Ξεκίνησε από τη Γερουσία η ιστορική διαδικασία της δίκης του Ντόναλντ Τραμπ (video)

Η αμερικανική Γερουσία εκκίνησε επισήμως την Πέμπτη (16/01) την ιστορική διαδικασία της δίκης του Ντόναλντ Τραμπ με το ερώτημα της καθαίρεσης του, και τα δύο άρθρα παραπομπής του αμερικανού προέδρου αναγνώστηκαν στην ολομέλεια της αμερικανικής Άνω Βουλής (η Νάνσι Πελόζι υπέγραψε τον κατηγορητήριο). «Η δίκη για την καθαίρεσή μου θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα», τόνισε ο Ντόναλντ Τραμπ, κάνοντας λόγο για «κυνήγι μαγισσών».

Ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τσακ Γκράσλεϊ που

προήδρευσε στη συνεδρίαση, κάλεσε τους επτά κατήγορους από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, στους οποίους επικεφαλής είναι ο δημοκρατικός βουλευτής Άνταμ Σιφ.

Ο Σιφ ανέγνωσε τα δύο άρθρα παραπομπής. Η Γερουσία θα καλέσει τον πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Τζον Ρόμπερτς, που αναμένεται να ορκιστεί σε περίπου δύο ώρες πριν ορκίσει με τη σειρά του τους 100 γερουσιαστές, που θα είναι οι δικαστές.

Ο Ρόμπερτς θα συντονίσει τη δίκη, μόλις την τρίτη στην ιστορία των ΗΠΑ, που αναμένεται να αρχίσει την ερχόμενη Τρίτη 21η Ιανουαρίου.

Η επιτροπή δικαστικών υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων – η οποία ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς – ψήφισε τον Δεκέμβριο υπέρ της παραπομπής του Τραμπ, με την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας, καθώς εκτιμάται ότι χρησιμοποίησε τη στρατιωτική βοήθεια για να πιέσει την ουκρανική κυβέρνηση να ανοίξει έρευνα εις βάρος του πολιτικού αντιπάλου του Τζο Μπάιντεν. Ο αμερικανός πρόεδρος κατηγορείται επίσης ότι παρεμπόδισε την έρευνα του Κογκρέσου.

Το πόρισμα των 300 σελίδων άνοιξε, άλλωστε, τον δρόμο για παραπομπή Τραμπ, περιλαμβάνοντας στοιχεία που«καίνε».

«Η δίκη για την καθαίρεσή μου θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα»

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εκτίμησε, λίγο αργότερα, ότι η δίκη από τη Γερουσία για την καθαίρεσή του θα τελειώσει «πολύ γρήγορα», καταγγέλλοντας και πάλι «ένα κυνήγι μαγισσών».

«Θα πρέπει να τελειώσει πολύ γρήγορα», είπε ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος από το Οβάλ Γραφείο.

Πηγή: Ξεκίνησε από τη Γερουσία η ιστορική διαδικασία της δίκης του Ντόναλντ Τραμπ (video) - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα