Bloomberg: Ποιος θα είναι ο "νέος Ντάισελμπλουμ" στην προεδρία του Eurogroup


Οι εκλογές που θα αναδείξουν τον διάδοχό του Γερούν Ντάισελμπλουμ θα διεξαχθούν στις 4 Δεκεμβρίου και σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg τα φαβορί και τα αουτσάιντερ για τον νέο πρόεδρο του Eurogroup έχουν αρχίσει να διαφαίνονται.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπούνο Λεμέρ, ο Πορτογάλος, Μάριο Σεντένο, ο Ισπανός Λουίς Ντε Γκίντο, ο Σλοβάκος Πίτερ Καζιμίρ και ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου

Πιερ Γκραμένια είναι μεταξύ των πιθανών υποψηφίων.

Η διαδοχή του Γερούν Ντάισελμπλουμ είναι σημαντική όχι μόνο λόγω του ρόλου του, αλλά και λόγω του ντόμινο που θα προκύψει στους πιθανούς υποψηφίους των υψηλόβαθμων θέσεων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς τα επόμενα δύο χρόνια θα προκύψει θέμα αντικαταστάσεων τόσο με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Επιτροπή όσο και με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι κορυφαίοι ρόλοι στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα έχουν παραδοσιακά χωριστεί τόσο γεωγραφικά όσο και πολιτικά - μεταξύ Βορρά και Νότου, Ανατολής και Δύσης, καθώς και μεταξύ συντηρητικών, σοσιαλδημοκρατών και φιλελευθέρων.



Ο Ισπανός Λούι Ντε Γκίντος, ο οποίος θα είναι ο «παλιότερος» υπουργός Οικονομικών μετά την αποχώρηση του Γερμανού Βόλφανγκ Σόιμπλε θεωρείται από τους συναδέλφους του ως ένας από τους πιο καταρτισμένους υποψηφίους για να διαδεχθεί τον Γερούν Ντάισεμπλουμ.

Ωστόσο, αυτός ενδέχεται να μην είναι ο βασικός στόχος του καθώς, σύμφωνα με πολλούς αξιωματούχους της ΕΕ, έχει στρέψει το ενδιαφέρον του στη θέση του Βίτορ Κονστάσιο, η θητεία του οποίου ως αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, λήγει στα μέσα του 2018.

Με τον Ντε Γκίντος εκτός κούρσας, οι πιθανότητες επιτυχίας είναι μεγαλύτερες για τους υποψήφιους από την κεντροαριστέρα, συμπεριλαμβανομένου του Πίτερ Καζιμίρ της Σλοβακίας και του Μάριο Σεντένο της Πορτογαλίας.



Παρ' όλο που ο Καζίμιρ είναι ένας από τους λίγους υποψήφιους από την κεντροαριστερά που πληρούν το προφίλ που μπορεί να γίνει αποδεκτό από την κεντροδεξιά, ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΕ αμφισβητούν το εάν ο επικεφαλής της σλοβακικής οικονομίας έχει την επιρροή και τη διπλωματική αίσθηση που χρειάζεται για να αναλάβει τον ρόλο του επικεφαλής του Eurogroup. Στην κατεύθυνση αυτή, αυξημένες είναι πιθανότητες για τον υπουργό Οικονομικών του Λουξεμβούργου, ο οποίος θεωρείται αουτσάιντερ.

Και ενώ κάποιοι μπορεί να θεωρήσουν υπερβολικό ακόμα μια κορυφαία θέση της Ευρώπης να κατέχεται από Λουξεμβούργιο (καθώς o Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επίσης από το Λουξεμβούργο, είναι πρόεδρος της Κομισιόν), το ίδιο θα μπορούσε να ισχύει και για τον Ιταλό Πιέρ Κάρλο Παντοάν, καθώς οι Ιταλοί κατέχουν τις θέσεις των επικεφαλής της ΕΚΤ (Μάριο Ντράγκι) και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Αντόνιο Ταγιάνι).

Ένα παρόμοιο ζήτημα μπορεί να περιορίσει τον Γάλλο Μπρούνο Λεμέρ, καθώς ο συνάδελφος Πιέρ Μοσκοβισί κατέχει το χαρτοφυλάκιο της οικονομίας στην Κομισιόν.

Ενώ αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν ότι αυτό είναι ένα θέμα που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί, το σημαντικό μειονέκτημα του Λεμέρ θα μπορούσε να είναι εγχώριο: με τόσες πολλές αμφισβητούμενες οικονομικές μεταρρυθμίσεις μπροστά, ίσως να μην είναι συνετό για τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να διορίσει τον Λεμέρ σε μια δουλειά που θα τον εξαιρεί από μελλοντικούς κυβερνητικούς ανασχηματισμούς, καταλήγει το δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Keywords
Τυχαία Θέματα