Δραματική έκκληση Στουρνάρα: Κλείστε την αξιολόγηση


Δραματική έκκληση να κλείσει η αξιολόγηση απευθύνει ο Γιάννης Στουρνάρας επισημαίνοντας τις συνέπειες που θα έχει η περαιτέρω καθυστέρηση.

Με συνέντευξή του στο Capital.gr - ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας,

επισημαίνει πως "Έχουμε ήδη τα πρώτα αρνητικά αποτελέσματα στην οικονομία και προσθέτει: «Χρόνο μπροστά μας δεν έχουμε γι' αυτό εύχομαι να τελειώσουμε γρήγορα».


Απαντώντας στο γιατί καθυστερεί η αξιολόγηση ο κ. Στουρνάρας λέει ότι «οφείλεται προφανώς στο ότι η κυβέρνηση δεν συμφωνεί με τα αιτήματα των δανειστών. Η μεγάλη εμπλοκή φαίνεται ότι είναι τα εργασιακά, η μείωση συντάξεων μετά το 2018, το φορολογικό».
«Αυτό που θέλω να πω είναι - και αυτή είναι η ουσία - από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα έχουμε καλύψει το 90% της απόστασης. Το 10% είναι πολύ μικρό δεν αξίζει γι' αυτό να χάνουμε στόχους και μάλιστα σημαντικούς» υπογραμμίζει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.


Όπως σημειώνει «και στο παρελθόν υπήρχαν καθυστερήσεις, αυτή τη φορά είναι μεγαλύτερες. Πρέπει να κλείσει, έχει καθυστερήσει αρκετά».
Στο ερώτημα αν υπάρχει περίπτωση να κλείσει με ύφεση το 2017 απαντά: «Προς το παρόν όχι, αλλά εάν καθυστερήσει κι άλλο δεν αποκλείεται να έχουμε ύφεση και όλο το 2017. Όσο καθυστερεί χάνουμε το στόχο».


Για το ενδεχόμενο μείωσης συντάξεων ο κ. Στουρνάρας απαντά «το ερώτημα είναι προτιμούμε να λύσουμε το ασφαλιστικό με αύξηση των εισφορών ή με μείωση των συντάξεων;» ενώ για τη μείωση του αφορολόγητου εκτιμά πως "αν συνδυαστεί με μείωση φορολογικών συντελεστών έχει κάποια θετικά σημεία».


Για τα εργασιακά υπογραμμίζει: «Να μην ξεχναμε ότι στη δεκαετία του 2010 χάσαμε μεγάλος μέρος της ανταγωνιστικότητας από την πλευρά του μοναδιαίου κόστους εργασίας και αυτό δεν πρέπει να ξαναγίνει. Θα πρέπει οι όποιες ρυθμίσεις να μην πλήξουν ξανά την ανταγωνιστικότητα».


Όσον αφορά τέλος το ενδεχόμενο εκλογών ο κ. Στουρνάρας λέει ότι «δεν είναι ένα σενάριο που είναι επιθυμητό από πλευράς οικονομικών γιατί σημαίνει περαιτέρω καθυστέρηση και άρα απώλεια στόχων».

Keywords
Τυχαία Θέματα