Υπό διάλυση το εθνικιστικό VMRO λόγω της Συμφωνίας – «Εκκαθαρίσεις» πρωτοκλασσάτων μελών

Σε πανικό η ακροδεξιά αντιπολίτευση της ΠΓΔΜΔιασπαστικές τάσεις και μπόλικες διαγραφές στη συνεδρίαση της ΚΕ του κόμματοςΟι ρεφορμιστές δεν θέλουν πλέον τον Κρίστιαν Μίτσκοσκι ως επικεφαλήςΕισαγγελική παρέμβαση για τα περί χρηματισμού βουλευτών θέλει το VMROΣτο ίδιο μήκος κύματος και ο Ιβανόφ: Κατηγορεί τους βουλευτές ότι δωροδοκήθηκαν

Σε έναν νέο κύκλο «εκκαθαρίσεων» προχωράει η ακροδεξιά αντιπολίτευση στην ΠΓΔΜ, μετά τη νίκη της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ στο σκοπιανό

Κοινοβούλιο όπου διασφάλισε την απαραίτητη πλειοψηφία για να περάσουν οι συνταγματικές αλλαγές που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Της Χριστιάνας Βουκελάτου

Οι «τριγμοί» και ο πανικός που επικρατεί στο εσωτερικό του VMRO-DPMNE είναι πλέον πιο έκδηλοι από ποτέ, καθώς όχι μόνο διαγράφει «πρωτοκλασάτα» μέλη του, αλλά απειλεί πλέον με ξεκάθαρο τρόπο οποιονδήποτε δεν υποστηρίζει πιστά τη γραμμή του ότι η «Συμφωνία των Πρεσπών είναι προδοσία της χώρας».

Διασπαστικές τάσεις και μπόλικες διαγραφές στη συνεδρίαση της ΚΕ του κόμματος

Γεμάτη εντάσεις και διαγραφές ήταν η έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του VMRO, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα.

Η Κεντρική Επιτροπή του VMRO-DPMNE διέγραψε λοιπόν κατά τη διάρκεια της χθεσινής της συνεδρίασης τον Μίτκο Γιάντσεφ από τη θέση του αντιπροέδρου του κόμματος.

Ο Μίτκο Γιάντσεφ, είχε διαφωνήσει με την τακτική του κόμματος, στο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ στις 30 Σεπτεμβρίου, καταψηφίζοντας παρ’ όλα αυτά τη Συμφωνία. Ο ίδιος μάλιστα διεγράφη παρόλο που ψήφισε κατά των Συνταγματικών αλλαγών που προωθούσε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ.

Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, συμμετείχε στο δημοψήφισμα και ψήφισε κατά της συμφωνίας. Το VMRO-DPMNE, ενόψει του δημοψηφίσματος στη χώρα, είχε καλέσει του υποστηρικτές του να πράξουν κατά συνείδηση, ωστόσο ο συντριπτικός αριθμός των ψηφοφόρων του κόμματος αυτού απείχε από το δημοψήφισμα.

Την ίδια μοίρα με τον Μίτκο Γιάντσεφ είχε και το στέλεχος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Konstadin Bogdanov ο οποίος διεγράφη με τη κατηγορία ότι συνεργάστηκε με τον Ζόραν Ζάεφ.

Την ίδια στιγμή, μετά από απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος ξεκινούν πειθαρχικές διαδικασίας για να αποπεμφθούν δύο ακόμη μέλη του VMRO-DPMNE, ο Saso Mijalkov και ο Nikola Todorov.

Οι δύο τους κατηγορήθηκαν ότι συμμετείχαν στη μεγάλη εκστρατεία του Ζάεφ να πείσει τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να δώσουν τη θετική τους ψήφο υπέρ των Συνταγματικών αλλαγών.

Οι δύο άνδρες μάλιστα, έχουν αρκετά «βαρύ» βιογραφικό και συνδέονται άμεσα με την σκληροπυρηνική πτέρυγα του VMRO, η οποία έχει ως αρχηγό της τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας–και καταδικασμένο πλέον – Νίκολα Γκρουέφσκι.

Ο Saso Mijalkov λοιπόν είναι ξάδερφος του πρώην πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, ενώ ο Nikola Todorov είναι πρώην υπουργός Υγείας των Σκοπίων.

Τέλος, η ΚΕ του VMRO-DPMNE κάλεσε τους οκτώ «αντιφρονούντες» βουλευτές της να παραιτηθούν άμεσα, καθώς «εργάζονται κατά της θέληση του σκοπιανού λαου», αφήνοντας για ακόμη μια φορά σαφές αιχμές για τη χαμηλή προσέλευση στο δημοψήφισμα.

Οι ρεφορμιστές δεν θέλουν πλέον τον Κρίστιαν Μίτσκοσκι ως επικεφαλής

Πέρα από τις αποπομπές και τις διαγραφές στο κόμμα, αυτό που προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον είναι οι αντίθετες, ρεφορμιστικές, φωνές, που ολοένα και αυξάνονται κατά του επικεφαλής Κρίστιαν Μίτσκοσκι.

Ο Κρίστιαν Μίτσκοσκι είναι ορκισμένος εχθρός της Συμφωνίας των Πρεσπών και η αδιάλλακτη στάση του φαίνεται ότι αποδυναμώνει την ισχύ του τόσο εντός, όσο και εκτός των συνόρων της ΠΓΔΜ.

Πολλές ήταν λοιπόν οι διαφορετικές φωνές που καταψήφισαν τις προτάσεις Μίτσκοσκι για αποπομπή των… πάντων, επιθυμώντας μια πιο ρεφορμιστική και διαλλακτική πολιτική εντός του κόμματος.

Εισαγγελική παρέμβαση για τα περί χρηματισμού βουλευτών θέλει το VMRO

Η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος κάλεσε στη συνέχεια την εισαγγελική αρχή να διερευνήσει τους ισχυρισμούς για πιέσεις, απειλές, εκβιασμούς και δωροδοκίες βουλευτών για να τους πείσουν να ψηφίσουν για τις συνταγματικές αλλαγές.

Οι βουλευτές που ψήφισαν «ναι» αρνήθηκαν με τη σειρά τους τους εν λόγω ισχυρισμούς, λέγοντας ότι πίστευαν ότι έκαναν το σωστό για τη χώρα τους.

Η πρώην υπουργός Πολιτισμού της VMRO, Elizabeta Kancevska Mileska, η οποία ψήφισε «ναι» δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι υπάρχει ανάγκη για συνταγματικές αλλαγές και ότι ο λαός δεν πρέπει να διαιρεθεί σε πατριώτες και προδότες.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι ο σκοπιανός υπουργός Εσωτερικών ζήτησε τη Δευτέρα να διεξαχθεί έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ευσταθούν οι κατηγορίες, περί χρηματισμού των οκτώ βουλευτών της αντιπολίτευσης που ψήφισαν υπέρ της πρότασης Ζάεφ.

Την ίδια στιγμή, μέτρα προστασίας για τους 80 βουλευτές που υπερψήφισαν ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, Όλιβερ Σπασόφσκι, καθώς υπάρχουν απειλές εναντίον των βουλευτών και των οικογενειών τους στα μέσα κοινωνικής, που κάνουν λόγο για «προδοσία».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ιβανόφ: Κατηγορεί τους βουλευτές ότι δωροδοκήθηκαν

«Ας μην αφήσουμε το ελεύθερο ανεξάρτητο κράτος μας να παραμορφωθεί», δήλωσε με τη σειρά του τη Δευτέρα ο πρόεδρος των Σκοπίων Γκιόργκι Ιβανόφ, όπως μεταδίδει το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΜΙΑ.

Αφήνοντας ευθέως αιχμές για τους βουλευτές του VMRO που ψήφισαν τη συμφωνία, ο Ιβανόφ σχολίασε ότι «οι άνθρωποι γιορτάζουν πάντα το γενναίο, και η ιστορία περιφρονεί τη δωροδοκία», ενώ είπε για τη Συμφωνία των Πρεσπών ότι επιβλήθηκε στον λαό των Σκοπίων, αφήνοντας έτσι αιχμές εναντίον της Δύσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Υπό, VMRO, Συμφωνίας – Εκκαθαρίσεις,ypo, VMRO, symfonias – ekkathariseis