To λάθος του Κώστα Καζάκου

19:06 5/6/2017 - Πηγή: Pagenews

Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο μεγάλος ηθοποιός και νυν καλλιτεχνικός διευθυντή του Δημοτικού Θεάτρου της Πάτρας δήλωσε, ανάμεσα σε άλλα, πως συνιστά προδοσία οι νέο συμπατριώτες μας να εγκαταλείπουν την Ελλάδα για να βρουν δουλειά στο εξωτερικό. Ο θόρυβος που ξεσηκώθηκε θα ήταν πολύ μικρότερος αν ο κ. Καζάκος μιλούσε για λάθος αντί για προδοσία. Τόσα χρόνια στην σκηνή αλλά και στην πολιτική, ο πρώην βουλευτής του ΚΚΕ και πάντα μέλος του κόμματος θα έπρεπε να μετράει

τα λόγια του πριν απευθύνει τόσο βαριά κατηγορία. Για να φτάσει κανείς να αποδίδει μομφή στους νέους θα πρέπει πρώτα να απευθύνει μομφή σε όλους εκείνους που κάνουν αβίωτο τον βίο των ελληνόπουλων στην πατρίδα τους.


Με την ίδια λογική θα μπορούσε κανείς να κατακρίνει τους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους και με κίνδυνο της ζωής τους αναζητούν αλλού τη δυνατότητα να επιβιώσουν. Μοιάζει και ανιστόρητος ο κορυφαίος ηθοποιός. Ξεχνά ότι η μετανάστευση δεν πρόκυψε εσχάτως στην χώρα μας. Το πρώτο μισό του περασμένου αιώνα αλλά και μετά το 1950 οι έλληνες κατά εκατοντάδες χιλιάδες εγκατέλειπαν την πατρίδα τους αναζητώντας καλύτερη τύχη στην αλλοδαπή. Κανείς δεν σκέφτηκε τότε να τους χαρακτηρίσει προδότες και να τους ρίξει τον λίθο του αναθέματος.

Αν σήμερα οι νέοι παίρνουν τον δρόμο της μετανάστευσης οι ευθύνες θα πρέπει να αναζητηθούν στις προηγούμενες γενιές για την κατάσταση που έφεραν την χώρα. Οι αμαρτίες του κυρίαρχου πολιτικού συστήματος δεν θα αφήσουμε να πέσουν στις πλάτες της νέας γενιάς. Είναι άδικο και αποπροσανατολιστικό. Η Ελλάδα των μνημονίων, της λιτότητας και της ανεργίας δεν είναι δημιούργημα αυτών που φεύγουν αλλά αυτών που κυριάρχησαν τόσα χρόνια πολιτικά και οικονομικά φτάνοντας την κατάσταση στα σημερινά αδιέξοδα.

Όλα αυτά τα γνωρίζει πολύ καλά ο Κώστας Καζάκος και από αυτά θα έπρεπε να αρχίσει την κριτική του. Αν οι νέοι άνθρωποι δεν διακρίνουν σήμερα καμιά ελπίδα η ευθύνη βαρύνει και τον δικό του πολιτικό φορέα που δεν πείθει ότι υπάρχει ελπιδοφόρα προοπτική σήμερα και όχι κάποια στιγμή αργότερα όταν θα επικρατήσει ο σοσιαλισμός όπως τον επαγγέλεται το ΚΚΕ. Αυτό δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση ότι το ΚΚΕ θα φορτωθεί τις ευθύνες του κυρίαρχου πολιτικού συστήματος για τα σημερινά αδιέξοδα. Ωστόσο το πρόβλημα παραμένει. Τι σημασία έχει τι θα βγάλουν οι κάλπες στις επικείμενες εκλογές όταν ένα σημαντικό κομμάτι της ελληνικής νεολαίας έχει ήδη «ψηφίσει την μετανάστευση σε άλλες χώρες για αναζήτηση καλύτερης τύχης. Διότι είναι εκλογές, είναι δημοψήφισμα όταν πάνω από τετρακόσιες χιλιάδες νέοι συμπατριώτες μας, στην πλειοψηφία τους ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης έχουν ήδη ψηφίσει με οδυνηρό τρόπο.


Η Ελλάδα αιμορραγεί σε επιστημονικό προσωπικό και νέους δραστήριους ανθρώπους. Βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα οξύτατο δημογραφικό πρόβλημα και μια αιμορραγία επιστημόνων που υπονομεύει κάθε προοπτική ανάπτυξης. Το να οικτίρει κανείς τους νέους επειδή μεταναστεύουν δεν λύνει κανένα πρόβλημα. Η απουσία οράματος και προοπτικής για τους νέους μας αφορά συνολικά όπως αφορά και εκείνο το κομμάτι του πολιτικού συστήματος που έχει μικρή ή και καμιά συμμετοχή στα όσα δεινά προέκυψαν. Ας το έχει υπόψη του ο Κώστας Καζάκος…

Keywords
Τυχαία Θέματα