια. Κάθε Πρωτοχρονιά λέτε ότι είναι εκλογική χρονιά. Δεν ξέρω αν έχετε προσλάβει ως σύμβουλο χειρομάντη ή μέντιουμ αλλά σας λένε αυτά που θέλετε να ακούσετε".

"Καιρός να αποδεχθείτε την πραγματικότητα. Η Ελλάδα έχει αλλάξει ρότα. Έχοντας στο τιμόνι αυτούς που εσείς προεξοφλούσατε ότι θα την οδηγήσουν στα βράχια. Ό,τι και να λέτε η χώρα ανακάμπτει η οικονομίας της σημειώνει ρυθμούς ανάπτυξης που εσείς δεν είχατε δει στα χρόνια που κυβερνούσατε" συνέχισε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε δε ότι σήμερα γίνεται ορατό ότι το ερχόμενο καλοκαίρι η χώρα αφήνει πίσω της τη δυσκολότερη και πολλαπλώς επιζήμια περίοδο που έζησε η Ελλάδα από την εποχή της Μεταπολίτευσης. Κράτησε 8 ολόκληρα χρόνια και θα διαρκούσε περισσότερο αν ο λαός δεν είχε στείλει στην αντιπολίτευση τα κόμματα που ευθύνονται για την κρίση.

«Από την ώρα που αναλάβαμε την διακυβέρνηση αντιπολιτεύονται έχοντας ανοικτό το κουτί της Πανδώρας» ανέφερε χαρακτηριστικά. Κατηγόρησε προσωπικά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι προέβλεπε πως δεν θα κλείσουν οι αξιολογήσεις ότι θα έρθει ο κόφτης, ότι η χώρα όδευε προς τα βράχια κλπ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κάνατε το ψέμα επάγγελμα

Μίλησε ο κ.Τσίπρας σήμερα για καθαρή έξοδο. Κάθε μέρα όμως έρχεται κάποιος, χθες κ. Βίζερ να μας εξηγήσει ότι καθαρή έξοδος δεν υπάρχει, τόνισε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

"Κάτι που παραδέχθηκε ακόμη και ο κ. Σκουρλέτης. Ομολογώντας ότι δεν ξεμπερδεύουμε τον Αύγουστο και θα υπάρχει και μετά επιτήρηση. Αυτή είναι η αλήθεια όσο και αν θέλετε να κοροϊδέψετε τους πολίτες. Έχετε υποθηκεύσει το μέλλον της χώρας. Με περικοπές και υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα" συνέχισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

"Είναι προφανές ότι θα αναλάβετε και νέες βαριές υποχρεώσεις με άλλοθι μία ελάφρυνση του χρέους που υπήρξε κεκτημένο από το 2012. Αλλά τελικά δεν υλοποιήθηκε ποτέ, γιατί εσείς βάλατε τη χώρα σε αυτή τη νέα περιπέτεια. Στο μεταξύ έχουν χαθεί ανάπτυξη, δουλειές, εισοδήματα, ευκαιρίες και έχουν μεγαλώσει οι ανισότητες, οι φτωχοί έγιναν φτωχότεροι και περισσότεροι. Προκαλείτε καθημερινά μεγάλη βλάβη στην οικονομία, ενώ νομοθετείτε ακόμη και σήμερα διατάξεις με τις οποίες παραδέχεστε ότι διαφωνείτε."

"Πριν από εσάς η Ελλάδα ήταν γνωστή για τη λέξη φιλότιμο, τώρα την κάνατε παγκοσμίως γνωστή για τη λέξη κωλοτούμπα. Μια κυνική στροφή 180 μοιρών που κάνετε για να μείνετε γατζωμένοι στην εξουσία, κάνατε το ψέμα επάγγελμα. Ακόμη και ο ανεκδιήγητος κ. Ζουράρις- ακόμη δεν έχω αντιληφθεί αν έχει γίνει δεκτή η παραίτησή του- έπρεπε να χυδαιολογήσει κατά ποδοσφαιρικών ομάδων για να φύγει από την κυβέρνηση" είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

"Όταν έλεγε δεν πειράζει να χαθούν 2-3 νησιά ή προσέβαλε μαθητές δεν σας ενοχλούσε. Το πρόβλημα δεν είναι ο κάθε κ. Ζουράρις. Έγινε ευκολότερο είπε ο κ.Ντάισελμπλουμ. Σας ικανοποιεί αυτή η αναφορά που μιλούσατε για γερμανοτσολιάδες; Αισθάνεστε ίχνος ντροπής να ακούτε ότι είστε η ευκολότερη κυβέρνηση που συνάντησαν οι δανειστές; Όσο περισσότερο μένετε τόσο περισσότερα θα σας ζητούν, ακόμη και τα σωστά δεν μπορείτε να τα εφαρμόσετε γιατί δεν τα πιστεύετε. Όπως τις ιδιωτικοποιήσεις, που αναγκαστήκατε να τις δεχθείτε αλλά τις υπονομεύετε.

"Δεν μπορείτε να ενισχύσετε την επιχειρηματικότητα και να προσελκύσετε επενδύσεις, σας το είπε και αυτό ο Βίζερ. Έχετε βάλει την οικονομία σε συνθήκες ασφυξίας, στραγγαλίζετε τη ρευστότητα λόγω της διευρυμένης στάσης πληρωμών, για αυτό το 2017 είχε αναιμικό ρυθμό ανάπτυξης"

Άκουσα τον κ.Τσίπρα να μιλά για εξαιρετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, θέλω κ.Τσακαλώτε άλλη μια φορά να καταθέσω το διάγραμμα που δείχνει την πραγματική απόδοση της οικονομίας σε σχέση με τις προβλέψεις. Σε σύγκριση με όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, όλες ανεξαιρέτως είχαν ρυθμό ανάπτυξης μεγαλύτερο από τον προβλεπόμενο εκτός από την Ελλάδα. Αυτοί είναι οι εξαιρετικοί ρυθμοί ανάπτυξης κ.Τσακαλώτε; Υπερφορολογείτε και φτωχοποιείτε, επί των ημερών σας 1 στους 2 Ελληνες χρωστά στο κράτος, το 25% του ιδιωτικού χρέους δημιουργήθηκε επί των ημερών σας. Πρώτη φορά τα χρέη σε εφορία ξεπέρασαν τα 100 δισ., οι κατασχέσεις έχουν πολλαπλασιαστεί, πλειστηριασμοί έχουν δρομολογηθεί, αυτά τα κάνετε εσείς που ανεβήκατε μιλώντας για «σεισάχθεια» και φωνάζοντας «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη». Λέτε ότι προστατεύετε την πρώτη κατοικία, όταν έχετε ομολογήσει ότι το σημερινό σύστημα έχει την μικρότερη προστασία" είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δημήτρης Κουτσούμπας: Είστε υπηρέτης των εφοπλιστών

Ο κ. Κουτσούμπας χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «υπηρέτη των εφοπλιστών, του μεγάλου κεφαλαίου, των τραπεζών και των μεγάλων ομίλων». Τον κατηγόρησε επίσης ότι «ο μόνος θεός του είναι η καρέκλα» και τον προειδοποίησε ότι «θα βρει το ΚΚΕ συνέχεια μπροστά του» λέγοντας με νόημα «γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος».

«Κάνετε τη δουλειά αυτών που αποφασίσατε να υπηρετήσετε λερώνοντας στα χέρια σας, γι’ αυτό και κλιμακώνετε την επίθεση ενάντια στο λαό μας και την επίθεση ενάντια στο ΚΚΕ. Δεν είμαστε εμείς εκτός πραγματικότητας εσείς έχετε αποδράσει ότι από κάθε λογική, από τις αξίες από την αριστερά και έχετε προσχωρήσει στο ρεαλισμό της υποταγής και στην καρέκλα της εξουσίας.

Δεν θα χαμογελάτε για πολύ ακόμα δεν θα σας περάσει τελικά γελιέστε αν νομίζετε ότι η εργατική τάξη, ο λαός αποδέχεται την κατάσταση ως τετελεσμένη. Σας δηλώνουμε πως δεν θα εγκαταλείψουμε τα κατακτημένα δικαιώματα της εργατικής τάξης αμαχητί. Θα μας βρίσκετε συνεχώς μπροστά σας, όση λάσπη κι αν βάλετε στον ανεμιστήρα όση συκοφαντία και αν επιστρατεύσετε, όσον αυταρχισμό κι αν επιδείξετε ,οσα και αν διαθέσετε στους κονδυλοφόρους. Γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος».

Βασίλης Λεβέντης: Θα ντρέπεστε αν ψηφίσετε το πολυνομοσχέδιο

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, μιλώντας από το βήμα της Βουλής λίγο πριν την ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, ότι «την ίδια στιγμή που κόβει τα πολυτεκνικά επιδόματα, υπόσχεται να τα επαναφέρει».

Επιπλέον, σχολίασε τα λεγόμενα του Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της Βουλής, ότι «η πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση είναι μέσα στο κλίμα και την πραγματικότητα».

«Άρα, το 2014, όταν υποσχόταν ότι σχίζει μνημόνια, ήταν στον κόσμο του;», αναρωτήθηκε ο κ. Λεβέντης και χαρακτήρισε την παραπάνω τοποθέτηση ως «ομολογία ειλικρίνειας». Παράλληλα, αναρωτήθηκε εάν έχει διαβάσει κανείς από την κυβερνητική πλειοψηφία αυτό το νομοσχέδιο.

Αναφερόμενος στα εργασιακά-απεργιακά, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων υποστήριξε, ότι ο ίδιος παλαιότερα, πίστευε ότι οι απεργίες και η ασυδοσία των συνδικάτων έκαναν ζημιά στις επιχειρήσεις, ενώ τώρα πιστεύει ότι πρέπει να στηριχτούν οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα, καθώς οι περισσότεροι είναι ή άνεργοι ή ημιαπασχολούμενοι και χαρακτήρισε το πολυνομοσχέδιο «έγκλημα κατά της εργατικής τάξης».

Ο κ. Λεβέντης αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, κάνοντας λόγο για ταύτιση του Νίκου Κοτζιά και της κυβέρνησης, της Εκκλησίας και της Χρυσής Αυγή, για τις δηλώσεις σχετικά με την χρήση του όρου «Μακεδονία» και υπεραμύνθηκε του δικαιώματος της Εκκλησίας να έχει άποψη σε πολιτικά θέματα, καίτοι αναγνώρισε ότι «υπάρχουν ιεράρχες προσκείμενοι στην ακροδεξιά».

Τέλος, ο κ. Λεβέντης υποστήριξε, ότι « εάν γίνει πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης, θα τα υπογράψει και αυτός όλα και επειδή έχει υποσχεθεί επενδύσεις που δεν θα μπορεί να τις φέρει, θα πέσει σε 7 μήνες».


Η συζήτηση και ψήφιση του πολυνομοσχεδίου αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το βράδυ, αφού θα έχουν προηγηθεί ονομαστικές ψηφοφορίες που έχουν προαναγγείλει ότι θα καταθέσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε επίμαχα άρθρα, μεταξύ των οποίων οι πλειστηριασμοί και οι όροι χορήγησης των πολυτεκνικών επιδομάτων.

Keywords
βουλη, live, εκρηκτικο, κλιμα, αλέξης τσίπρας, επιδοματα, απεργια, τσιπρας, ψηφοφορία, ΚΚΕ, Πρωτοχρονιά, καιρος, ελλαδα, καλοκαιρι, νέα, τραπεζες, παραιτηση λεβεντη, απεργιες, ΠΓΔΜ, κινηση στους δρομους, απεργια οσε, απεργιες αυριο, απεργιες σημερα, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, χρυση αυγη, βουλευτικές εκλογές 2012, τελος του κοσμου, Παραμονή πρωτοχρονιάς 2012, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2014, αλέξης τσίπρας, κομματα, μιλα, πολυνομοσχεδιο, χωρες, αυγη, βημα, δουλεια, εξοδος, εφορια, ιχνος, νησια, οικονομια, σημερινη, το βημα, ψεμα, ωρα, αρθρα, βραδυ, γινει, γινεται, δηλωσεις, δειχνει, εγινε, ειπε, υπαρχει, επενδυσεις, εποχη, επρεπε, ερχεται, ζημια, ιδια, θεος, ομιλια, κυβερνηση, λεβεντης, λογο, μητσοτακης, μπορειτε, νοημα, πλειστηριασμοι, ρυθμοι, ροτα, συζητηση, συνεχεια, σπιτι, φορα, ψηφοφορία, δικαιωματα, δουλειες, χωρα, κυριακου, μια φορα, μπροστα, θεματα, ξεκινησε, χερια
Τυχαία Θέματα