«Ζούμε στο 1984 του Όργουελ, και του κάνουμε και like»

Οι υποθέσεις δολοφονίας των δημοσιογράφων Δάφνη Καρουάνα Γκαλίθια και Γιαν Κούτσιακ, καθώς και της συντρόφου του τελευταίου, βρίσκονται στο επίκεντρο των ενδιαφερόντων του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιου Κούλογλου. Από την θέση του στις Βρυξέλλες παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, και μιλώντας στην «Αυγή», μας ενημερώνει για το σημείο στο οποίο βρίσκονται.

Με πρωτοβουλία του Στ. Κούλογλου θα απονεμηθεί, μάλιστα, τον επόμενο μήνα βραβείο

για τους «Δημοσιογράφους, Whistleblowers και Υπερασπιστές του δικαιώματος στην Πληροφορία». Ο ευρωβουλευτής μας αποκαλύπτει την κριτική επιτροπή. Εξάλλου, όπως λέει, «τα μέλη μιας κριτικής επιτροπής για ένα βραβείο προς μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και ερευνητές δημοσιογράφους θα ήταν μάλλον αντιδεοντολογικό να μη διαρρεύσουν»!

Ζούμε στο 1984 του Όργουελ, και του κάνουμε και like! https://t.co/LPopR2A1rh pic.twitter.com/GFTie9nGXW

— Stelios Kouloglou (@SteliosKoul) 29 Απριλίου 2018

Τον τελευταίο μήνα βρεθήκαμε μπροστά στην γνωστή-άγνωστη αποκάλυψη ότι τα προσωπικά μας δεδομένα δεν είναι ασφαλή στα socialmedia. Διαφορετικά, μιλάμε για το σκάνδαλο Cambridge Analytica. Ποιες είναι οι πραγματικές διαστάσεις της υπόθεσης και τί μπορεί να γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ενίσχυση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης;

Ο περίφημος Εντουαρντ Σνόουντεν, ο υπάλληλος της υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ που αποκάλυψε ότι η υπηρεσία του παρακολουθεί τους πάντες, από την Μέρκελ μέχρι εσάς, έχει δηλώσει ότι το Facebook είναι στη πραγματικότητα «εταιρεία παρακολουθήσεων». «Το rebranding τους ως “social media” είναι η πιο επιτυχημένη παραπλάνηση από τότε που το υπουργείο Πολέμου έγινε υπουργείο Άμυνας», συμπλήρωσε. «Το Facebookβγάζει τα λεφτά του εκμεταλλευόμενο και πουλώντας προσωπικές λεπτομέρειες σχετικά με τις ιδιωτικές ζωές εκατομμυρίων». Διάβασα πρόσφατα στοtvxs.gr μια εξαιρετική μελέτη του ερευνητή και δημοσιογράφου Φοίβου Παπαδάκη που επισημαίνει ότι «με 68 μονάχα Likes κάποιος αναλυτής δεδομένων μπορεί να προβλέψει με 95% ακρίβεια το χρώμα δέρματος, με 88% ακρίβεια τη σεξουαλική ταυτότητα και 85% ακρίβεια τις πολιτικές πεποιθήσεις ενός χρήστη του Facebook. Αρκούν 10 Likes για να εκτιμήσει την προσωπικότητα ενός χρήστη καλύτερα από τον/την συνάδελφο του, 70 καλύτερα από τους φίλους του, 150 καλύτερα από τους γονείς του και 300 καλύτερα από τον/την σύντροφο του»! Δυστυχώς πολύ λίγοι έκλεισαν τους λογαριασμούς τους μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου Cambridge Analytica ή ακολούθησαν το διεθνές κάλεσμα για την 24ωρη αποχή από το facebook. Ζούμε στο 1984 του Οργουελ και του κάνουμε και like!

Keywords
Τυχαία Θέματα