Αξιολόγηση: Από τη Σκύλα (ΔΝΤ) στη... Χάρυβδη (Σόιμπλε)!

10:52 3/1/2017 - Πηγή: Pagenews

Του Αλέξη Ρωμανού

Το βασικό πρόβλημα για την ολοκλήρωση της β΄αξιολόγησης είναι ότι δεν έχει βρεθεί λύση όσον αφορά στον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Oι Ευρωπαίοι δανειστές και κυρίως ο Σόιμπλε θέλουν τη συμμετοχή του ΔΝΤ και σε αυτό το μνημόνιο.

Το Ταμείο από την πλευρά του, δέχεται μεν να μείνει ζητά δε από την Ελλάδα να νομοθετήσει εκ των προτέρων, νέα μέτρα λιτότητας από το 2018 και μετά, ώστε να καλύπτεται το δημοσιονομικό “κενό”, που θα υπάρξει από την διατήρηση των πλεονασμάτων στο 3,5%, ποσοστό στο οποίο επιμένουν οι Ευρωπαίοι…

Εάν σε αυτό το θέμα δεν υπάρξει λύση, η β’ αξιολόγηση δεν κλείνει, η είσοδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης του Ντράγκι δεν θα συμβεί και ως εκ τούτου, η ανάπτυξη θα καθυστερήσει. Στο… βάθος έρχεται και το 4ο μνημόνιο !

Στην κυβέρνηση σημειώνουν ότι η β΄ αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό. Το ερώτημα είναι, αν αυτό εξυπηρετείται από την ρητορική, που έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες ημέρες με τις "βολές" κατά του Σόιμπλε και κατά του ΔΝΤ.Μπορεί τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος να ενεργοποιήθηκαν, μετά την επιστολή... "μετάνοιας" του Τσακαλώτου προς τους θεσμούς, ωστόσο η διαπραγμάτευση παραμένει κολλημένη.!

Η κυβέρνηση εναποθέτει τις ελπίδες της για ξεμπλοκάρισμα των συνομιλιών μέσα στο πρώτο δεκαήμερο της νέας χρονιάς, θεωρώντας ότι εκείνες τις ημέρες θα υπάρξει επανεκκίνηση των διαβουλεύσεων με τους εταίρους.Στις 12 Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί Euro Working Group, στο οποίο θα κλείσει και το περιβόητο θέμα των παροχών Τσίπρα, ενώ οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης θα ανάψουν το «πράσινο φως» για την επάνοδο της τρόικας στην Αθήνα γύρω στις 15 Ιανουαρίου.

Η 26η Ιανουαρίου, όταν θα πραγματοποιηθεί το πρώτο Eurogroup της νέας χρονιάς, είναι η νέα «ημερομηνία-ορόσημο» για την κυβέρνηση, η οποία, μετά την απεμπλοκή στην ιστορία με το «πακέτο Τσίπρα», ελπίζει σε άμεση προώθηση των διαπραγματεύσεων, ώστε να "κλειδώσει" άμεσα η β’ αξιολόγησης.

Το κρίσιμο θέμα αυτή τη φορά είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, με την ελληνική πλευρά να ελπίζει ότι η λύση θα έρθει και εδώ -όπως και με το έκτακτο πακέτο παροχών- από τον «δημοσιονομικό κόφτη».

Για το Μέγαρο Μαξίμου παραμένει εφικτός στόχος της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης μέσα στον Ιανουάριο, ούτως ώστε στο προγραμματισμένο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου να επιβεβαιωθεί το κλείσιμο της διαδικασίας.Όμως τα θέματα, στα οποία υπάρχει ακόμη μεγάλη απόσταση με τους δανειστές, παραμένουν ανοιχτά: Για παράδειγμα, τα εργασιακά εξακολουθούν να δημιουργούν εστίες διαφωνιών ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΔΝΤ, με το Ταμείο να επιμένει ότι επειδή η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα, δεν μπορεί να έχει την ίδια αντιμετώπιση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επομένως, το ΔΝΤ αντιστέκεται στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που αποτελεί απαράβατο όρο για την ελληνική κυβέρνηση και επιμένει στην αύξηση του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων.Φυσικά το μεγάλο "αγκάθι" συνδέεται με την αξίωση του ΔΝΤ να ψηφιστούν νέα μέτρα ύψους 4,2% από τώρα, σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση δεν καταφέρει να πιάσει τους στόχους υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% για την περίοδο μετά το 2018.

Παρ’ όλα αυτά το Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστεί ότι είτε το ΔΝΤ θα υποχωρήσει ως προς αυτό, αφήνοντας την αξιολόγηση να κλείσει, έως ότου το ίδιο αποφασίσει για την συμμετοχή του με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα, είτε ότι θα ανακοινώσει την αποχώρησή του, ξεμπλοκάροντας μ’ αυτόν τον τρόπο την διαδικασία.

Keywords
Τυχαία Θέματα