Υπουργός Άμυνας ΗΠΑ: Δεν επιδιώκουμε να ξεκινήσουμε έναν πόλεμο με το Ιράν (video)

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ δήλωσε την Τρίτη (07/01) ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν την αποκλιμάκωση των υφιστάμενων εντάσεων με το Ιράν, αλλά η χώρα είναι έτοιμη να τερματίσει κάθε πόλεμο που μπορεί να ξεσπάσει. Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ είναι σε συναγερμό, καθώς περιμένουν ιρανικό «χτύπημα» μέσα στις επόμενες 48 ώρες για τη δολοφονία του υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί.

Ο γραμματέας του ιρανικού Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ιράν

ανακοίνωσε, άλλωστε, την Τρίτη (07/01) πως η χώρα του εξετάζει 13 «σενάρια εκδίκησης» ως αντίποινα για την αμερικανική επιδρομή στο Ιράκ.

«Δεν επιδιώκουμε να ξεκινήσουμε έναν πόλεμο με το Ιράν, αλλά είμαστε έτοιμοι να τερματίσουμε έναν», τόνισε ο Μαρκ Έσπερ μιλώντας στο «CNN». «Αυτό που θα θέλαμε να δούμε είναι η κατάσταση να αποκλιμακωθεί», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου υπερασπίστηκε την αμερικανική αεροπορική επιδρομή της Παρασκευής (03/01), κατά την οποία σκοτώθηκε ο Κασέμ Σουλεϊμανί, καθώς σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών ο ιρανός στρατιωτικός διοικητής συνιστούσε «μια άμεση απειλή».

US Defence Secretary, Mark Thomas Esper briefs reporters at Pentagon on Sunday’s Manda Bay attack on a US base in #Lamu, #Kenya. Also discusses US counterterrorism operations in #Somalia. pic.twitter.com/mBsTLgeyoA

— Abdulaziz Billow Ali (@AbdulBillowAli) January 7, 2020

«Η απειλή ήταν ενορχηστρωμένη από τον Σουλεϊμανί», ανέφερε ο Έσπερ. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ στη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Πιστεύω ότι ήταν απλά ένα ζήτημα ημερών, σίγουρα όχι περισσότερο από εβδομάδων, πριν γίνει μια επίθεση», πρόσθεσε ακόμα.

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας είχε ισχυριστεί την Δευτέρα (06/01) ότι οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ δε θα παραβίαζαν το δίκαιο των ένοπλων συγκρούσεων βομβαρδίζοντας πολιτισμικά μνημεία του Ιραν, μια απειλή που εκτόξευσε προ ημερών ο Ντόναλντ Τραμπ.

Σε ερώτηση που του τέθηκε και σήμερα για το θέμα, ο Έσπερ δήλωσε βέβαιος ότι ο Τραμπ θα δώσει μόνο «νομικές εντολές». «Δεν παραβιάζουμε το δίκαιο των ένοπλων συγκρούσεων», υποστήριξε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ.

(πληροφορίες από naftemporiki.gr, CNN)

Πηγή: Υπουργός Άμυνας ΗΠΑ: Δεν επιδιώκουμε να ξεκινήσουμε έναν πόλεμο με το Ιράν (video) - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα