Βαθαίνει το "ρήγμα" ΕΕ-ΔΝΤ: Ακλόνητο το Ταμείο, παρά την όπισθεν Ντάισελμπλουμ


Απότομη προσγείωση από τις Βρυξέλλες, από όπου τα μαντάτα δεν είναι καλά. Την επομένη των μαραθώνιων, αλλά άκαρπων διαπραγματεύσεων Αθήνας και δανειστών και ενώ οι εκπρόσωποι των θεσμών έφυγαν το πρωί της Τρίτης, αφήνοντας πίσω μία μακρά λίστα με ανοιχτά ζητήματα, οι πληροφορίες θέλουν τη συμμετοχή του ΔΝΤ

να παραμένει στον αέρα, παρά το πρόσφατο "παράθυρο" που άνοιξε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σε μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα, προσχωρώντας καταρχήν στις θέσεις του Ταμείου.

Με το ΔΝΤ να είναι με το ένα... πόδι στο ελληνικό πρόγραμμα και με το άλλο έξω, η Ε.Ε επεξεργάζεται ένα plan B, σε περίπτωση που η συμφωνία για την Αθήνα "ναυαγήσει". Αυτό τονίζουν πηγές από τις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας ότι Κομισιόν και Ταμείο δεν συμφωνούν ως προς τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ΔΝΤ και ΕΕ διαφωνούν για τις κινήσεις, που πρέπει να γίνουν γύρω από την απομείωση του δημοσιονομικού χρέους. Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, λένε οι ίδιοι παράγοντες, δεν αναμένεται καμία συμφωνία στο επικείμενο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, γεγονός που ακυρώνει το "αφήγημα" της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπσρα.

Επίσης, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, ένα τέτοιο σενάριο θα υποχρεώσει την Αθήνα να λάβει "πολιτικές αποφάσεις", έτσι ώστε να κλείσει την αξιολόγηση.

Σημειώνεται πως οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Αθήνα και στους θεσμούς θα συνεχιστούν εξ' αποστάσεως, τη στιγμή που τα "αγκάθια" σε εργασιακά, δημοσιονομικό του 2018, ακόμα και στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, για τον οποίο υπήρξε ξαφνική εμπλοκή, παραμένουν. Στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι τις 28 του τρέχοντος μηνός να έχει κλείσει όλα τα ανοιχτά μέτωπα, προκειμένου στη συνεδρίαση του EWG την ίδια ημέρα να υπάρξει έστω μία θετική δήλωση για την Αθήνα σχετική με την πρόοδο στις διαβουλεύσεις.

Από την πλευρά του το Μαξίμου έχει βάλει τα πόδια στην πλάτη, προκειμένου να προλάβει τους χρόνους. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν τα σενάρια, που θέλουν το Βερολίνο να παίζει το χαρτί της καθυστέρησης της αξιολόγησης, ώστε να μην υπάρξει καμία σχετική απόφαση για το χρέος μέχρι το τέλος του χρόνου, τότε μυρίζει μπαρούτι...

Όπως δείχνουν οι εξελίξεις, το ελληνικό ζήτημα έχει προκαλέσει βαθύ πια "ρήγμα" σε Βρυξέλλες και ΔΝΤ. Το Ταμείο και η Ντέλια Βελκουλέσκου έχουν θέσει τους δικούς του, πολύ σκληρούς όρους για την συμμετοχή του στο ελληνικό Πρόγραμμα, οι οποίοι είναι:

-Η άμεση μείωση του αφορολογήτου ορίου κάτω από το σημερινό όριο των 8.600€ (πιθανόν στις 5.000€) και στην κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών

-Η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις κύριες συντάξεις. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση συντάξεων 5-20% (Η ελληνική πλευρά αντιδρά και αντιπροτείνει το πάγωμα των συντάξεων).

-Η αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων στο 10% του συνόλου των εργαζομένων και η κατάργηση της δυνατότητας βέτο από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας.

Στο μεταξύ, στη διαμάχη για το χρέος μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων εντείνεται και η διαμάχη, με αντικείμενο το ερώτημα πόσο αυστηρό πρέπει να είναι στο μέλλον το πλαίσιο δημοσιονομικών περικοπών.

Ενώ το ΔΝΤ φέρεται να επιμένει σε χαλάρωση των όρων, οι Ευρωπαίοι επιμένουν στη διατήρηση των φιλόδοξων στόχων.

Στο πρόγραμμα βοήθειας προβλέπεται ότι η Ελλάδα θα πετυχαίνει από το 2018 και σε μεσοπρόθεσμη βάση πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% επί του ΑΕΠ.

Το ΔΝΤ θεωρεί ένα πλεόνασμα 1,5% πιο ρεαλιστικό, οι Ευρωπαίοι θέλουν πάση θυσία να διατηρηθούν οι αυστηροί όροι.

Το γεγονός ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και κυρίως ο Wolfgang Schaeuble εμφανίζονται τόσο ανυποχώρητοι, οφείλεται στο εξής,: Όσο μικρότερο το πρωτογενές πλεόνασμα, τόσο νωρίτερα οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να συναινέσουν σε απομείωση του χρέους. Δεδομένου ότι το ελληνικό χρέος βρίσκεται ήδη στο 180% του ΑΕΠ, το ΔΝΤ ζητά από την ΕΕ να εξειδικεύσει ήδη κατά τους επόμενους μήνες τα μέτρα ελάφρυνσης που προτίθεται να συζητήσει μετά το 2018.

Πάντως πριν από λίγες ημέρες, είχε διαφανεί ότι η Ε.Ε θα προχωρούσε σε υποχωρήσεις στα αιτήματα του ΔΝΤ με στόχο να παραμείνει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ενδεικτική είναι η θέση που διατύπωσε ο επικεφαλής του Eurogroup J. Dijsselbloem ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών είναι ανοιχτοί στο να παράσχουν στην Ελλάδα πιο ρεαλιστικούς δημοσιονομικούς στόχους στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Λονδίνο ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι θα μπορούσε να γίνουν δεκτές οι εκκλήσεις του ΔΝΤ για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, αφήνοντας έτσι να φανεί ότι ο στόχος για πλεονάσματα της τάξης του 3,5% από το 2018 και μετά θα μπορούσαν να μειωθούν.

Ο πρόεδρος του Eurogroup υποστήριξε ότι αν και το ΔΝΤ είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξο για την πορεία της ανάπτυξης στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα θα μπορούσε να καταστεί πιο «βιώσιμος».

Keywords
Τυχαία Θέματα