Εφιάλτης αίματος στην Γάζα με 55 νεκρούς - Κατακραυγή από την διεθνή κοινότητα (pics&vid)


Πενήντα δύο παλαιστίνιοι διαδηλωτές έχουν χάσει μέχρι στιγμής την ζωή τους στην λωρίδα της Γάζας κατά την διάρκεια διαδηλώσεων για τα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ. Εκτός αυτού, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας άλλοι 2.400 διαδηλωτές

έχουν τραυματιστεί,. μεταξύ των οποίων βρίσκονται 203 παιδιά και 78 γυναίκες.

Τα "αιματοβαμμένα" εγκαίνια της αμερικανικής πρεσβείας και το μήνυμα του Τραμπ

Την ώρα που περισσότερα από 50 άτομα έχουν χάσει την ζωή τους στην λωρίδα της Γάζας από κατά την διάρκεια των εγκαινίων την αμερικανικής πρεσβείας σην Ιερουσαλήμ, ο Ντόναλντ Τραμπ έστειλε το δικό του μήνυμα για την... ''ειρήνη''. Σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα που προβλήθηκε κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε σήμερα ότι παραμένει δεσμευμένος στην ειρήνη μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων.

''Η μεγαλύτερη ελπίδα μας είναι για την ειρήνη'' επισήμανε ο Ντόναλντ Τραμπ, η απόφαση του οποίου να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ από το Τελ Αβίβ προκάλεσε την οργή των Παλαιστινίων και τον προβληματισμό της διεθνούς κοινότητας.

''Οι ΗΠΑ παραμένουν απόλυτα δεσμευμένες στο να διευκολύνουν την επίτευξη μιας σταθερής ειρηνευτικής συμφωνίας'' δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος. Εκτός αυτού, νωρίτερα είχε κάνει λόγο πως η σημερινή ημέρα για το Ισραήλ είναι μεγάλη.

Η μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στο Ισραήλ έχει προκαλέσει ανησυχία σε πολλές πρωτεύουσες παγκοσμίως. Πρόκειται για εξέλιξη που συμπίπτει με την 70ή επέτειο από τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ το 1948.

Η μετακίνηση της πρεσβείας, η οποία μέχρι τώρα ήταν εγκατεστημένη στο Τελ Αβίβ, σήμανε μονομερή ρήξη με την πολιτική που ασκούσε η αμερικανική διπλωματία επί δεκαετίες. Ταυτόχρονα αντίκειται προς τη διεθνή συναίνεση, κατά την οποία οι πρεσβείες δεν πρέπει να εγκατασταθούν στην Ιερουσαλήμ πριν υπάρξει διευθέτηση για το τελικό καθεστώς της πόλης κατόπιν διαπραγματεύσεων μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστίνιων. Αντίθετα, για τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζον Μπόλτον, η μετακίνηση της πρεσβείας όχι μόνο δεν υπονομεύει την ειρηνευτική διαδικασία, αλλά την ''κάνει ευκολότερη''.

Το Λονδίνο εκφράζει την ανησυχία του για τη βία στη Γάζα

Η βρετανική κυβέρνηση εκφράζει ανησυχίες για τις πληροφορίες περί βίας στα σύνορα με τη Γάζα, επισήμανε ένας εκπρόσωπος τύπου της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι σήμερα, απευθύνοντας έκκληση για αυτοσυγκράτηση.

«Ανησυχούμε για τις πληροφορίες περί βίας και απώλειας ζωών στη Γάζα. Προτρέπουμε να επικρατήσει ηρεμία και αυτοσυγκράτηση ώστε να αποφευχθούν ενέργειες καταστροφικές για τις ειρηνευτικές προσπάθειες» είπε στους δημοσιογράφους.

«Η Βρετανία παραμένει σθεναρά δεσμευμένη στη λύση των δύο κρατών με την Ιερουσαλήμ ως κοινή πρωτεύουσα».

Ο Βρετανός αξιωματούχος ανέφερε επίσης ότι η Τερέζα Μέι θα θέσει το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις συνομιλίες της αύριο με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το Παρίσι απευθύνει έκκληση να προληφθεί μια "νέα όξυνση"

Η Γαλλία απηύθυνε σήμερα έκκληση «στο σύνολο των πρωταγωνιστών» να προλάβουν «μια νέα όξυνση» στη Μέση Ανατολή μετά τον θάνατο τουλάχιστον 41 Παλαιστινίων κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στη Λωρίδα της Γάζας εναντίον των εγκαινίων της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.

«Την ώρα που οι εντάσεις στο πεδίο έχουν αναζωπυρωθεί (...) η Γαλλία απευθύνει έκκληση στο σύνολο των πρωταγωνιστών να επιδείξουν υπευθυνότητα προκειμένου να προληφθεί μια νέα όξυνση» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λεντριάν.

52 Palestinians have been slaughtered by Israel in broad daylight - in front of the world. #Gaza pic.twitter.com/yY8ckK78wY

— Nadeem Ahmed (@Muqadaam) May 14, 2018

Βερολίνο: Έκκληση για αυτοσυγκράτηση με αφορμή τις συγκρούσεις στην Γάζα

Έκκληση για «αυτοσυγκράτηση» απηύθυνε η γερμανική κυβέρνηση, αναφερόμενη στις βίαιες συγκρούσεις που ξέσπασαν στην Λωρίδα της Γάζας με αφορμή την μετακίνηση, σήμερα, της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Τόνισε δε ότι η θέση του Βερολίνου, όπως και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με το καθεστώς της πόλης της Ιερουσαλήμ, παραμένει σταθερή.

«Το άνοιγμα της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ δεν πρέπει να αποτελεί αφορμή για βία. Σε μια τέτοια μέρα όπως η σημερινή καλούμε όλους να αποφύγουν την κατάχρηση του δικαιώματος για ειρηνική έκφραση άποψης. Ταυτόχρόνα πρέπει το Ισραήλ να τηρήσει την αρχή της αναλογικότητας στη λήψη μέτρων προστασίας», δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία 'Αντεμπαρ και πρόσθεσε ότι «η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί, όπως και η ΕΕ, να έχει την πεποίθηση ότι στην διαμάχη για το καθεστώς της Ιερουσαλήμ μπορεί να υπάρξει μόνο μία αμοιβαία αποδεκτή λύση έπειτα από διαπραγμάτευση».

Η κυρία 'Αντεμπαρ διευκρίνισε ακόμη ότι κανένας εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δεν συμμετείχε στην δεξίωση που παρέθεσε ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου την Κυριακή το βράδυ, με αφορμή την μετακίνηση της αμερικανικής πρεσβείας. «Η γερμανική κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να μην κάνει οτιδήποτε θα μπορούσε να προκαλέσει αμφιβολίες για την θέση της σε ό,τι αφορά το διεθνές δίκαιο σε σχετικά με το καθεστώς της πόλης της Ιερουσαλήμ», τόνισε.

Οι ΗΠΑ φέρουν εξίσου με το Ισραήλ την ευθύνη για τη "σφαγή" των Παλαιστινίων στη Γάζα καταγγέλλει η Τουρκία

Η Τουρκία δήλωσε σήμερα πως οι Ηνωμένες Πολιτείες μοιράζονται την ευθύνη για τη «σφαγή» στη Γάζα, όπου 37 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό στη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά της μεταφοράς της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.

«Η αμερικανική κυβέρνηση είναι εξίσου υπεύθυνη με το Ισραήλ για τη σφαγή αυτή», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ.

«Μεταφέροντας την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ, η αμερικανική κυβέρνηση υπονόμευσε τις πιθανότητες μιας ειρηνικής διευθέτησης και προκάλεσε μια πυρκαγιά που θα οδηγήσει σε περισσότερες ανθρώπινες απώλειες, συμφορές και καταστροφές στην περιοχή», πρόσθεσε.

Μετά την απόφαση που ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ηγήθηκε της διαμαρτυρίας των μουσουλμάνων διοργανώνοντας στην Κωνσταντινούπολη μια σύνοδο κορυφής στη διάρκεια της οποίας η κυριότερη διεθνής πανισλαμική οργάνωση κήρυξε την κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ «πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους».

Ο Ερντογάν δήλωσε σήμερα από το Λονδίνο πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χάσει «τον μεσολαβητικό ρόλο τους» στη Μέση Ανατολή μετά την απόφασή τους να μετακινήσουν την πρεσβεία τους.

#update: 41 killed, including 7 minors - one of them a girl
1 paramedic killed
1,960 injured - including 200 minors & 78 women
11 journalists injured
28 in critical condition & 71 in seriois condition
918 shot by Israeli soldiers using live ammo
(#Gaza MoH) pic.twitter.com/0P7R7tPZH7

— Asaf Ronel (@AsafRonel) May 14, 2018

Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας εξετάζει ο ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενδέχεται να συγκληθεί εκτάκτως εντός των ερχόμενων 24 ωρών για τις συγκρούσεις που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 52 ανθρώπους στα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ, στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, δήλωσε ο εκπρόσωπος των Παλαιστινιακών Εδαφών στον ΟΗΕ Ριγιάντ Μανσούρ.

«Είμαστε έτοιμοι να διεξάγουμε αυτή την έκτακτη συνάντηση (του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ) το ταχύτερο δυνατό και μπορεί να διεξαχθεί εντός των επόμενων 24 ωρών», δήλωσε ο Μανσούρ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ιερουσαλήμ: Η σφαγή των Παλαιστινίων - Τα "αιματοβαμμένα" εγκαίνια της αμερικανικής πρεσβείας (pics&vids)

Keywords
Τυχαία Θέματα