Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ: Πρόγραμμα διατροφικής βοήθειας για τους 10.000 πρόσφυγες από τη Λιβύη

Ένα πρόγραμμα διατροφικής βοήθειας θα τεθεί σε εφαρμογή για τους χιλιάδες πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στη Λιβύη, μια χώρα που έχει βυθιστεί στο χάος και όπου μαίνεται μια σύγκρουση ανάμεσα σε αντίπαλες εξουσίες, ανακοίνωσαν την Τρίτη (16/06), δύο οργανισμοί του συστήματος του ΟΗΕ.

Η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR) και το Παγκόσμιο Διατροφικό Πρόγραμμα

(PAM) «ενώνουν τις δυνάμεις τους στη Λιβύη στο πλαίσιο ενός προγράμματος, που έχει σκοπό να φθάσει έως και τους 10.000 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο σε κατάσταση διατροφικής ανασφάλειας με μια επείγουσα βοήθεια φέτος», αναφέρεται σε μια ανακοίνωση.

Η πρώτη επιχείρηση διανομής τροφίμων πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (15/06) στη Σάρατζ, ένα προάστιο δυτικά της πρωτεύουσας Τρίπολη. «Περίπου 2.000 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο θα επωφεληθούν στη διάρκεια της πιλοτικής φάσης», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, αλλά και μετανάστες που επιθυμούν να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο για να φθάσουν στην Ευρώπη, ζουν σε αστικές ζώνες στη Λιβύη.

«Η πλειονότητα εξαρτάται από ημερήσια εργασία αλλά η εργασία αυτή εξαντλείται λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις που συνδέονται με την καταπολέμηση της ασθένειας COVID-19. Ζουν μέρα τη μέρα και δυσκολεύονται να βρουν τρόφιμα», δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής της HCR στη Λιβύη, Ζαν-Πολ Καβαλιερί.

«Η βοήθεια που παρέχουμε στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή και θα είναι μια σανίδα σωτηρίας για τους πιο ευάλωτους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στις αστικές ζώνες», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την HCR, οι πρόσφυγες «βρίσκονται σε κατάσταση ιδιαίτερης στέρησης απέναντι στην εξάπλωση του νέου κορονοϊού και τα προληπτικά μέτρα που επέβαλαν οι αρχές, όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας και το κλείσιμο των καταστημάτων που τους δίνουν δουλειά».

Εξάλλου, η κατάσταση των ευάλωτων αυτών πληθυσμών επιδεινώθηκε μετά την επίθεση που εξαπέλυσε τον Απρίλιο του 2019 ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, Χαλίφα Χάφταρ, για την κατάληψη της Τρίπολης, έδρας της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ), που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ.

Έπειτα από μια σειρά από στρατιωτικές ήττες, οι δυνάμεις που πρόσκεινται στον Χάφταρ αναγκάστηκαν να αναδιπλωθούν προς τα προπύργιά τους στο ανατολικό και στο νότιο τμήμα της χώρας.

(πληροφορίες από lawandorder.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα