Υπόκλιση Ναβάρο σε Σπανούλη – Οι ελληνικές πρωτιές στην Euroleague την προηγούμενη δεκαετία (video)

Μπορεί ο Βασίλης Σπανούλης να μην κατέρριψε το ρεκόρ του Χουάν Κάρλος Ναβάρο την περασμένη Παρασκευή (27/12) στην ήττα του Ολυμπιακούς από την Μπαρτσελόνα εκτός με 90-80, αλλά είναι θέμα χρόνου ο «V-Span» να γίνει ο αρχισκόρερ στην ιστορία της Euroleague. Ο ισπανός πρώην άσος των «μπλαουγκράνα» υποκλίθηκε, πάντως, στον έλληνα γκαρντ, που έχει γράψει ξεχωριστή ιστορία στο μπάσκετ.

Την ίδια ώρα, η Euroleague παρουσίασε

τους κορυφαίους των τελευταίων δέκα ετών και οι πρωτιές σε πολλές κατηγορίες έχουν ελληνικός χρώμα. Πρώτος σκόρερ της δεκαετίας είναι ο Βασίλης. Δείτε τις πρωτιές για Δημήτρη Διαμαντίδη, Νικ Καλάθη και Γιάννη Μπουρούση…

Juan Carlos Navarro pronto verá como Kill Bill le supera en la lista de máximos anotadores de la Euroliga

“Spanoulis, para mí y para mucha gente, es una verdadera referencia”#EuroLeague | Eurohoops https://t.co/uaJrHuzpx5

— EurohoopsES (@EurohoopsES) 30 Δεκεμβρίου 2019

Παρόντος του Χουάν Κάρλος Ναβάρο, ο οποίος εξακολουθεί να είναι ο πρώτος σκόρερ στα χρονικά της διοργάνωσης, ο αρχηγός του Ολυμπιακού δεν τα κατάφερε απέναντι στην Μπαρτσελόνα (πέτυχε μόλις 2 πόντους από τους 12 που ήθελε), αλλά, θα έχει την ευκαιρία να «γράψει ιστορία» την ερχόμενη Πέμπτη απέναντι στην Φενέρμπαχτσε (02/01).

Ο 37χρονος άσος έχει 4.143 πόντους και όπως γίνεται αντιληπτό είναι θέμα χρόνου να αφήσει πίσω του τον «Λα Μπόμπα», ο οποίος με δηλώσεις του υποκλίθηκε στον έλληνα άσο.

Ο σπουδαίος ισπανός σούτινγκ γκαρντ είπε χαρακτηριστικά: «Ο Βασίλης για πολλούς ανθρώπους, όπως και για εμένα, είναι ένας παίκτης που αποτελεί σημείο αναφοράς. Σύντομα θα με ξεπεράσει στους πόντους. Αυτό θα γίνει την μία αγωνιστική ή την άλλη.

Είμαι περήφανος, που αποτελώ μέρος της ιστορίας της Euroleague. Είναι σημαντικό ότι βλέπω έναν παίκτη με τόσο ταλέντο και σπουδαία κληρονομιά να με ξεπερνάει».

Euroleague: Πρώτος σκόρερ της δεκαετίας ο Σπανούλης, πρωτιές για Διαμαντίδη, Καλάθη, Μπουρούση

Η δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα ολοκληρώθηκε στη Euroleague με τη διεξαγωγή της 16ης αγωνιστικής της περιόδου 2019/20 και η διοργανώτρια παρουσίασε τους κορυφαίους των δέκα ετών, με πολύ… ελληνικό χρώμα.

Βλέπετε, οι έλληνες παίκτες βρίσκονται ψηλά, σε πολλές λίστες. Πρώτος, ο Βασίλης Σπανούλης, ο οποίος είναι πρώτος σκόρερ σε αυτή τη δεκαετία, όπως και πρώτος στις ασίστ.

Πρωτιές έχουν και οι Νικ Καλάθης, Δημήτρης Διαμαντίδης, Γιάννης Μπουρούσης μεταξύ όλων των παικτών που αγωνίστηκαν σε αυτά τα δέκα χρόνια.

La Euroliga ha nominado a los 50 jugadores más importantes desde el 2010 para elegir el equipo de la década (“Euroleague 2010-20 All-Decade Team”), compuesto por 10 de esos jugadores después del voto, en 2020, de aficionados, entrenadores, jugadores y periodistas.

Los nominados: pic.twitter.com/NsQSwCrZow

— Riq (@riquiardo12) 30 Δεκεμβρίου 2019

Αναλυτικά οι πρώτοι της δεκαετίας ανά στατιστική κατηγορία, σε συνολικό απολογισμό, αλλά και σε μέσο όρο:

Αγώνες: Άντε Τόμιτς, 272

Λεπτά Συμμετοχής: Βασίλης Σπανούλης, 6.738′

Λεπτά Συμμετοχής (μέσος όρος): Δημήτρης Διαμαντίδης, 28’46”

Συνολική Αξιολόγηση: Άντε Τόμιτς, 3.655

Αξιολόγηση (μέσος όρος): Νάντο Ντε Κολό, 18,1

Συνολικοί Πόντοι: Βασίλης Σπανούλης 3.294

Πόντοι (μέσος όρος): Αλεξέι Σβεντ, 17,5

Συνολικά ριμπάουντ: Άντε Τόμιτς, 1.505

Ριμπάουντ (μέσος όρος): Γιάννης Μπουρούσης, 5,9

Συνολικές ασίστ: Βασίλης Σπανούλης, 1.252

Ασίστ (μέσος όρος): Νικ Καλάθης, 5,9

Συνολικά κλεψίματα: Νικ Καλάθης, 281

Κλεψίματα (μέσος όρος): Τζαμόν Λούκας Γκόρντον, 1,8

Συνολικά μπλοκ: Μπράιαντ Ντάνστον, 242

Μπλοκ (μέσος όρος): Έκπε Γιούντο, 2,2

Ευστοχία βολές (μίνιμουμ 100 προσπάθειες): Νάντο Ντε Κολό, 94.2% (749/795)

Ευστοχία δίποντα (μίνιμουμ 150 προσπάθειες): Έντι Ταβάρες, 73.8% (220/298)

Ευστοχία τρίποντα (μίνιμουμ 150 προσπάθειες): Τζέιμς Νάναλι, 49% (94/192)

Στα ομαδικά στατιστικά κυριαρχούν Ρεάλ Μαδρίτης και ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ έχει την πρωτιά στα κλεψίματα με 1.965 συνολικά. 

Επίσημα στον Προμηθέα ο Βαγγέλης Μάντζαρης, τέλος από Ούνιξ

Ο Βαγγέλης Μάντζαρης είναι επίσημα παίκτης του Προμηθέα, καθώς η Ούνιξ ανακοίνωσε την αποχώρησή του για λογαριασμό των Πατρινών. Η συμφωνία των δυο πλευρών ανακοινώθηκε τη Δευτέρα (30/12), ενώ είχε γίνει γνωστή μερικές ώρες νωρίτερα.

Ο 29χρονος γκαρντ, έπειτα από την ολιγόμηνη παρουσία του στη Ρωσία με την Ούνιξ, επιστρέφει στην Ελλάδα. Η ομάδα του Καζάν ανακοίνωσε επίσημα την λύση της συνεργασίας με τον πρώην γκαρντ του Ολυμπιακού, γνωστοποιώντας μάλιστα πως ο επόμενος σταθμός του θα είναι ο Προμηθέας, για να τεθεί υπό τις οδηγίες του Μάκη Γιατρά.

Με τη φανέλα της Ούνιξ ο Μάντζαρης μέτρησε 3,9 πόντους, 2,3 ριμπάουντ, 2,5 ασίστ στο EuroCup, ενώ αντίστοιχα στην VTB είχε 4,4 πόντους, 1,4 ριμπάουντ, 2,4 ασίστ. Λίγο μετά την ανακοίνωση της Ούνιξ, ήρθε και η επίσημη ανακοίνωση του Προμηθέα, για τη μεταγραφή του Μάντζαρη!

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«H KAE Προμηθέας Πάτρας ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας της με τον Βαγγέλη Μάντζαρη και τον καλωσορίζει στην οικογένεια του Συλλόγου.

Ο γεννημένος την 16η Απριλίου 1990 στο Περιστέρι, ύψους 1.96, guard, έχει συμμετάσχει σε όλες τις “μικρές” Εθνικές, έχοντας κατακτήσει Χρυσό μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό Εφήβων (U18 το 2008) και Νέων (U19 το 2008), και ασημένιο σε Παγκόσμιο Νέων (U19 το 2009) και Πανευρωπαϊκό Ελπίδων (U20 το 2010). Επιπλέον, από το 2011 αποτελεί σταθερό μέλος της Εθνικής Ελλάδας στους Άνδρες, έχοντας συμμετάσχει στα Προκριματικά των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014, στο Ευρωμπάσκετ του 2015, στο Προολυμπιακό τουρνουά του 2016, στο Ευρωμπάσκετ του 2017 και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019.

Το Σεπτέμβριο του 2011 υπέγραψε στον Ολυμπιακό, όπου αγωνίστηκε για 8 χρόνια (ως το φετινό καλοκαίρι του 2019) κατακτώντας 2 Ευρωλίγκες (2012 και 2013), 1 Διηπειρωτικό Κύπελλο: (2013), 3 Πρωταθλήματα Ελλάδας (2012, 2015 και 2016), ενώ αγωνίστηκε ακόμα σε 2 Τελικούς της Euroleague.

Κατά το πρώτο μισό της φετινής αγωνιστικής χρονιάς 2019-20 αγωνίστηκε στην Unics Kazan, κατακτώντας την 1η θέση στον 3ο Όμιλο της κανονικής περιόδου του 7DAYS EuroCup, έχοντας 3.9 πόντους, 2.5 ασίστ, 2.3 ριμπάουντ και 0.8 κλεψίματα κατά μέσο όρο, ενώ στη VTB League η ρωσική ομάδα αποχαιρετά το 2019 στην 5η θέση, με τον διεθνή guard να έχει 4.4 πόντους και 2.4 ασίστ κατά μέσο όρο».

Δείτε τη δημοσίευση της Ούνιξ που ανακοίνωσε το «διαζύγιο» με τον Μάντζαρη και την επιστροφή του στην Ελλάδα για τον Προμηθέα…

Thank you Vangelis!
Guard Vangelis Mantzaris and BC UNICS terminated the contract by mutual desire. The basketball player will continue his playing career in Greek Promiteas. pic.twitter.com/ehSiFDH2Ej

— BC UNICS Kazan (@unicsbasket) 30 Δεκεμβρίου 2019

Τρίτος καλύτερος κόουτς στο EuroCup ο Γιατράς, έκπληξη της σεζόν ο Προμηθέας

Οι General Managers των 24 ομάδων που συμμετέχουν στο EuroCup απάντησαν σε μια σειρά από ερωτήσεις που αφορούν την εφετινή διοργάνωση και ο Προμηθέας Πατρών έχει την τιμητική του…

Tο 66.7% των GMs των ομάδων του EuroCup ανέδειξαν τον Προμηθέα ως έκπληξη της σεζόν στη διοργάνωση. Από κει και πέρα ο Μάκης Γιατράς φιγουράρει στην τρίτη θέση των κορυφαίων προπονητών με ποσοστό 12.5% μαζί με τον Λουίς Κασιμίρο της Μάλαγα, πίσω μόνο από τον Αντρέα Τρινκιέρι της Παρτίζαν (25%) και τον Σάσα Τζόρτζεβιτς της Βίρτους (20.8%).

Ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη και μεγαλομέτοχος της ΚΑΕ Προμηθέας, Βαγγέλης Λιόλιος ξεστόμισε τη μεγάλη κουβέντα έπειτα από τον περσινό εντός έδρας αγώνα των Πατρινών με τη Βίρτους Μπολόνια: «Φέτος μας λένε ότι είμαστε η ευχάριστη έκπληξη του Basketball Champions League… E, του χρόνου θα είμαστε η ευχάριστη έκπληξη του EuroCup».

Προφανώς κι αυτό είναι το πρωτεύον σε μια τέτοια περίπτωση, στην περίπτωση δηλαδή ενός παράγοντα που ουδέποτε είχε απεγνωσμένη ανάγκη για προσοχή αλλά εισήγαγε νηφάλιο μπασκετικό λόγο, έχει θέσει πλάνο πενταετίας και βλέπει τον Προμηθέα Πατρών να κάνει άλματα προόδου χρόνο με τον χρόνο, με ορίζοντα τη συμμετοχή στην EuroLeague.

Τα γενέθλια του Νίκολα Μιλουτίνοφ στο ΣΕΦ

Ο Νίκολα Μιλουτίνοφ έγινε τη Δευτέρα (30/12) 25 ετών και γιόρτασε τα γενέθλια του μαζί με τους συμπαίκτες του και το «ερυθρόλευκο» σταφ στο παρκέ του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας. Ο ίδιος τόνισε σε συνέντευξή του στo «Sport Club» ότι… «τώρα πια το ΝΒΑ δεν είναι τα πάντα για μένα».

Ο σέρβος σέντερ έβγαλε μέρος της προπόνησης του Ολυμπιακού που συνεχίζει την προετοιμασία του ενόψει του αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε (02/01).

Παράλληλα έσβησε τα κεράκια στην τούρτα που κρατούσε ο φροντιστής του Ολυμπιακού, Δημήτρης Πασχόπουλος και δέχτηκε τις ευχές των προπονητών και των συμπαικτών του.

(πληροφορίες από allstarbasket.gr, eurohoops.net, gazzetta.gr, euroleague.net, eurocupbasketball.com)

Πηγή: Υπόκλιση Ναβάρο σε Σπανούλη – Οι ελληνικές πρωτιές στην Euroleague την προηγούμενη δεκαετία (video) - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα