Υποστήριξη με ερωτηματικά από τους ηγέτες της ΕΕ στις προτάσεις Κομισιόν για τα εξωτερικά σύνορα

Τα αποτελέσματα της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕΚαμία αναφορά δεν έγινε στην πολιτική ασύλουΣτο ζήτημα της ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής υπάρχουν ακόμα αντιρρήσειςΤον Οκτώβριο η «στιγμή της αλήθειας» για το BrexitΜήνυμα Τσίπρα από τη Σύνοδο Κορυφής: Το προσφυγικό χωρίζει την Ευρώπη

«Ευρεία υποστήριξη» αλλά με «ερωτηματικά» έλαβαν οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων από τους ηγέτες της ΕΕ, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά

τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της άτυπης Συνόδου Κορυφής στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας. Ωστόσο, καμία αναφορά δεν έγινε στην πολιτική ασύλου.

«Ήταν μία χρήσιμη και θετική άτυπη Σύνοδος» ανέφερε ο κ. Γιούνκερ, διευκρινίζοντας ότι σημειώθηκε «πρόοδος» σε ορισμένα ζητήματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, την προστασία των εξωτερικών συνόρων και τον κοινό μηχανισμό πολιτικής προστασίας. Όπως τόνισε, αν και στο ζήτημα της ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής υπάρχουν ακόμα αντιρρήσεις, εκτίμησε ότι θα είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας κατά τη διάρκεια της τρέχουσας προεδρίας (δηλαδή μέχρι το τέλος του έτους).

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, οι αντιρρήσεις που έχουν προβάλει κάποια κράτη-μέλη αφορούν αφενός ανησυχίες περί εκχώρησης κυριαρχίας, αφετέρου το μέγεθος της υπηρεσίας, καθώς κάποιοι θεωρούν υπερβολική την πρόταση για 10.000 προσωπικό μέχρι το 2020.

Από την πλευρά του, ο καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, εξέφρασε την «πλήρη υποστήριξή» του στις προτάσεις της Επιτροπής, ενώ χαρακτήρισε «θετικό» το γεγονός ότι στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκονται η προστασία των συνόρων και η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και των διακινητών, όπως και η ενδεχόμενη συνεργασία με αφρικανικές χώρες, και όχι η μετεγκατάσταση και η κατανομή των μεταναστών. «Αισθάνομαι ότι οι διαφωνίες σε αυτό θα συνεχιστούν και πέρα από αυτήν την προεδρία» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ο κ. Κουρτς και ο κ. Τουσκ χαιρέτισαν την υποστήριξη από τους αρχηγούς της ΕΕ στις προσπάθειές τους για περαιτέρω συνεργασία με τις αρχές της Αιγύπτου, στο πλαίσιο των οποίων αναμένεται να διεξαχθεί στις αρχές του επόμενου έτους Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Αραβικού Συνδέσμου.

Σε ό,τι αφορά στο Brexit, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισήμανε πως οι «27» επιβεβαίωσαν την ανάγκη να βρεθεί μία νομικά δεσμευτική λύση για την αποφυγή σκληρών συνόρων μεταξύ της Ιρλανδίας και της Β. Ιρλανδίας και να υπάρξει μία κοινή πολιτική δήλωση που θα περιγράφει τη μελλοντική σχέση ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου με «σαφήνεια». Για το χρονοδιάγραμμα, τέλος, υπογράμμισε ότι η «στιγμή της αλήθειας» θα είναι η Σύνοδος Κορυφής στις 18 Οκτωβρίου, ενώ, εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις, η συμφωνία θα «οριστικοποιηθεί και επισημοποιηθεί» σε έκτακτη σύνοδο στις 17 και 18 Νοεμβρίου.

Brexit χωρίς συμφωνία για τους όρους αποχώρησης

Για Brexit χωρίς επίτευξη συμφωνίας για τους όρους αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ετοιμάζεται η Βρετανία, εκτός και αν υπάρξει μια πρόταση που το Λονδίνο θα κρίνει αποδεκτή, δήλωσε την Πέμπτη η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Η Μέι τόνισε ότι θα συμφωνήσει μόνο σε μια «προστατευτική» πρόταση για τα σύνορα της Ιρλανδίας αν αυτή εξυπηρετεί όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Μέρκελ: Η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό είναι πρότυπο

Ως υπόδειγμα θα πρέπει να έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση τη συμφωνία που σύναψε με την Τουρκία τον Μάρτιο του 2016 για μελλοντικές συμφωνίες για τη μετανάστευση που θα υπογράψει με χώρες της Βόρειας Αφρικής, τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, στο τέλος της άτυπης Συνόδου.

Η συμφωνία του Μαρτίου 2016 μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας προβλέπει την επαναπροώθηση στην Τουρκία όλων όσοι δεν καταθέτουν αίτηση παροχής ασύλου ή εκείνων που η αίτησή τους απορρίφθηκε.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες στις διήμερες συζητήσεις της Συνόδου συμφώνησαν στην ενίσχυση του διαλόγου του μπλοκ με χώρες όπως η Αίγυπτος, η Τυνησία και το Μαρόκο για τον περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης στην Μεσόγειο.

Μήνυμα Τσίπρα από τη Σύνοδο Κορυφής: Το προσφυγικό χωρίζει την Ευρώπη

«Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στο στρατόπεδο που έχει ένα όραμα για την Ευρώπη και την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που έχει μπροστά της», είναι ηχηρό το μήνυμα που έστειλε ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την ολοκλήρωση της άτυπης Συνόδου Κορυφής στην Αυστρία.

«Όσοι επιθυμούν να μεταφέρουν την Ελλάδα στο άλλο στρατόπεδο, πρέπει να το σκεφτούν πάρα πολύ καλά», σημείωσε και είπε πως «πρέπει να επικρατήσει ο ρεαλισμός και η λογική».

«Έθεσα την πρόταση για επιτάχυνση των διαδικασιών δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας μετά την τραγωδία στο Μάτι και τις πυρκαγιές στη Σουηδία. Η πρόταση είναι η δημιουργία, με ενίσχυση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό, ενός μηχανισμού πολιτικής προστασίας», ανέφερε στη συνέχεια ο έλληνας πρωθυπουργός.

Ο έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε αυτό το ζήτημα, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία εντός του 2018 για τη δημιουργία αυτού του Μηχανισμού, στη βάση τη πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτό θα δώσει στους ευρωπαίους πολίτες και ένα σαφές μήνυμα ενίσχυσης της αλληλεγγύης και θα αποτελέσει παράδειγμα δράσης της ΕΕ με απτά οφέλη για τους πολίτες.

«Σε όσους θεωρούν ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί φτιάχνοντας ο καθένας ένα δικό του φρούριο στη χώρα του και από την άλλη όσοι πιστεύουμε ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε πρωτίστως τις γενεσιουργές αιτίες και να έχουμε ένα μηχανισμό ελέγχου των συνόρων και διαμερισμού των βαρών».

Όσοι ανήκουν στο πρώτο στρατόπεδο έχουν κοντόφθαλμη λογική. Η Ελλάδα κυριαρχεί στο δεύτερο στρατόπεδο, τόνισε. «Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να είναι στο πρώτο στρατόπεδο. Όσοι θέλουν να τη γυρίσουν στο πρώτο στρατόπεδο πρέπει να σκεφτούν πολύ σοβαρά ότι η χώρα μας είναι πρώτης γραμμής. Πρέπει να επικρατήσει ο ρεαλισμός και η λογική».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα