Live - Βουλή: Κορυφώνεται η κόντρα στη συζήτηση για τη Novartis


Ανεβαίνουν οι τόνοι στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση επί της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛΛ. για τη συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για το σκάνδαλο Novartis. Η συνεδρίαση είναι εκρηκτική από τις 09.20 το πρωί, οπότε και ξεκίνησε.

Τη συνεδρίαση άνοιξε η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία

Χριστοδουλοπούλου, η οποία ανακοίνωσε τη διαδικασία και το πλαίσιο της συζήτησης όπως αυτό έχει αποφασιστεί στη Διάσκεψη των Προέδρων.

Η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων (σ.σ. να διεξαχθεί η ψηφοφορία χωριστά για κάθε πρόσωπο) δεν δεσμεύει την Ολομέλεια είπε ο Νίκος Δένδιας (Ν.Δ.), για να προσθέσει ότι στην πρόταση δεν υπάρχει εξειδίκευση κατά πρόσωπο και άρα «η απόφαση της Διάσκεψης είναι απολύτως λανθασμένη».

«Η σημερινή διαδικασία είναι μια θλιβερή διαδικασία και το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η Ολομέλεια για να προστατεύσει το κύρος του Κοινοβουλίου είναι να λάβει απόφαση για μία κάλπη» ανέφερε ο κ. Δένδιας και συμπλήρωσε ότι γίνεται προσπάθεια να σπιλωθούν πολιτικά πρόσωπα, προειδοποιώντας ότι η Ν.Δ. θα επιδείξει εντονότατη αντίδραση αν η κυβερνητική πλειοψηφία επιμείνει στην πρότασή της.

«Εάν η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσιζε να συμφωνήσει με την πρόταση της Ν.Δ. για μία και μόνη ψηφοφορία, τότε αυτομάτως και οι 10 πολιτικοί που αναφέρονται στη δικογραφία θα ήταν υποχρεωτικά αντικείμενο ερευνών της επιτροπής», σημείωσε η κ. Χριστοδουλοπούλου.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, με τον τρόπο αυτό κάθε βουλευτής θα στερούνταν το δικαίωμα να ψηφίσει διαφορετικά για κάθε πρόσωπο.

Παρακολουθήστε live τη συζήτηση στην Ολομέλεια:

Δέκα κάλπες για δέκα πρόσωπα

Τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα είναι οι Αντώνης Σαμαράς, Παναγιώτης Πικραμμένος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Μάριος Σαλμάς, Άδωνις Γεωργιάδης, Γιάννης Στουρνάρας, Ευάγγελος Βενιζέλος, Γιώργος Κουτρουμάνης, Ανδρέας Λοβέρδος. Ο Δημ. Αβραμόπουλος έστειλε υπόμνημα, ενώ στη συνέχεια τοποθετήθηκαν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, και ο πρ. υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Π. Πικραμμένος.

Η ψηφοφορία

Μετά το πέρας των ομιλιών θα ξεκινήσει η ψηφοφορία που είναι μυστική. Η Βουλή καλείται να αποφασίσει αν κάθε ένα από τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρεται στη δικογραφία πρέπει να συμπεριληφθεί στην έρευνα της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης.

Για τον λόγο αυτό, η απόφαση της Διάσκεψης προβλέπει να στηθούν δέκα κάλπες. Η κάθε κάλπη θα είναι αριθμημένη. Σε κάθε βουλευτή θα διανεμηθούν δέκα ψηφοδέλτια με τα ονόματα και αδικήματα και δέκα λευκά με αντίστοιχους φακέλους.

Για κάθε κάλπη θα οριστεί και τριμελής εφορευτική επιτροπή. Κάθε πολιτικό πρόσωπο, που είναι εν ενεργεία βουλευτής και αναφέρεται στη δικογραφία δεν θα μπορεί να ψηφίσει στην κάλπη που αφορά τον ίδιο παρά μόνο στις κάλπες που αφορούν τα άλλα πολιτικά πρόσωπα. Ψηφοδέλτιο που θα πέσει σε άλλη κάλπη, από αυτή, που πρέπει θεωρείται άκυρο.

Ο κάθε βουλευτής θα ψηφίζει «ναι» ή «όχι» ή «παρών» ή «λευκό» για τη συγκρότηση επιτροπής για κάθε πρόσωπο και για τα αδικήματα της δωροληψίας, της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Τι στάση θα κρατήσουν ΝΔ - ΔΗΣΥ κατά την ψηφοφορία

Όλα ανοιχτά εξακολουθούν να είναι τα ενδεχόμενα ενόψει της ψηφοφορίας το βράδυ. Πηγές της ΝΔ έλεγαν πως δεν έχουν καμία πρόθεση να νομιμοποιήσουν την διαδικασία, υπογραμμίζοντας πως «η μία κάλπη μας έβρισκε σύμφωνους και θα ψηφίζαμε».

Οι ίδιες πηγές έκαναν λόγο για «κατεβασμένα κεφάλια» από πλευράς κυβέρνησης. «Όταν αναλαμβάνεις την ευθύνη να "κόψεις και να ράψεις" την πρόταση της πλειοψηφίας στα μέτρα σου πρέπει να είσαι και παρών. Και με αυτό αναφερόμαστε και στον κ. Τσίπρα», επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Την ίδια ώρα όλα ανοιχτά είναι και στη ΔΗ.ΣΥ. Πηγές του κόμματος ανέφεραν πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση αποχώρησης από την Βουλή, επιφυλασσόμενοι ωστόσο για την τελική στάση.

Τούτη την ώρα τα κομματικά επιτελεία είναι σε πλήρη εγρήγορση καθώς διαμορφώνεται το τελικό πλαίσιο των ομιλιών των πολιτικών αρχηγών, που θα αποκρυσταλλώσουν την στάση των κομμάτων.

Οι τοποθετήσεις

Άδωνις Γεωργιάδης: Ο χαμηλότερος τζίρος της Novartis είναι επί δικής μου θητείας

«Το σύνολο των πολιτών πιστεύουν ότι οι πολιτικοί όλοι τα παίρνουν» είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στη Βουλή για τη σύσταση προανακριτικής για την υπόθεση Novartis.

«Διαφωνώ με την πρότασή σας για παραγραφή της απιστίας» είπε ο κ. Γεωργιάδης. Απευθυνόμενος στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό,ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε: Κύριε υπουργέ, σας θεωρώ έντιμο άνθρωπο. Πείτε μου, απαντήστε, ο υπουργός κανονίζει τις τιμές; «Θέλω να μιλήσω επί των συγκεκριμένων κατηγορών και μετά θα πω τα γενικά» συνέχισε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

«Πήρα 2 εκατ. εγώ και 1 εκατ. ο κ. Στουρνάρας για φανταστικά έσοδα της εταιρείας Novartis;» αναρωτήθηκε ο κ. Γεωργιάδης αναφερόμενος στις κατηγορίες όπως έχουν κατατεθεί από τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες.

«Το 2009 ο τζίρος της Νοβάρτις ήταν 440 εκατ. ευρώ. Το 2012 ο τζίρος της εταιρείας ήταν 410 εκατ. ευρώ. Το 2013 ο τζίρος της Νοβάρτις ήταν 381 εκατ. ευρώ. Το 2014 -που εφαρμόστηκαν οι ρυθμίσεις που έγιναν επί δικής μου υπουργίας- ο τζίρος της εταιρείας ήταν 337 εκατ.ευρώ και σήμερα, τρέχει με 470 εκατ. ευρώ» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης παρουσιάζοντας συγκριτικά στοιχεία που διάβαζε από έναν μεγάλο πίνακα.

«Ο χαμηλότερος τζίρος της εταιρείας Novartis την τελευταία 15ετία είναι επί δικής μου θητείας» υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και πρώην υπουργός Υγείας.

«Ο κ.Μπέζας είχε την αρμοδιότητα του δελτίου τιμών για το οποίο κατηγορούμαι. Και γι' αυτό δεν υπογράφω εγώ την απόφαση. Το ξεκαθαρίζω όμως ότι δεν έχε τίποτα κακό το δελτίο τιμών που υπογράφει ο κ. Μπέζας» συνέχισε ο βουλευτής της ΝΔ.

«Ξαναλέω: Τι είναι αυτό που έκανα, εγώ ο Σαμαράς και ο Στουρνάρας;» αναρωτήθηκε ο κ. Γεωργάδης και υπερασπίστηκε τη σύζυγο του Γιάννη Στουρνάρα χαρακτηρίζοντας τη Λίνα Νικολοπούλου ένα τεράστιο θύμα αυτής της ιστορίας.

«Ο κ. Βαξεβάνης μπορεί να είναι καλός στη λάσπη, στη μελέτη όμως είναι εντελώς αγράμματος» συνέχισε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ. «Δεν έκανα καμιά διαφωνία με την τρόικα για το δελτίο φαρμάκων, εφάρμοζα το μνημόνιο και ξέρετε εσείς πια τι είναι η εφαρμογή των μνημονίων» συνέχισε ο κ. Γεωργιάδης.

«Στο συγκεκριμένο δελτίο, η Νοβάρτις έχει τη θέση 71 στη λίστα των νέων φαρμάκων. Εσείς δεν βάζετε νέα φάρμακα της Νοβάρτις στη λίστα; Ο κ. Ξανθός έχει βάλει 14 νέα φάρμακα, δεν τα βλέπετε αυτά;» είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

«Έβαζε ο υπουργός τα φάρμακα; Υπήρχε μια επιτροπή τιμών στο υπουργείο και μετά μια δεύτερη επιτροπή και μετά μια τρίτη επιτροπή, συνολικά 33 άτομα έπρεπε να υπογράψει πριν υπογράψει ο υπουργός. Δηλαδή εγώ, τον πρώτο μήνα που έγινα υπουργός, έπιασα 33 άτομα και τους είπα τι να κάνουν;» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης και συνέχισε: «Με κατηγορούν ότι πήρα 2 εκατ. ευρώ και βάλανε μέσα και τη γραμματέα μου για να μπαίνουν στο σπίτι της να της κάνουν bullying. Αυτό είναι άνω ποταμών».

Ο Παπαγγελόπουλος μιλούσε 25 φορές την ημέρα με την Τουλουπάκη! «Τώρα πρέπει να ανοίξει το τηλέφωνο του κ. Παπαγγελόπουλου. Για να γίνει γνωστό πόσες φορές μιλάει με την εισαγγελέα Διαφθοράς κυρία Τουλουπάκη» υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης και συμπλήρωσε: «Ξέρετε πόσες φορές μιλούσαν την ημέρα; 25 φορές την ημέρα! Έτσι μάθαινε για τις καταθέσεις, αν δεν τις έστηνε κιόλας».

«Τα πορίσματα για την 4χρονη Μελίνα είναι κλειδωμένα στα συρτάρια της κυρίας Παπασπύρου! Επιτρέπετε στην κυρία Παπασπύρου (σσ πρόκειται για την γενική επιθεωρήτρια δημόσιας διοίκησης και στον κ.Πολάκη» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης και συμπέρανε: «Άρα λοιπόν Παπασπύρου, Παπαγγελόπουλος και Τσίπρας έχουν στήσει την ιστορία».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Άδωνις Γεωργιάδης επισήμανε: «Μετά τη δημόσια παραδοχή του κ. Παπαγγελόπουλου ότι μιλούσε με την κυρία Τουλουπάκη, απαιτώ από τον υπουργό Δικαιοσύνης να ζητήσει την άρση τηλεφωνικού απορρήτου και να ανοίξει τα τηλεφωνήματα του κ. Παπαγγελόπουλου».

«Θέλω να πάω στο δικαστήριο και να δικαστώ» έκλεισε την ομιλία του ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

Η τοποθέτηση του Γιάννη Στουρνάρα

"Δίστασα προς στιγμήν αν θα ζητούσα να μιλήσω ή θα σας έστελνα υπόμνημα. Αλλά η απουσία μου από το κοινοβούλιο θα μπορούσε να εκληφθεί εσφαλμένως(...) Είμαι εδώ για να επιβεβαιώσω την ανεξαρτησία του διοικητή της ΤτΕ" δήλωσε μεταξύ άλλων από το Βήμα της Βουλής στην προανακριτική για τη Novartis o Γιάννης Στουρνάρας.

"Σκέφτηκα ακόμα και να παραιτηθώ από το αξίωμά μου για να μην θεωρηθεί ότι το χρησιμοποιώ ως ασπίδα προστασίας. Είπε όμως και κάτι ακόμα ότι βρίσκεται στην Βουλή και για έναν προσωπικό λόγο: για να υπερασπιστεί την σύζυγό του η οποία όπως είπε ότι έχει κατασυκοφαντηθεί χυδαία" τόνισε μεταξύ άλλων σε κίνηση "συναισθηματικής πρόκλησης".

Παναγιώτης Πικραμμένος: Ανυπόστατες οι κατηγορίες

"Ανυπόστατη η κατηγορία ότι χρηματίστηκα με 1 εκατομμύριο για να προωθήσω συμφέροντα της Νovartis" τόνισε μεταξύ άλλων ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμένος, ο οποίος δήλωσε πως θα περίμενε μεγαλύτερο σεβασμό στο πρόσωπό του.

"Η μάρτυς Αικατερίνη Κελέση αναφέρει ότι έλαβα χρηματικό δώρο. Δεν αναφέρεται σε πραγματικά γεγονότα, τρεις φορές λέει «κατά τους ισχυρισμούς» ή «όπως λέει ο αντιπρόεδρος»" επεσήμανε χαρακτηριστικά από τοπ βήμα της βουλής. "Στην αρχή αιφνιδιάστηκα -Τώρα κατακλύζομαι από αισθήματα οργής" πρόσθεσε ενώ ξεκαθάρισε ότι "Από τη μελέτη της υποθέσεως είναι πρόδηλο ότι οι μυθιστορηματικές κατηγορίες δεν αρκούν για να σπιλώσουν βάναυσα την προσωπικότητα ενός ανθρώπου".

"Η υπηρεσιακή κυβέρνηση του 2012 κλήθηκε να αντιμετωπίσει προβλήματα πολύ σοβαρά, και έκτακτα -Κρατήσαμε όρθια τη χώρα" ανέφερε ο Παναγιώτης Πικραμμένος.

Ο κ. Πικραμμένος συνέχισε: «Ειλικρινά, θα περίμενα μεγαλύτερο σεβασμό στο πρόσωπό μου γιατί κρατήσαμε τη χώρα μας όρθια σε πολύ δύσκολες στιγμές. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση του 2012 κλήθηκε να αντιμετωπίσει προβλήματα πολύ σοβαρά όπως οι πολύ τεταμένες σχέσεις της χώρας με την ΕΕ, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κίνδυνος μπλακ άουτ και τεράστιες ημερήσιες αναλήψεις από τις τράπεζες κάποια από τα οποία δεν έχουν γίνει γνωστά. Το βασικό καθήκον της κυβέρνησης ήταν να οδηγήσει τη χώρα σε ομαλές εκλογές. Νομίζω ότι έγιναν τότε ομαλές εκλογές και ποτέ δεν υπήρξε οιαδήποτε αιτίαση».

Κουτρουμάνης: Γελοίες οι καταγγελίες σε βάρος μου για την υπόθεση Novartis - Είμαι απόλυτα καθαρός

Γελοίες και ψευδείς χαρακτήρισε τις καταγγελίες σε βάρος του για την υπόθεση Novartis, ο πρώην υπουργός Εργασίας του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Κουτρουμάνης από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής. «Ποτέ δεν περίμενα να κληθώ για αυτή την υπόθεση. Από αυτά που θα πω θα καταλάβετε γιατί είμαι και εξοργισμένος», τόνισε.

«Φέρομαι να εμπλέκομαι στην υπόθεση με βάση μια γελοία αναφορά ενός μάρτυρα. Είμαι απόλυτα καθαρός. Ουδεμία σχέση ή εμπλοκή έχω με αυτό ή άλλο σκάνδαλο. Οι λογαριασμοί μου είναι στη διάθεσή σας. Δεν θα με βρείτε εμπλεκόμενο πουθενά».

«Δεν υφίσταται τεκμήριο αθωότητας όταν τα ονόματα των εμπλεκομένων βγαίνουν Κυριακή, και τη Δευτέρα βγαίνουν κορυφαίοι υπουργοί και μιλάνε για το μεγαλύτερο σκάνδαλο. Για τις πολιτικές μου επιλογές δέχτηκα μια πρωτόγνωρη σε ένταση κριτική, ύβρεις, απειλές κ.λπ. Ήταν η περίοδος που δεν μπορούσαμε να κυκλοφορήσουμε, με ηθικούς αυτουργούς όσους ανέδειξαν το κίνημα των αγανακτισμένων», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κουτρουμάνης.

Στουρνάρας: Αισχρές και ψευδείς οι κατηγορίες εις βάρος μου

«Αισχρές και ψευδείς» χαρακτήρισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας τις κατηγορίες σε βάρος του ιδίου αλλά και της συζύγου του κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή, στη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Novartis.

«Οι αιωρούμενες ψευδείς κατηγορίες πλήττουν βάναυσα την τιμή και την αξιοπρέπειά μου και διαχύθηκαν στον ελληνικό λαό και στο εξωτερικό και πλήττουν το κύρος του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας. Ζητώ να συγκροτηθεί η επιτροπή ώστε να διερευνηθούν» ανέφερε και τάχθηκε κατά της πρότασης για μη δίωξη».

«Δίστασα προς στιγμήν να αποφασίσω αν θα παραστώ ή αν θα στείλω υπόμνημα. Ωστόσο η απουσία μου από το κοινοβούλιο θα μπορούσε να εκληφθεί εσφαλμένως. Βρίσκομαι εδώ για να επιβεβαιώσω την ανεξαρτησία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος» υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας.

Αναφερόμενος στους προστατευόμενους μάρτυρες τους χαρακτήρισε «ψευδολόγους που φορούν την κουκούλα της ανωνυμίας» και τόνισε ότι «δεν είναι τυχαίο ότι αναμασούν όσα γράφει κυριακάτικη εφημερίδα».

Δημήτρης Παπαγγελόπουλος: Ο κ. Σαμαράς κατακρεούργησε το τεκμήριο της αθωότητας

Στο βήμα της Βουλής βρέθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος για το θέμα της Novartis.

O κ. Παπαγγελόπουλος έκανε λόγο για τεκμήριο αθωότητας που "κατακρεούργησε" ο Αντώνης Σαμαράς ενώ λίγο νωρίτερα, μεταξύ άλλων, τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν προανακριτική και για τον νυν υπουργό Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή. Το κλίμα παραμένει τεταμένο σε μία μαραθώνια όπως φαίνεται συνεδρίαση, που έχει να πει πολλά.

Άγριος καβγάς Άδωνι με Παπαγγελόπουλο

Η τοποθέτηση του κ. Παπαγγελόπουλου προκάλεσε την παρέμβαση του Άδωνι Γεωργιάδη που κάλεσε τον αναπληρωτή υπουργό να απαντήσει εάν θα δεχθεί την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπήρξαν συνομιλίες με τους εισαγγελείς που διενεργούν την έρευνα.

«Γιατί δεν ανοίγετε τα τηλέφωνα; Μήπως γιατί μιλάγατε με την κυρία Τουλουπάκη 25 φορές την ημέρα; Αν ανοίξετε τα τηλέφωνα θα πάτε φυλακή αλλά θα έρθει και αυτή η ώρα».

«Δεν πρόκειται να ακολουθήσω τον κ. Γεωργιάδη σε σόου εντυπώσεων. Δεν φοβάμαι τίποτα. Να μου μιλάτε στον πληθυντικό. Εκπροσωπείτε μια μεγάλη παράταξη. Δεν έχετε το ήθος να μιλάτε στο κοινοβούλιο. Δεν φοβάμαι. Προαναγγέλλω από τώρα πως όταν έρθει η δικογραφία για την εις βάρος μου μήνυση θα ζητήσω να γίνει προανακριτική και να ανοίξουν τα τηλέφωνά μου γιατί τα τηλεφωνήματα δεν έχουν τίποτα παράνομο» απάντησε ο κ. Παπαγγελόπουλος.

Το σκηνικό έντασης ωστόσο στήθηκε από νωρίς στη Βουλή, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για παραπομπή 10 πολιτικών σε Προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση Novartis.

Ωστόσο, η ίδια βρέθηκε εκτεθειμένη όταν η Νέα Δημοκρατία αποκάλυψε με βάση τα πρακτικά της Βουλής ότι σε συνομιλία που είχε με τον πρώην υπουργό Χαράλαμπο Αθανασίου στο τέλος χρησιμοποίησε τη φράση «Αϊ στο διάολο» εναντίον του.

Η ΝΔ έθεσε θέμα επί προσωπικού και ζήτησε από την κυρία Χριστοδουλοπούλου να ανακαλέσει.

«Να εξαλειφθεί από τα πρακτικά, ήταν αστοχία και αγένεια, όποιος κι αν το είπε», απάντησε η κυρία Χριστοδουλοπούλου, η οποία τελικά έδωσε τον λόγο στον κ. Αθανασίου για το θέμα επί προσωπικού.

Ανακοίνωση Χριστοδουλοπούλου: «Κάποιοι ενδεχομένως μου την έχουν "στημένη"»

Η σκηνή πήρε τέτοια έκταση που η Τασία Χριστοδουλοπούλου αναγκάστηκε να κάνει γραπτή δήλωση: «Σε καμία στιγμή της διαδικασίας την οποία διηύθυνα σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής δεν χρησιμοποίησα απαξιωτική ή υβριστική έκφραση και ειδικά ενάντια στον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου», τονίζει.

«Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι, όταν πήρε το λόγο ο κ. Αθανασίου και κατήγγειλε το ως άνω περιστατικό, δεν κατάλαβα ότι αναφερόταν σε εμένα και δήλωσα ότι δεν άκουσα τι ειπώθηκε και ότι όποιος και αν το είπε είναι τουλάχιστον αστοχία και αγένεια εκ μέρους του, γι’ αυτό πρέπει να διαγραφεί από τα πρακτικά». «Κάποιοι ενδεχομένως μου την έχουν “στημένη”, αλλά η συγκεκριμένη κατασκευή καλό είναι να μην τους οδηγεί να θεωρούν ότι μπορούν να την αξιοποιήσουν για να με πλήξουν», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η κ. Χριστοδουλοπούλου.

Νωρίτερα τα ευτράπελα δεν έλειψαν καθώς ενώ η συζήτηση για τη Novartis στη Βουλή είχε ξεκινήσει ...χάλασαν τα μικρόφωνα.

Ήταν η στιγμή που ζήτησε τον λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς. Ο κ. Μαντάς άρχισε να μιλάει αλλά δεν τον άκουγε κανείς. Τότε, η προεδρεύουσα Τασία Χριστοδουλοπούλου τον κάλεσε να ανέβει στην έδρα να μιλήσει. Αλλά κι εκεί τίποτα.

Τα μικρόφωνα είχαν χαλάσει και εκείνο που δούλευε κανονικά ήταν μόνο της κας Χριστοδουλοπούλου.

Τότε, αποφασίστηκε διακοπή της συνεδρίασης για λίγα λεπτά προκειμένου να επιδιορθωθεί η βλάβη. Πάντως, το πρόβλημα είχε φανεί από νωρίς όταν ο ήχος διακοπτόταν στην τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Νίκου Δένδια.

Μία κάλπη

Και ενώ η συζήτηση για το πόσες κάλπες έπρεπε αν στηθούν, 10, 11, 12 ή μία παρέμενε "ανοιχτή πληγή", η Βουλή κατά πλειοψηφία απέρριψε το αίτημα να στηθεί μια κάλπη για τη Novartis. Προηγήθηκε ψηφοφορία δι εγέρσεως. Στοιχεία για την κοινοβουλευτική πρακτική σε περιπτώσεις ψηφοφοριών στο παρελθόν για τη συγκρότηση ειδικών επιτροπών προκαταρκτικής εξέτασης, είχε παρουσιάσει νωρίτερα στην Ολομέλεια, η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Η κ. Χριστοδουλοπούλου κάλεσε την ολομέλεια να λάβει υπόψη το κοινοβουλευτικό προηγούμενο ενώ απέρριψε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για το πώς έχει συνταχθεί η πρόταση και για το ότι πρέπει να αποφασιστεί, με μια κάλπη, μόνο η συγκρότηση επιτροπής. Η κ. Χριστοδουλοπούλου είπε επίσης ότι σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος η πρόταση για σύσταση ειδικής επιτροπής και η πρόταση για δίωξη ταυτίζονται και συνεπώς «δεν είναι βεγγέρα» η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, διότι έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο.

Όσο για τον κ. Κουρουμπλή, η αντιπρόεδρος της Βουλής επισήμανε πως αν κάποιοι βουλευτές -τουλάχιστον 30 βουλευτές- ήθελαν να ερευνηθούν τυχόν ευθύνες του, θα έπρεπε να την είχαν υποβάλει αντί να κατηγορούν την κυβερνητική πλειοψηφία, η οποία στηρίχθηκε ακριβώς στο διαβιβαστικό της εισαγγελέως διαφθοράς.

Keywords
live, βουλη, novartis, κοντρα, συζητηση, novartis, αβραμοπουλος, αδωνις γεωργιαδης, γιάννης στουρνάρας, νεα δημοκρατια, συριζα, ψηφοφορία, σαμαρας, πικραμμενος, στουρναρας, βενιζελος, λοβερδος, τραπεζες, ελλαδα, ψηφοδελτια, τσιπρας, βαξεβανης, τροικα, μνημονιο, συγκεκριμένο, νέα, ττε, εκλογες, ΠΑΣΟΚ, υφίσταται, υπουργοι, Παναγιώτης Κουρουμπλής, κας, Αντωνης Σαμαρας, σταση εργασιας, εφημεριδα δημοκρατια, καθαρα δευτερα, αλλαγη ωρας, αγανακτισμενοι live, αγανακτισμενοι πολιτες, συνταγμα live, βαξεβανης βενιζελος, νεα κυβερνηση, υπουργειο δικαιοσυνης, μνημονιο 2, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, βουλευτικές εκλογές 2012, νικολοπουλος, τελη κυκλοφοριας 2013, μνημονιο 3, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2014, γιωργος αγγελοπουλος, γιάννης στουρνάρας, κομματα, πικραμενος, βουλευτες, βγαινουν, το θεμα, βημα, δημοκρατια, εδρα, ηχος, θεμα, ονοματα, περιοδος, πλαισιο, σημερινη, τηλεφωνο, το βημα, ωρα, αδωνις, αρθρο, αικατερινη, ακυρο, αξιοπρεπεια, ασπιδα, βραδυ, βρειτε, βρισκεται, γεγονοτα, γινει, γινεται, δευτερα, δηλωση, διοικητης, δωρο, εγρηγορση, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκφραση, ενεργεια, εξελιξη, επρεπε, ερευνα, ευθυνη, ιδια, ιδιο, υποθεση, υφίσταται, ομιλια, κας, κυβερνηση, κινηση, κυριε, κυρια, κλιμα, λευκα, λογο, μηνυση, ξανθο, ξερετε, προβληματα, πρωι, ρυθμισεις, συγκεκριμένο, συζυγο, συνεχεια, σοου, σπιτι, τασια, τεκμηριο, τζιρος, τιμη, τι ειναι, τριτη, φυλακη, φαρμακα, χρηστος, ψηφοφορία, δημητρης, δικαιωμα, εφαρμογη, χωρα, υπουργειο, κυριακη, μελετη, πηγες, σκηνη, υγειας, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα