Βρετανία: Διαφωνεί με την ομιλία Τραμπ στο Κοινοβούλιο, ο Πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων της Βρετανίας, John Bercow, εξέφρασε την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο ομιλίας του νέου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Βρετανικό Κοινοβούλιο καθώς όπως τονίζει, η Βρετανική Βουλή δεν συμπορεύεται με την ρατσιστική και σεξιστική ρητορική που χρησιμοποιεί ο Τραμπ.

Ο

Bercow είναι ένας από τους τρεις αρμόδιους που χρειάζεται να εγκρίνουν την ομιλία του Αμερικανού προέδρου έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί.

«Μια ομιλία ενός ξένου ηγέτη και στα δύο κοινοβουλευτικά σώματα της Βρετανίας δεν είναι ένα αυτόματο δικαίωμα. Είναι μια τιμή που κατακτιέται»

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, κάλεσε τον Τραμπ να επισκεφθεί το Ηνωμένο Βασίλειο κατά την επίσκεψή της στον Λευκό Οίκο μια εβδομάδα μετά την ορκωμοσία και την επίσημη ανάληψη καθηκόντων του.

Ο Bercow ξεκαθάρισε πως για την αντίθεσή του στην ομιλία Τραμπ στο Βρετανικό Κοινοβούλιο ευθύνεται το αντιμεταναστευτικό διάταγμα που υπέγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος και απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ σε πολίτες επτά μουσουλμανικών χωρών.

«Πριν από την επιβολή του διατάγματος είχα ορισμένες αντιρρήσεις σχετικά με την επικείμενη ομιλία, μετά την υπογραφή του διατάγματος όμως οι αντιρρήσεις αυτές ενισχύθηκαν κατά πολύ» είπε χαρακτηριστικά ο Bercow.

Περισσότεροι από 1,8 εκατομμύρια Βρετανοί πολίτες έχουν υπογράψει ένα αίτημα που καλεί για ακύρωση της επίσκεψης του Τραμπ στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκειμένου να μην έρθει σε δύσκολη θέση η βασίλισσα Ελισάβετ, αναγκάζοντας το βρετανικό κοινοβούλιο να συζητήσει το αίτημα στις 20 Φεβρουαρίου.

«Σε ό,τι αφορά αυτό τον χώρο (κοινοβούλιο), νοιώθω πολύ έντονα ότι η αντίθεση μας στον ρατσισμό και στον σεξισμό και η υποστήριξη μας στην ισότητα ενώπιον του νόμου και σε μια ανεξάρτητη λειτουργία της δικαιοσύνης χρίζουν μιας εξόχως σημαντικής εξέτασης», τόνισε ο Bercow, συγκεντρώνοντας τα χειροκροτήματα των βουλευτών.

Το 2011 ο προκάτοχος του Τραμπ, Μπαράκ Ομπάμα έγινε ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που μίλησε και στα δύο κοινοβουλευτικά σώματα που συνεδριάζουν στα Ανάκτορα του Ουεστμίνστερ, όπου έχουν επίσης φιλοξενηθεί ο Νέλσον Μαντέλα και ο Σαρλ ντε Γκωλ.

Keywords
Τυχαία Θέματα