Ομόφωνα ένοχοι για την υπόθεση Παπαγεωργίου – Χειροκροτήματα από συγγενείς

Την καταδίκη των τεσσάρων κατηγορούμενων αποφάσισε ομόφωνα το δικαστήριοΒαριές ποινές σε όλους τους κατηγορούμενουςΤι ανέφερε η εισαγγελέας για τα ελαφρυντικά

Την τελική και ομόφωνα καταδικαστική απόφαση για τους τέσσερις κατηγορούμενους της υπόθεσης Παπαγεωργίου εξέδωσε το πρωί της Τετάρτης 3 Ιουλίου το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας.

Στους κατηγορούμενους δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό, παρά τις προσπάθειες της υπεράσπισης τους να κάνει χρήση των νέων, πιο ευνοϊκών διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα για ελαφρυντικά, τα οποία προβλέπουν τα ελαφρυντικά του σύννομου προτέρου βίου, της καλής διαγωγής μετά την πράξη και σε συνθήκες κράτησης και της καθυστέρησης απονομής δικαιοσύνης, που πρώτη φορά εισάγεται στον Κώδικα.

Πιο συγκεκριμένα, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο καταδίκασε τον 78χρονο βασικό κατηγορούμενο, όπως και πρωτοδίκως, για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, της αρπαγής, της 
απόπειρας εκβίασης και της σύστασης συμμορίας.

Για τους άλλους δύο κατηγορούμενους, το δικαστήριο έκρινε πως ήταν
ένοχοι για σύσταση συμμορίας, ενώ ο τέταρτος κρίθηκε ένοχος και για απόπειρα εκβίασης.

Όσον αφορά τις ποινές, το δικαστήριο, μετά από μία σύντομη διακοπή, ανακοίνωσε πως επιβάλλει ποινή ισόβιας κάθειρξης και 20 χρόνων στον βασικό κατηγορούμενο της απαγωγής και της δολοφονίας του Μάριου Παπαγεωργίου. Για αυτόν δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό. 

«Ήταν εκείνος που έστησε την απαγωγή και προσποιούταν δήθεν τον διαπραγματευτή αποτρέποντας τη μητέρα να πάει στην αστυνομία. Κατάφερε να αποτελεί τον πιο στενό φίλο της Βαρβάρας Θεοδωράκη, εκμεταλλευόμενος την αδυναμία στο γιο της», είχε τονίσει η εισαγγελική λειτουργός.

Με την απόφασή του το δευτεροβάθμιο Κακουργιοδικείο αναγνώρισε το ελαφρυντικό του σύννομου πρότερου βίου στον κατηγορούμενο που σύμφωνα με τη δικογραφία έκανε τα απειλητικά τηλεφωνήματα στην μητέρα του Μάριου, επιβάλλοντας ποινή φυλάκισης 3 χρόνων με αναστολή για απόπειρα εκβίασης.

Για τους υπόλοιπους δύο κατηγορούμενους, οι δικαστές δεν αναγνώρισαν ελαφρυντικά και επέβαλαν στον έναν ποινή φυλάκισης 2 ετών με αναστολή και στον άλλον 3 ετών εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ ημερησίως.

Λίγο πριν τελειώσει η διαδικασία η εισαγγελέας πρότεινε να σταλούν τα πρακτικά της δίκης στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών για να ασκηθούν ποινικές διώξεις σε βάρος και άλλων προσώπων, καθώς θεώρησε ότι προέκυψαν ενδείξεις για συμμετοχή τους στο έγκλημα. Συγκεκριμένα, ζήτησε να ερευνηθεί εάν η σύζυγος και τα παιδιά του βασικού κατηγορούμενου αλλά και άλλα πέντε πρόσωπα συμμετείχαν στην ανθρωποκτονία του Μάριου.

Χειροκροτήματα από τους συγγενείς

Η εκ νέου καταδικαστική απόφαση χαροποίησε, όσο είναι αυτό δυνατόν, τους συγγενείς του αδικοχαμένου νέου.

Στο άκουσμα της εισαγγελικής πρότασης η μητέρα του Μάριου Παπαγεωργίου ξέσπασε σε χειροκροτήματα εν μέσω λυγμών φωνάζοντας «μπράβο» ενώ κοιτάζοντας τον κατηγορούμενο του φώναξε «ο Θεός να σε συγχωρήσει».

Το σκεπτικό της άρνησης ελαφρυντικών

Η εισαγγελέας Ελ.Καρκαμπούνα πρότεινε την απόρριψη όλων των ελαφρυντικών, κάνοντας ειδική αναφορά στο ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου. Όπως τόνισε στην πρότασή της, η ύπαρξη λευκου ποινικού μητρώου δεν επαρκεί για την αναγνώριση του ελαφρυντικού, εάν το δικαστήριο αιτιολογημένα κρίνει ότι ο κατηγορούμενος είχε ροπή προς αντικοινωνική συμπεριφορά.

«Στο πρόσωπο του 78χρονου υπήρχε ροπή προς αντικοινωνική συμπεριφορά. Είχε κατ’ επίφαση σύννομο βίο. Προξένησε βαριά προσβολή στο ύψιστο έννομο αγαθό της ανθρώπινης ζωής. Η επιβολή της εσχάτης των ποινών είναι αναγκαία και δίκαιη» τόνισε.

Το χρονικό της υπόθεσης 

Ο Μάριος Παπαγεωργίου εξαφανίστηκε στις 9 Αυγούστου του 2012, έχοντας αναχωρήσει νωρίτερα με το αυτοκίνητό του για το Αίγιο, από το Διακοφτό Αχαΐας, όπου βρισκόταν με τη μητέρα του για διακοπές. Τα ξημερώματα της 10ης Αυγούστου, η μητέρα του Μάριου δέχθηκε ένα απειλητικό τηλεφώνημα από αγνώστους ζητούσαν 620.000 ευρώ ως λύτρα, προκειμένου να απελευθερώσουν το παιδί της. Ο (τότε) 73χρονος που ήταν και οικογενειακός φίλος, έπεισε την μητέρα να μην ειδοποιήσει αμέσως τις αρχές, δήθεν αναλαμβάνοντας να κάνει εκείνος όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να βρεθεί ο 26χρονος. Όπως όμως αποκαλύφθηκε στην πορεία, εκείνος ήταν ο εγκέφαλος πίσω από την αρπαγή του νέου άνδρα.

Το δικαστήριο αφού αποφανθεί επί του αιτήματος των κατηγορουμένων για την αναγνώριση των ελαφρυντικών θα ανακοινώσει την απόφαση του επί των ποινών που θα επιβάλει.

Keywords
Τυχαία Θέματα