INO: Ο καλύτερος Έλληνας graffiti artist που "ζωγραφίζει" σε όλο τον κόσμο (pics)


Πήραμε την αφορμή από το πλέον πρόσφατο "κομψοτέχνημά" του. Εκείνο που κοσμεί πλέον το τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Ο ΙΝΟ, ένας αληθινός καλλιτέχνης του δρόμου και των τοίχων, έφτιαξε ένα ακόμα υπέροχο γκράφιτι, αποδεχόμενος αφιλοκερδώς την πρόταση που δέχτηκε από το Σύλλογο Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας». Το γκράφιτι "μιλά" για την ηπατίτιδα C και στέλνει μήνυμα προς όλους τους πάσχοντες οι οποίοι στιγματίζονται συνήθως. Μπορείς να το δεις εδώ.

Τον

ΙΝΟ πιθανότατα να μην τον γνωρίζεις ακόμα και τώρα που διαβάζεις αυτές τις γραμμές. Τον έχεις "δει" σίγουρα όμως εκεί που περπατάς. Εκεί που οδηγείς και σταματημένος στο φανάρι, το μάτι σου πηγαίνει στο εντυπωσιακό γκράφιτι στον απέναντι τοίχο.

Σε πληροφορούμε πως δεν είσαι μόνο εσύ, ο Έλληνας, που χαζεύει ένα υπέροχο γκράφιτι σε κάποιον τοίχο της Αθήνας και γενικά της χώρας. Η φήμη του καλύτερου Έλληνα graffiti artist έχει ξεπεράσει τα σύνορα της Ελλάδας εδώ και πολλά χρόνια.

Βρέθηκε, κάποτε, σε ένα φεστιβάλ graffiti στο εξωτερικό, παρακολούθησε εκθέσεις και εικαστικές παρεμβάσεις αστικών τοπίων σε Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία, Ολλανδία, Δανία αλλά και Αμερική. Αυτό ήταν. Ξεκίνησε να γίνεται γνωστός και να βλέπει αφιερώματα στους New York Times, στον Guardian και σε άλλα παγκοσμίως γνωστά μέσα ενημέρωσης.

Έδωσε συνεντεύξεις, εξήγησε πως δεν αρκεί μόνο το ταλέντο, αλλά και η εξέλιξή του, ήρθε σε επαγγελματικές συνεργασίες που θα ζήλευε κάθε καλλιτέχνης. Αποτέλεσμα; Αυτή τη στιγμή "έργα" του INO βρίσκονται σχεδόν σε κάθε γωνιά του κόσμου. Στη Λευκορωσία, στην Ιταλία, στην Ισπανία, στο Μαϊάμι των Ηνωμένων Πολιτειών, στη Φλόριντα, στην Αγγλία, στο Άμστερνταμ. Παντού.

Το προφίλ του διάσημου street artist παραμένει άγνωστο. Αρνούμενος να αποκαλυφθεί, έχει αφήσει τα ίδια του τα δημιουργήματα να σκιαγραφήσουν τον χαρακτήρα του. Το όνομα του, το πρόσωπο του, οι ιδέες πίσω από ο,τι κάνει, κρύβονται πίσω από τις απίθανες τοιχογραφίες του.

“Ο INO είναι ένας καλλιτέχνης από την Ελλάδα που έχει σπουδάσει Καλές Τέχνες και δουλεύει ως ελεύθερος επαγγελματίας” λέει η επίσημη ιστοσελίδα του. Οι μόνες πληροφορίες για αυτόν τον Ελληνα γκραφιτά, που ακολουθεί τα πρότυπα της ανωνυμίας του Banksy.

Πριν από τρία χρόνια, σε μια συνέντευξή του στο ελληνικό Vice, μίλησε για το ξεκίνημά του. "Ξεκίνησα να γράφω στους τοίχους όταν ακόμα πήγαινα σχολείο. Ήταν ένα παιδικό παιχνίδι με νικητή αυτόν που θα σημείωνε τις περισσότερες υπογραφές στην πόλη". Και τι τον έκανε να συνεχίσει; "Αντλώ έμπνευση απ' τους ανθρώπους αλλά και από κάθε εικόνα γύρω μου".

Λατρεύει τον Πειραιά, τον τόπο που μεγάλωσε και δηλώνει πως δεν θα τον εγκαταλείψει ποτέ. Έχει συμμετάσχει σε δεκάδες φεστιβάλ graffiti, μα κρατάει πάντα ως το καλύτερο το πρώτο του: ήταν πριν αρκετά χρόνια στην πλατεία Κλαυθμώνος. Ούτε στη Βαρκελώνη, ούτε στο Βερολίνο, ανάμεσα σε χιλιάδες άλλους.

Το πρώτο σήμα κατατεθέν του, που τον ακολουθεί μέχρι σήμερα, είναι οι μάσκες οξυγόνου. Μάσκες που μπορεί να συναντήσει κανείς σε πολλά μέρη της πρωτεύουσας και φέρουν την υπογραφή του Ελληνα καλλιτέχνη. Ένα μικρό “ino” στο πλάι κάθε έργο του για να θυμίζει σε όλους από ποιου το σπρέι δημιουργήθηκε το καθετί.

Μια υπογραφή που έμελλε να ξεκινήσει ως μια ταπεινή υπογραφή ενός ακόμα τύπου που θέλησε απλά να ζωγραφίσει σε κάποιον τοίχο της Αθήνας τα μεσάνυχτα μιας βραδιάς. Και πλέον αποτελεί μία από τις πιο περιζήτητες υπογραφές σε ολόκληρο τον κόσμο του graffiti.

Πολλά δεν είπαμε για κάποιον που ούτε ο ίδιος δεν θέλει να μιλάει πολύ; Άλλωστε, σε περιπτώσεις όπως του INO η εικόνα είναι εκείνη που πρέπει να μιλήσει. Απολαύστε μερικά από τα "έργα" του.

Άμστερνταμ:



Μπρίστολ, Αγγλία:



Λευκορωσία: Υπουργείο Πολιτισμού:



Ισπανία, Γαλικία:



Φοντί, Ιταλία:



Φλόριντα, ΗΠΑ:



Μαϊάμι, ΗΠΑ:



Σαραγόσα, Ισπανία:



Αθήνα:



Πειραιάς:



Η υπογραφή του:



Keywords
Τυχαία Θέματα