Βρήκε έναν ακόμα βουλευτή ο Ζάεφ – Ψάχνει άλλους επτά για τη συνταγματική αναθεώρηση

Στροφή 180 μοιρών έκανε ο ανεξάρτητος βουλευτής του σκοπιανού κοινοβουλίου, Ferid Muhic, αλλάζοντας την αρχική του τοποθέτηση, και τελικά θα ψηφίσει υπέρ των συνταγματικών τροποποιήσεων όπως μεταδίδει το Sloboden Pecat. Πλέον, ο Ζόραν Ζάεφ, αναζητά άλλους επτά βουλευτές για την πολυπόθητη συνταγματική αναθεώρηση.

Κατά την ομιλία του, η οποία πυροδότησε το θερμό χειροκρότημα των κυβερνητικών βουλευτών, ο Muhic εξήγησε τους λόγους που τον οδήγησαν να αλλάξει την απόφασή του.

«Η συμφωνία με την Ελλάδα για την αλλαγή

του ονόματος είναι κακή και το έχω πει τόσες φορές μέχρι στιγμής. Αδιαμφισβήτητα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Η συμφωνία είναι πικρή αλλά δεν μπορεί να γίνει τίποτα άλλο. Αν αυτή δεν υιοθετηθεί τώρα, θα πρέπει να γίνει από άλλη κυβέρνηση», ανέφερε μεταξύ άλλων ο σκοπιανός βουλευτής, ξεκαθαρίζοντας πως θα στηρίξει τις συνταγματικές αλλαγές.

Σημειώνεται ότι η συζήτηση στην Ολομέλεια, σε αυτήν την πρώτη φάση της διαδικασίας, θα διαρκέσει μέχρι 10 ημέρες και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία, η οποία θα αφορά αποκλειστικά το αν θα προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος με βάση τις κατευθύνσεις που περιλαμβάνονται στην πρόταση της κυβέρνησης. Για τη λήψη της σχετικής απόφασης απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 από τους 120 βουλευτές), ώστε η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος να περάσει στα επόμενα στάδια που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής.

Από αυτήν την άποψη, η πρώτη ψηφοφορία στην Ολομέλεια είναι αυτή που θα κρίνει αν η κυβέρνηση μπορέσει να εξασφαλίσει τη στήριξη κάποιων βουλευτών της αντιπολίτευσης, προκειμένου να διαμορφωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία δύο τρίτων για την τροποποίηση του Συντάγματος. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε θα ακολουθήσει η διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών – πιθανότατα στις 2 ή στις 9 Δεκεμβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα