Αλλαγή ταυτότητας φύλου από τα 15: Είναι νόμος του κράτους - Όσα έγιναν σήμερα στη Βουλή


Με ψήφους 148 έναντι 124 η Βουλή δέχτηκε κατά πλειοψηφία το δικαίωμα αλλαγής ταυτότητας φύλου από την ηλικία των 15 ετών, παρά τις εντάσεις και τις λογομαχίες που επικράτησαν τα δύο τελευταία 24ωρα. Επί της αρχής, το νομοσχέδιο αυτό που κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής υπερψηφίστηκε με πολύ μεγαλύτερη πλειοψηφία, καθώς και τα άρθρα 1 και 2 του ιδίου νόμου.

Η Νέα Δημοκρατία

καταψήφισε το σχέδιο νόμου, ενώ στη Δημοκρατική Συμπαράταξη επικράτησαν περισσότερες από μία τάσεις. Ο κ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος ψήφισε υπέρ, ορισμένοι βουλευτές της παράταξης δήλωσαν «παρών», ενώ αριθμός βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης απείχε από την ψηφοφορία.

Με ορισμένες διαρροές από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και την καταψήφιση των ΑΝΕΛ, εκτός του Κώστα Ζουράρι που ψήφισε «ναι», ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία στη Βουλή για το επίμαχο νομοσχέδιο περί αλλαγής φύλου.

Με επιστολική ψήφο, ο Πάνος Καμμένος καταψήφισε το άρθρο 3 για την ταυτότητα φύλου, ενώ ψήφισε «παρών» στα υπόλοιπα. Όχι στο άρθρο 3 ψήφισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γεωργία Γιαννιά, ενώ από την ψηφοφορία απείχαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μάρκος Μπόλαρης, Γιάννης Μιχελογιαννάκης και Τάσος Κουράκης, ο οποίος όμως έστειλε επιστολή ότι, αν ήταν πάρων, θα ψήφιζε «ναι».

Παράλληλα, «όχι» στην τροπολογία για την Τουρκική Ένωση Ξάνθης ψήφισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη. Την τροπολογία καταψήφισαν, για διαφορετικούς λόγους, οι τρεις μουσουλμάνοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ένας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Το άρθρο 3 για τους 15χρονους ανήλικους ψήφισαν οι βουλευτές του Ποταμιού και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δήλωσε «πάρων» στο άρθρο 3, ενώ ψήφισε «ναι» επί της αρχής του νομοσχεδίου. Από την ψηφοφορία απείχε η Φώφη Γεννηματά, αλλά έστειλε επιστολή ότι ψηφίζει «πάρων» στο άρθρο. Απείχαν επίσης κι άλλοι βουλευτές, μεταξύ των οποίων ο Δημήτρης Κρεμασμένος. Απουσίες υπήρξαν και από την Ένωση Κεντρώων.

«Όχι» σε όλα για την αλλαγή φύλου, «ναι» στην τροπολογία για την Τουρκική Ένωση Ξάνθης, ψήφισε η ΝΔ. Η ΔΗΣΥ αποφάσισε να ψηφίσει «ναι» επί της αρχής και «παρών» στο άρθρο 3 λόγω των ενστάσεων με τη «φυλομετάβαση» ανηλίκων.

Για πολιτική κυβίστηση και υποκρισία στο θέμα της αναγνώρισης ταυτότητας φύλου κατηγόρησε τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση για την ψήφιση του ν/σ στη Βουλή, ενώ έκανε λόγο για ριζοσπαστική τομή.

Πρόκειται, είπε ο πρωθυπουργός, για πολιτική κυβίστηση που βλέπει η κοινωνία και οι Έλληνες πολίτες. «Έχει άλλη άποψη επί της ουσίας και επικαλείται διαδικαστικά ζητήματα για να καταψηφίσει» ανέφερε ο κ. Τσίπρας. Όπως σχολίασε, ήρθε «σήμερα εδώ σε ένα κρεσέντο συσπείρωσης του κόμματός του και παραχώρησής του στη δεξιά πτέρυγα».

«Ποια υποκρισία μάς έχει οδηγήσει σε μια συζήτηση που διεξάγεται με όρους μεσαίωνα, σκοταδισμού;» διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός. Επίσης, είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης εξευτέλισε μια ολόκληρη κατηγορία συμπολιτών μας λέγοντας ότι κάποιος νέος που ήθελε να κάνει αλλαγή φύλου επικοινωνούσε με τους εξωγήινους με τον Υμηττό.

Ενοχλημένο το Μαξίμου με τις διαφοροποιήσεις

Έντονη ενόχληση φαίνεται πως υπάρχει στην κυβέρνηση αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ με τις διαφοροποιήσεις των στελεχών του κατά τη σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή.

Όπως αναφέρει το iefimerida υπάρχει έντονη ενόχληση και με καθόλου καλό μάτι δεν είδαν τη μεν κ. Γεννιά να καταψηφίζει το συγκεκριμένο άρθρο, ενώ την κ. Κασιμάτη να ζητά το λόγο επί προσωπικού για να απαντήσει στην εισηγήτρια και τελικά να καταψηφίζει.

Οι διαφοροποιήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Μπόλαρη, Κασιμάτη, Γεννιά, Μιχελογιαννάκη, Μουσταφά, Καραγιουσούφ, και Ζεϊμπέκ που επέμειναν μέχρι τέλους στη γραμμή, έδειξαν ότι επέμειναν να αγνοήσουν το σινιάλο που ήρθε από το Μαξίμου.

«Επιτύχαμε το σκοπό μας, πέρασε το νομοσχέδιο. Ακόμα και το άρθρο 3 έφτασε τον απαιτούμενο αριθμό για να πάρει έγκριση και πλειοψηφία», επισημαίνουν κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, εξηγούν όμως με νόημα ότι: «Θα συζητήσουμε την εικόνα της κοινοβουλευτική μας παρουσίας σε συνεδριάσεις τα επόμενα 24ωρα. Προφανώς και δεν τέθηκε θέμα πειθαρχίας, αλλά πρέπει να συζητήσουμε και την επόμενη ημέρα», εξηγούν σε συνομιλητές τους οι ίδιες πηγές, οι οποίες ξεκαθαρίζουν ότι δεν τίθεται θέμα διαγραφής των «ανταρτών» βουλευτών.

Άγρια κόντρα Τσίπρα - Μητσοτάκη πριν από την ψηφοφορία

Αφορμή για την κόντρα ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή πριν από την ψηφοφορία για το νομοσχέδιο αλλαγής φύλου από τα 15 έτη, αποτέλεσε το παράδειγμα που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στην τοποθέτησή του για έναν ψυχίατρο που του μίλησε για έναν 18χρονο ο οποίος ζήτησε να αλλάξει φύλο επειδή, όπως του είπε, του το είπε ένας εξωγήινος στο Λυκαβηττό.

Ο πρωθυπουργός του ζήτησε να πάρει πίσω την υβριστική αυτή αναφορά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να του επισημαίνει ότι το ζήτημα αυτό έχει και ιατρική διάσταση και «αν δεν τον αντιλαμβάνεστε είστε ανεύθυνος».

Αλέξης Τσίπρας: Βάζουμε το όριο στα 15 έτη γιατί υπάρχει bullying στα Λύκεια

Ο πρωθυπουργός αφού «κάρφωσε» τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «κυβιστήσεις» επειδή, όπως υποστήριξε, σε συνάντηση με εκπροσώπους της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας τους υποσχέθηκε ότι θα ψηφίσει επι αρχής και τώρα λέει ότι θα καταψηφίσει, στη συνέχεια εστίασε την κριτική του στο παράδειγμα του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας.

«Άλλα παραδείγματα δεν είχε να αναφέρει; Ότι τάχα ένας ψυχίατρος του είπε ότι δεν μπορούμε να δίνουμε το δικαίωμα επιλογής σε έναν άνθρωπο 18 ετών διότι αναφέρθηκε σε μια περίπτωση ενός ατόμου που απάντησε ότι πήγε στον Υμηττό και του το είπαν οι εξωγίηνοι. Είναι ντροπή να εξευτελίζει ένα κομμάτι κοινωνίας λέγοντας ότι χρήζει ψυχιατρικής παρακολούθησης. Είναι ντροπή» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ντροπή να υβρίζει και να εξευτελίζει μια κοινωνική κατηγορία που έχει το δικαίωμα επιλογής ότι τάχα χρήζει ψυχιατρικής περίθαλψης γιατί επιλέγει το δίκαιωμα αυτό της επιλογής. Έχει δικαίωμα να κάνει όσες κωλοτούμπες θέλει, να έρθει και να πάρει πίσω την υβριστική αναφορά απέναντι σε συμπολίτες μας που διεκδικούν το δικαίωμα που και αυτό ως δήθεν φιλελεύθερος τους υποσχέθηκε».

Όσον αφορά το θέμα του ορίου ηλικίας στην πρώτη του αναφορά για το θέμα - καθώς στην παρέμβασή του τη Δευτέρα απέφυγε τέτοιες αναφορές - επιχείρησε να εξηγήσει το σκεπτικό της κυβέρνησης λέγοντας ότι «για τους ανήλικους πολίτες των 15 ετών, τους διεμφυλικούς που υφίστανται τρομακτικό bullying στα λύκεια αυτό που θα έπρεπε πρωτίστως να βαραίνει είναι αν τους δίνουμε τη νομική δυνατότητα να σταματήσει αυτή η δραματική συμπεριφορά σε βάρος τους. Δεν αναφερθήκατε στο γεγονός ότι υπάρχουν δεκάδες απόπειρες αυτοκτονίας στα σχολειά και στην επαρχία που κρύβονται κάτω από το χαλί επειδή υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο που δεν μπορεί να προσαρμοστεί ώστε να δώσει πλαίσιο κανονικότητας σε αυτούς τους νεαρούς πολίτες. Δεν μπορεί κανείς να περιμένει την ενηλικίωση των 18 για να ελέγξει την ορμονική του συμπεριφορά».

«Λαϊκίζετε λέγοντας για το αλκοολ στα 18 αλλά δεν λέτε για το όριο των 16 για σεξουαλικές επαφές. Τι λέμε στους 15χρονους; Διαμορφώνουμε θεσμικό πλαίσιο που με ιατρική γνωμάτευση και σύμφωνη γνώμη γονέων θα έχουν την δυνατότητα να πάνε στην διαδικασία την δικαστική προκειμένου να αποκτήσουν την ταυτότητα που αρμόζει με την συμπεριφορά τους και την ύπαρξή τους. Αυτό λεμε. Ποια υποκρισία αυτές τις δύο ημέρες μας οδήγησε στην συζήτηση που διεξάγεται όχι με όρους 2017 αλλά μεσαίωνα. Εμείς βγαίνουμε μπροστά και έχουμε την ευθύνη της άποψής μας. Σας καλώ, όποια θέση και να πάρετε να ανακαλέσετε το απαράδεκτο παράδειγμα. Δεν έχετε δικαίωμα να τους προσβάλετε. Εχετε δικαίωμα να τους κοροιδεύετε ότι θα ψηφίσετε άλλα όχι να τους εξευτελίζετε» κατέληξε στην παρέμβασή του ο πρωθυπουργός.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είστε ανεύθυνος αν δεν αναγνωρίζετε ότι είναι και ιατρικό το θέμα

Απαντώντας ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αρχικά κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να είναι πιο ψύχραιμος παρατηρώντας ότι «εργαλοιποιείτε το ζήτημα για την κοινοβουλευτική σας ομάδα. Δεν ήσασταν στην ομιλία μου. Εγώ είμαι σε κάθε ομιλία σας». Στη συνέχεια, δε, «κάρφωσε» με τη σειρά του την κυβέρνηση αναρωτώμενος «Ο κ. Καμμένος που είναι ακριβώς; Και στον Άρη θα πήγαινε για να μην είναι παρών μιας και μιλάτε για κωλοτούμπες αυτός που πήγε στον Αρχιεπίσκοπος και έλεγε ότι αν χρειαστεί θα ρίξει την κυβέρνηση. Για να κρατήσει την καρέκλα ψηφίζει τα αντίθετα που πιστεύει. Αυτή είναι η υποκρισία».

Απαντώντας, στη συνέχεια, στην κριτική του Αλέξη Τσίπρα για το παράδειγμα που χρησιμοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Είναι θλιβερό. Μια πραγματική ιστορία που μου την ανέφερε ένας άνθρωπος που επι 40 χρόνια χειρίζεται με ευαισθησία τα ζητήματα των διεμφυλικών να την εξευτελίζετε με τέτοιο τρόπο. Το είπα για να επισημάνω ότι υπάρχουν περιπτώσεις που υπάρχει ζήτημα και η πολιτεία πρέπει να έχει φίλτρα προστασίας και μια διάγνωση. Είναι τόσο οπισθοδρομικό κ. Τσίπρα; Σας λέμε να πάει στο πιστοποιημένο κέντρο το Αιγινίτειο και να τον δει να τον ενημερώσει ένας ειδικός. Γνωρίζουν και οι ίδιοι τι λέω. Η δύσκολη απόφαση δεν είναι η αλλαγή ταυτότητας, αλλά η απόφαση για ένα αγόρι να βγει από το σπίτι ντυμένο κορίτσι. Αυτό είναι η δύσκολη απόφαση. Το ζήτημα έχει και ιατρική διάσταση. Και είστε ανεύθυνος αν δεν το βλέπετε. Μην μας κουνάτε το δάχτυλο για ζητήματα που αφορούν παιδιά. Μίλησα με την κοινότητα και αναγνώρισα και αναγνωρίζω το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και πως οι παρωχημένες λογικές εγχειρίσεων ανήκουν στο παρελθόν. Λέω, όμως, ότι απαιτείτε και δικλείδα ασφαλείας. Την δικλείδα ασφαλείας την δέχεστε για 15-16 και 17 όχι για τα 18 γιατί; Αυτό που εσείς αναγνωρίζετε για τους ανήλικους, σας λέμε να το κάνετε και για τον 18χρονο και 20χρονο».

Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επέμεινε στην αρχική του τοποθέτηση. «Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι έχετε πρόβλημα κατανόησης επιχειρημάτων. Ίσως είναι το χειρότερο αυτό να μην καταλαβαίνετε τι είπατε. Λέτε ότι είστε υπέρ του δικαιώματος του αυτοπροσδιορισμού και την ίδια στιγμή λέτε ότι οι ενήλικες πολίτες να παίρνουν γνωμάτευση πριν αποκτήσουν δικαίωμα στον αυτοπροσδιορίσμο. Δηλαδή ετεροπροσδιορισμός. Έχετε χάσει την μπάλα. Αποδεικνύετε ότι τελικά είστε γιαλαντζί φιλελεύθερος. Είστε σκληρά νεοφιλελεύθερος σε κάθε τι που καταργεί την κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων αλλά σε ζητήματα ταμπού για την κοινωνία αναδιπλώνεστε. Δεν σας εγκάλεσα διότι δεν είναι αληθές αυτό που είπατε αλλά για την επιλογή σας να το αναφέρετε. Δεν είχατε άλλο παράδειγμα; Αν για εσάς το κρίσιμο θέμα είναι η γνωμάτευση επιστημόνων γιατί το αρνείστε για τα διεμφυλικά παιδιά; Στο όνομα ποιας επιστημονικής προσέγγισης, Θρησκείας; Ποιος Θεός ελεήμων και φιλάνθρωπος μας λέει να πάμε αυτά τα παιδιά στο μπουλινγκ και την αυτοκτονία; Ποιος έρχεστε εδώ και μας λέτε με την καραμέλα των ΑΝΕΛ και Καμμένου. Η ίδια ζωή αποδεικνύει ότι οι ΑΝΕΛ με τις απόψεις τους, που τους κατηγορείτε ότι είναι ακροδεξιοί, άλλοι είναι και τους έχετε στο κόμμα σας, που τους κατηγορείτε ότι είναι οπισθοδρομικοί Με τον Καμμένο πέρασε το σύμφωνο συμβίωσης, η ιθαγένεια και αυτό που σήμερα ψηφίζουμε. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι σήμερα θα έχουμε μια σημαντική και μεγάλη τομή. Επί της αρχής σε κρίσιμο νομοσχέδιο για διεύρυνση κοινωνικών δικαιωμάτων που μας κάνει να πηγαίνουμε προς την Ευρώπη θα ψηφιστεί. Υπάρχει επιστολική ψήφος του κ. Καμμένου που ψηφίζει επί της αρχής. Θα ψηφιστεί επί της αρχής και στα άρθρα του είτε το θέλετε είτε όχι».

Οι αναφορές αυτές προκάλεσαν τον ακόλουθο διάλογο ανάμεσα στους δύο πολιτικούς αρχηγούς:


ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: ο κ .Καμμένος δεν είναι ακροδεξιός αλλά τυχοδιώκτης. Δεν θυμάμαι τους ΑΝΕΛ να είχαν ψηφίσει το σύμφωνο συμβίωσης.
ΤΣΙΠΡΑΣ : Άλλο είπα
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν είπατε άλλο. Η υποκρισία που σας διακρίνει είναι ότι δεν είπατε ότι το σύμφωνο συμβίωσης πέρασε γιατί το ψήφισα εγώ και άλλοι 17 βουλευτές της ΝΔ.

Καμμένος σε Μητσοτάκη: Εσύ με τον εξωγήινο να το δεις με έναν ειδικό

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, βρίσκεται σε ταξίδι στη Βραζιλία και ψήφισε «όχι» στο άρθρο 3 για την αλλαγή φύλου στα 15, «παρών» στα υπόλοιπα, με επιστολική ψήφο.

«Πού είναι ο κ. Καμμένος; Και στον Άρη θα πήγαινε για να μην είναι παρών. Αυτός που έλεγε στον Αρχιεπίσκοπο "θα ρίξω την κυβέρνηση αν χρειαστεί"», ανέφερε σε tweet του ο κ. Μητσοτάκης.

«Είμαι σε επίσημη προγραμματισμένη επίσημη επίσκεψη και ψήφισα όπως μου επέβαλε η συνείδηση μου εσύ με τον εξωγήινο να το δεις με έναν ειδικό», του απάντησε ο κ. Καμμένος μέσω Twitter.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης, στην ομιλία του στη Βουλή ανέφερε ότι μίλησε με έναν ειδικό, για να πληροφορηθεί για την ουσία του ζητήματος που αφορά το επίμαχο νομοσχέδιο. «Μου διηγήθηκε, λοιπόν, μια ιστορία για ένα νέο παιδί, ο οποίος τον βρήκε και του ζήτησε να συνηγορήσει στην αλλαγή φύλου, επειδή ανέβηκε στον Υμηττό και του το είπε ένας εξωγήινος», σημείωσε μεταξύ άλλων.

ΛΟΑΤΚΙ: Στα θεωρεία της Βουλής εκπρόσωποι της κοινότητας

Εκπρόσωποι της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ βρέθηκαν στα θεωρεία της Βουλής και παρακολούθησαν την ψηφοφορία του νομοσχέδιο για την αλλαγή ταυτότητας φύλου από τα 15 έτη.

Ξεχωριστή παρουσία ένας νεαρός με εσάρπα και λουλούδι, που ξεχώρισε και χθες, αλλά και ένας με τουρμπάνι στα μαλλιά.

Όλοι παρακολούθησαν τις τοποθετήσεις των πολιτικών και την ψηφοφορία που ακολούθησε. Για το άρθρο 3 που προβλέπει την αλλαγή φύλου από τα 15 έτη ναι είπαν 148 βουλευτές, σε σύνολο 285 που ψήφισαν.

«Όχι» σε όλα για την αλλαγή φύλου, «ναι» στην τροπολογία για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, ψήφισε «όχι» στο άρθρο 3 για την αλλαγή φύλου στα 15, «παρών» στα υπόλοιπα, με επιστολική ψήφο, διότι βρίσκεται σε ταξίδι στη Βραζιλία.

Δείτε τις φωτογραφίες:

Διαβάστε επίσης: Αλλαγή φύλου από τα 15: "Ναι" είπαν 148 βουλευτές

Keywords
βουλη, νεα δημοκρατια, αλέξης τσίπρας, νέα, ψηφοφορία, συριζα, καμμενος, τσιπρας, iefimerida, συγκεκριμένο, αλκοολ, tweet, twitter, καθαρα δευτερα, αλλαγη ωρας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, σχολεια, αλλαγη ωρας 2012, αλλαγη ωρας 2013, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, ενωση κεντρωων, βουλευτες, iefimerida, το θεμα, βραζιλια, γνωμη, δημοκρατια, θεμα, ιατρικη, ιθαγενεια, κοντρα, πλαισιο, σημερινη, τρομακτικο, φιλελευθερος, φωτογραφιες, αρθρα, αρθρο, αλκοολ, ανθρωπος, βρισκεται, γεγονος, γεωργια, δαχτυλο, δευτερα, δυνατοτητα, δωσει, ειπαν, ειπε, υπαρχει, επρεπε, ετη, ετων, ευθυνη, ευρωπη, ζωη, ζητα, ιδια, ηλικια, θεος, εικονα, ομιλια, κυβερνηση, κομμα, λογο, μαλλια, μαξιμου, ματι, μητσοτακης, νοημα, νομικη, ντροπη, ομαδα, φιλτρα, ονομα, ουσια, παιδι, παιδια, παμε, πηγαινε, πολιτεια, συγκεκριμένο, συζητηση, συζητησουμε, συνεχεια, σειρα, σπιτι, σχεδιο, ταυτοτητα, τασος, τομη, τυχοδιωκτης, φυλο, φωφη, φωφη γεννηματα, ψηφοφορία, αγορι, δημητρης, δικαιωμα, ενωση, ιατρικο, κομματι, λουλουδι, μπροστα, tweet, πηγες, ταξιδι, θανασης
Τυχαία Θέματα