Έχουμε συμφέρον από την επίσκεψη Ομπάμα!


Για το ρόλο που έπαιξαν οι Αμερικανοί στην Ελλάδα, η ιστορία αλλά και ο καθένας από εμάς έχει κάνει τη δική του αποτίμηση. Υπηρετώντας προφανώς τα δικά τους συμφέροντα, οι Αμερικανοί άλλες φορές έπαιξαν βρώμικα, άλλες φορές μας βοήθησαν και άλλες φορές για να μην στεναχωρήσουν γείτονές μας, κρατήθηκαν αμέτοχοι. Αυτό είναι η μία πλευρά του νομίσματος και όπως ανέφερα, έχει να κάνει με το παρελθόν. Η άλλη όψη του νομίσματος είναι το μέλλον και στο μέλλον περιλαμβάνονται οι επισκέψεις του εκάστοτε Αμερικανού προέδρου στη

χώρα μας, όπως η επικείμενη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα.

Είναι παράλογοι όσοι, απλά ανατρέχοντας στο παρελθόν, θέλουν να βγουν στους δρόμους, για να διαμαρτυρηθούν για αυτή την επίσκεψη. Ο Αμερικανός πρόεδρος ηγείται μιας μεγάλης χώρας, που καθορίζει σε σημαντικό βαθμό τις εξελίξεις, όχι μόνο στην περιοχή αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη. Έχουμε χρέος να τον υποδεχτούμε, έχουμε συμφέρον να έρθει στη χώρα. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι οι αποφάσεις, που θα πάρουν οι ΗΠΑ για την εξωτερική πολιτική, την οποία θα ακολουθήσουν, θα επηρεάσουν και τη δική μας τύχη. Θέλουμε, δεν θέλουμε, μας αρέσει, δεν μας αρέσει, αυτό είναι μία πραγματικότητα. Η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ δεν θα αλλάξει, αν όλοι βγούμε στους δρόμους και στις μέρες της επίσκεψης Ομπάμα φωνάζουμε "go home Obama". Ο πρωθυπουργός, η πολιτική ηγεσία της χώρας πρέπει να συνομιλήσει μαζί του, έτσι ώστε να κερδίσει ό,τι μπορέσει περισσότερο από αυτή την επίσκεψη.

Όσοι πιστεύουν το αντίθετο-άθελά τους και κυρίως για ιδεολογικούς λόγους-κάνουν ζημιά στα συμφέροντα, τα οποία πρέπει τουλάχιστον να προφυλάξει η κυβέρνηση με την επίσκεψη Ομπάμα. Η επαναστατική γυμναστική σε τέτοιου είδους επισκέψεις μπορεί να ικανοποιεί τις μνήμες, τα συναισθήματα και την ιδεολογική αφετηρία διαφόρων κομμάτων και προσώπων, δεν υπηρετεί όμως σε καμία περίπτωση τους στόχους, που έχει η χώρα μέσα σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον, το οποίο επιδεινώνεται καθημερινά λόγω των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων, που έχουμε.

Η κυβέρνηση οφείλει να ζητήσει -και θα το κάνει-τη βοήθεια του Αμερικανού προέδρου, για να αντιμετωπίσει το ζήτημα του χρέους και σε άλλα ζητήματα, που έχουν να κάνουν με τα εθνικά μας συμφέροντα. Δεν μπορεί κανείς να "πολεμήσει" με επιχειρήματα αυτή τη θέση. Πέρα από την κυβέρνηση, όλοι μας έχουμε χρέος να δούμε αυτή την επίσκεψη υπό το πρίσμα της πραγματικότητας και όχι με βάση τις ιδεοληψίες μας. Όσες φορές κοιτάξαμε την εξωτερική μας πολιτική και τα εθνικά μας συμφέροντα με βάση τις ιδεοληψίες μας, ζήσαμε καταστροφές! Ο αντιαμερικανισμός τάισε την Αριστερά και την ακραία εθνικιστική Δεξιά για πολλά χρόνια σε αυτή τη χώρα! Στήθηκαν πάνω του πολιτικές διαδρομές και καριέρες! Η χώρα όμως είναι άλλο πράγμα, αυτό δεν πρέπει να το ξεχνά κανείς και ιδιαίτερα εκείνοι, οι οποίοι θα βρεθούν στους δρόμους στις αρχές της εβδομάδας, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την επίσκεψη Ομπάμα.

Έχουμε διανύσει μεγάλη διαδρομή, ως χώρα από τη λήξη του εμφυλίου μέχρι σήμερα. Για τα λάθη που κάναμε κατά τις πρώτες δεκαετίες μετά το '50, υπήρχαν δικαιολογίες. Είχαμε τραυματικές εμπειρίες και ήταν δικαιολογημένες ακόμα και οι πιο παράλογες αντιδράσεις. Σήμερα όμως τα πράγματα είναι αλλιώς. Αυτό το έχει καταλάβει και ο πρωθυπουργός, γι' αυτό και από διαδηλωτής κατά των Αμερικανών στο δρόμο, τώρα δηλώνει ικανοποιημένος που ο Ομπάμα θα έρθει στη χώρα μας. Φανταστείτε να μην ερχόταν εδώ και να πήγαινε στην Άγκυρα...

Keywords
Τυχαία Θέματα