Ξεκίνησαν οι εργασίες της Εξεταστικής για τα σκάνδαλα στην Υγεία

Άρχισαν το μεσημέρι της Τετάρτης οι εργασίες της πρώτης Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διενεργείται με θέμα τη διαφθορά και την κατασπατάληση δημόσιου χρήματος στον χώρο της Υγείας κατά τα έτη 1997 έως και 2014.

Η επιτροπή που αποτελείται από 23 βουλευτές καλείται σε διάστημα τριών μηνών να διερευνήσει τη σκανδαλώδη διαχείριση και λειτουργία του ΚΕΕΛΠΝΟ, την εκτίναξη των λειτουργικών δαπανών των νοσοκομείων και της δημόσιας φαρμακευτικής

δαπάνης με αποκορύφωμα την υπόθεση NOVARTIS, όπως επίσης και την υπόθεση του νοσηλευτικού ιδρύματος «ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ» το οποίο, υπογραμμίζεται πως αποτέλεσε από το 2000 και έπειτα επιτομή κακοδιαχείρισης και διαφθοράς.

Αυτό που σήμερα η επιτροπή θα ορίσει είναι τον προγραμματισμό των εργασιών της.

Πρώτο θέμα που θα διερευνηθεί είναι το «Ερρίκος Ντυνάν» και οι ύποπτες συναλλαγές προσώπων που είχαν ως αποτέλεσμα τον παράνομο πλουτισμό συγκεκριμένων ομάδων, προκαλώντας σαφή ζημία σε περιουσιακά στοιχεία μονάδων υγείας όπως το συγκεκριμένο.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Αντώνης Μπαλωμενάκης κάνει λόγω για «ωκεανό στοιχείων» και ενδείξεων για διασπάθιση δημοσίου χρήματος στην Υγεία με τη συμμετοχή πάρα πολλών προσώπων τα οποία συγκροτούσαν ένα ολόκληρο σύμπλεγμα. Αυτό το κουβάρι σιγά σιγά θα ξεμπερδευτεί, τονίζει ο κ. Μπαλωμενάκης.

Μετά τη διερεύνηση του «Ερρίκος Ντυνάν» η Εξεταστική Επιτροπή, θα εξετάσει υποθέσεις κακοδιοίκησης σε φορείς όπως το ΚΕΕΛΠΝΟ, όπου υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η αδιαφάνεια στη διαχείριση ήταν ο κανόνας.

Τελευταία υπόθεση που θα εξεταστεί, είναι η υπόθεση του φαρμάκου και της εκτίναξης της φαρμακευτικής δαπάνης, προκειμένου, όπως είπε, να δοθεί ο χρόνος για την ενημέρωση των στοιχείων και από τη διεθνή έρευνα που διεξάγεται με αφορμή την υπόθεση της φαρμακευτικής εταιρίας «NOVARTIS».

Σημειώνεται ότι κατά τη συγκεκριμένη περίοδο, στον χώρο της υγείας, έχουν δημοσιευθεί δεκάδες περιπτώσεις σκανδάλων που προξένησαν όχι μόνο οικονομικές ζημιές μεγάλου μεγέθους, αλλά υπονόμευσαν την ίδια την έννοια της δημόσιας υγείας και του κράτους πρόνοιας, γι’ αυτό και περιμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα αποτελέσματά της.

Πηγή: Στο Κόκκινο

Keywords
Τυχαία Θέματα