Οι αναλυτές "βλέπουν" πολιτικά ρίσκα για το 2017

10:52 3/1/2017 - Πηγή: Pagenews

Αναλυτές εκφράζουν για την ελληνική οικονομία συγκρατημένη αισιοδοξία για το 2017 και βλέπουν υψηλούς πολιτικούς κινδύνους.

Υψηλό κίνδυνο να καθυστερήσει σημαντικό το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης βλέπει η HSBC, η οποία όμως θεωρεί απίθανο το σενάριο των πρόωρων εκλογών.Ο οίκος επισημαίνει ότι οι καθυστερήσεις στην αξιολόγηση μεταθέτουν διαρκώς την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα αγοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Εάν η δεύτερη αξιολόγηση

διαρκέσει πολύ και η τρίτη αρχίσει αμέσως μετά, τότε τα ελληνικά ομόλογα δεν θα μπορούν να ενταχθούν στο QE.

Η JP Morgan υπογραμμίζει ότι η διαμάχη ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές θα επιλυθεί σύντομα, χωρίς να επηρεάσει τη θετική έκβαση της δεύτερης αξιολόγησης.Εκτιμά, επίσης, ότι ενδεχόμενη κυβερνητική αλλαγή στην Ελλάδα το 2017 θα επηρεάσει θετικά την ανάπτυξη και τις μεταρρυθμίσεις. Σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις, ο οίκος προβλέπει, ακόμη κι αν υπάρξουν πρόωρες εκλογές, ότι τα ρίσκα είναι περιορισμένα.Ενδεχομένως να υπάρξει μια αναταραχή στις αγορές βραχυπρόθεσμα, ωστόσο μακροπρόθεσμα μια κυβερνητική αλλαγή στην Ελλάδα θα στηρίξει την ανάπτυξη και τη μεταρρυθμιστική ατζέντα.

Η Deutsche Bank υπογραμμίζει ότι το περιβάλλον στο οποίο καλείται να λειτουργήσει η οικονομία είναι ακόμη δύσκολο, λόγω των εν εξελίξει συζητήσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Θεσμών και σημειώνει ότι η συνάντηση του Δεκεμβρίου τουEurogroup ενέκρινε βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, αλλά τα βασικά ζητήματα παραμένουν άλυτα.Με το δύσκολο ευρωπαϊκό πολιτικό ημερολόγιο του 2017,δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει ένα πιο αρνητικό σενάριο για την Ελλάδα, προειδοποιεί η τράπεζα.

Πιστωτικά αρνητική για την ελληνική οικονομία είναι η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, σύμφωνα με τη Moody’s. Αν και οι Ευρωπαίοι έχουν δηλώσει τη βούλησή τους να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, όπως επισημαίνει οοίκος, οι καθυστερήσεις μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Θα πρέπει οι επενδυτές να λάβουν υπόψη τους την ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την έγκριση των μεταρρυθμίσεων, καθώς και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, σημειώνει η Moody’s και επισημαίνει ότι οι καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις θα αυξήσουν τον κίνδυνο για τους ομολογιούχους.

Keywords
Τυχαία Θέματα