Ανακαλύφθηκαν γονίδια που φέρνουν πρόωρη εφηβεία στα κορίτσια


Νέα διεθνής επιστημονική έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή Ελλήνων ερευνητών της διασποράς, έφερε στο φως εκατοντάδες νέα γονίδια που επηρεάζουν τον χρόνο έναρξης της περιόδου στα κορίτσια και την είσοδό τους στην εφηβεία.

Όσο πιο πρόωρη είναι η έναρξη της εφηβείας, τόσο φαίνεται να αυξάνεται ο κίνδυνος καρκίνου αργότερα. Η γενετική μελέτη, η μεγαλύτερη του

είδους της μέχρι σήμερα, εντόπισε 389 νέους γενετικούς παράγοντες που εμπλέκονται στην έναρξη της εφηβείας, τετραπλάσιους από όσους ήσαν γνωστοί έως τώρα.

Η έρευνα βρήκε νέες γενετικές ενδείξεις που συνδέουν την πρόωρη έναρξη της περιόδου με αυξημένο κίνδυνο αργότερα στη ζωή για αρκετούς γυναικολογικούς καρκίνους, που είναι ευαίσθητοι στις ορμόνες (μαστού, ωοθηκών, ενδομητρίου κ.ά.).

Για κάθε έτος που ξεκινά πιο νωρίς η εμμηνόρροια, η πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του μαστού αυξάνεται 6% κατά μέσο όρο, του καρκίνου των ωοθηκών κατά 8% και του ενδομητρίου κατά 28%. Άρα ένα κορίτσι που έχει περίοδο για πρώτη φορά σε ηλικία δέκα ετών, αντιμετωπίζει 12% μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού στη ζωή της, σε σχέση με ένα κορίτσι που έχει την πρώτη περίοδό της στα 12.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Τζον Πέρι της Μονάδας Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γενετικής "Nature Genetics", μελέτησαν τα γονιδιώματα περίπου 370.000 γυναικών.

«Η μελέτη μας εντόπισε άμεσες σχέσεις ανάμεσα στην πρόωρη εφηβεία και στον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Αυτό πιθανώς εξηγείται από τα υψηλότερα επίπεδα σεξουαλικών ορμονών στη διάρκεια της ζωής. Αλλά χρειάζεται να κάνουμε περισσότερες έρευνες για να κατανοήσουμε τους ακριβείς μηχανισμούς που εμπλέκονται, ώστε να βοηθήσουμε στην πρόληψη αυτών των ασθενειών» δήλωσε ο Πέρι.

Keywords
Τυχαία Θέματα