Ελεύθεροι 440 συλληφθέντες στις πρόσφατες διαδηλώσεις στην Τεχεράνη

Ελεύθερους άφησε το Ιράν, 440 ανθρώπους που είχαν συλληφθεί στην Τεχεράνη στη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, δήλωσε δικαστικός αξιωματούχος, ενώ συνεχίζεται η αβεβαιότητα για το πόσοι άλλοι εξακολουθούν να κρατούνται σε όλη τη χώρα.

Δείτε επίσης: Δεκάδες χιλιάδες συμμετείχαν σε φιλοκυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράν (εικόνες – video)

Οι διαδηλώσεις, που ξεκίνησαν ως διαμαρτυρία

για την οικονομική ανέχεια στα τέλη Δεκεμβρίου, επεκτάθηκαν σε περισσότερες από 80 πόλεις και κωμοπόλεις και είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 25 ανθρώπων.

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονταν αρχικά για τις υψηλές τιμές και τη διαφθορά, όμως οι διαδηλώσεις πήραν πολιτική διάσταση με έναν αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων να καλεί τον ανώτατο ηγέτη αγιατολάχ, Αλί Χαμενεΐ, να παραιτηθεί.

Δικαστικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν περισσότερες από 1.000 συλλήψεις σε όλη τη χώρα, όμως ο βουλευτής, Μαχμούντ Σαντεγκί, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως τουλάχιστον 3.700 άνθρωποι έχουν συλληφθεί.

Αρκετοί κρατούμενοι έχουν πεθάνει και ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν ζητήσει να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα για τις περιπτώσεις αυτές.

Ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου Αλί Μοταχαρί δήλωσε την Κυριακή, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, πως βάσει αναφορών που έλαβε «ένας κρατούμενος στην Τεχεράνη και δύο σε άλλες επαρχίες» πέθαναν στη φυλακή.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα