«Βούλιαξε» την Τουρκία, θέλει την πρόκριση η εθνική ομάδα στο πόλο (video)

Την καλύτερη… αρχή έκανε η εθνική πόλο των ανδρών στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Βαρκελώνης καθώς συνέτριψε τη Δευτέρα με το εντυπωσιακό 27-1 την Τουρκία και έδειξε στους «γείτονες» ό,τι από… κολύμπι ξέρουμε καλύτερα. Τα δύσκολα στην εθνική ακολουθούν στα ματς που έρχονται με στόχο την πρόκριση.

Το ματς με την Τουρκία, όπως μαρτυρά και το σκορ, δεν χρίζει ιδιαίτερης κριτικής και ήδη οι Έλληνες διεθνείς σκέφτονται τον επόμενο αντίπαλο που είναι την Τετάρτη η Ολλανδία. Η εθνική ομάδα ήταν καταιγιστική και παραγωγική και είναι χαρακτηριστικός ότι το ημίχρονο

προηγήθηκε 12-1, ενώ στην 2η, 3η και 4η περίοδο δεν δέχτηκε γκολ, αλλά αντίθετα έμεινε με το… πόδι στο γκάζι!

Τα οκτάλεπτα: 1-5, 0-7, 0-6, 0-9
ΤΟΥΡΚΙΑ: Κιλ, Ατσάρ, Σενέμογλου, Κάχραμαν, Μπίγικ, Ντουζενλί, Εργκίν, Τουράν, Σονμέζ 1, Εζμπέκ, Γιλμάζ, Γκουρντενλί, Οζντεμίρ.
ΕΛΛΑΔΑ: Φλέγκας, Γενηδουνιάς, Σκουμπάκης, Νικολαϊδης, Φουντούλης 6, Καπότσης 3, Δερβίσης 4, Αργυρόπουλος 3, Μουρίκης 1, Κολόμβος, Γούνας 5, Βλαχόπουλος 5, Ζερδεβάς.

Είκοσι συμμετοχές σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα μετράει ως τώρα η εθνική ανδρών, χωρίς ποτέ να έχει καταφέρει να ανέβει στο βάθρο των νικητών. Οι τέταρτες θέσεις του 1999 (Φλωρεντία) και του 2016 (Βελιγράδι) αποτελούν το «ταβάνι» της ελληνικής ομάδας, που αυτή τη φορά θέλει να κάνει το βήμα παραπάνω και να πανηγυρίσει ένα μετάλλιο.

Η κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ από τον Ολυμπιακό, ο οποίος αποτελεί τη βάση του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, δίνει ψυχολογική ώθηση στη «γαλανόλευκη», η οποία μετέχει στον γ’ όμιλο και ξεκινά τις υποχρεώσεις της με δύο βατά παιχνίδια, κόντρα στην Τουρκία (Δευτέρα 16/7, 15:00) και την Ολλανδία (Τετάρτη 18/7, 16:30). Το ματς που θα κρίνει την πρωτιά του ομίλου θα γίνει την Παρασκευή 20/7 (21:30) απέναντι στην παγκόσμια πρωταθλήτρια Κροατία, η οποία όμως θα παραταχθεί στη Βαρκελώνη χωρίς το μεγάλο αστέρι της, τον Σάντρο Σούκνο.

Η πρώτη θέση οδηγεί απευθείας στα προημιτελικά κι εκεί -λογικά- σε ένα ζευγάρωμα με τον δεύτερο του β’ ομίλου (Ισπανία ή Μαυροβούνιο), ενώ ο δεύτερος θα δώσει χιαστί παιχνίδι με τον 3ο του α’ ομίλου (πιθανότατα Γερμανία) και, εφόσον περάσει, θα αντιμετωπίσει το νικητή του β’ ομίλου. Λεπτομέρεια των διασταυρώσεων: ο πρώτος του ομίλου της εθνικής θα βρει στα ημιτελικά απέναντί του την πανίσχυρη και «πεινασμένη», μετά την απώλεια του περσινού Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, Σερβία, ενώ ο δεύτερος αποφεύγει τους «πλάβι» ως τον τελικό…

Ο Θοδωρής Βλάχος έχει προχωρήσει σε σταδιακή ανανέωση της εθνικής ομάδας και ήδη υπάρχουν πέντε αλλαγές σε σχέση με τη 13άδα των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο. Ακόμη πιο σημαντικό, είναι το γεγονός ότι στην αποστολή για τη Βαρκελώνη «χώρεσαν» τρία μέλη της εθνικής νέων, που κατέκτησε πέρυσι στο Βελιγράδι τον παγκόσμιο τίτλο (Ζερδεβάς, Σκουμπάκης, Νικολαΐδης), χωρίς μάλιστα να συμπεριλαμβάνεται σε αυτούς ο κατά τεκμήριο πιο ταλαντούχος παίκτης αυτής της γενιάς, ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου.

Ακολουθώντας την πρακτική που έχει υιοθετήσει και στον Ολυμπιακό, ο ομοσπονδιακός τεχνικός ποντάρει σε παίκτες πολυθεσίτες, έχοντας στην αποστολή μόνο έναν «καθαρόαιμο» αμυντικό (Σκουμπάκης), τρεις φουνταριστούς, ο ένας εκ των οποίων όμως (Κολόμβος) αναμένεται να χρησιμοποιηθεί και στην άμυνα, και περιφερειακούς που μπορούν να παίξουν και ως αμυντικοί.

Ο Βλάχος αναμένεται να αξιοποιήσει κάποια από τα «τρικ» που βοήθησαν την ομάδα του Πειραιά να φτάσει στην κορυφή της Ευρώπης, όμως η αλήθεια είναι ότι δεν έχει έναν «κέρβερο» σαν τον Πάβιτς κάτω από τα δοκάρια, ούτε κάποιον τόσο πολυσύνθετο παίκτη όσο ο Ομπράντοβιτς…

Όλοι οι αγώνες του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος διεξάγονται στην ανοιχτή πισίνα «Πικορνέλ», χωρητικότητας 3.000 θεατών, που εγκαινιάστηκε το 1969 κι ένα χρόνο αργότερα φιλοξένησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα υγρού στίβου.

Η εγκατάσταση ανακαινίστηκε το 1990, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Βαρκελώνης, όπου φιλοξένησε τα αγωνίσματα της κολύμβησης, την τελική φάση της υδατοσφαίρισης (εκεί διεξήχθη ο ιστορικός τελικός της Ιταλίας με την Ισπανία) και το κολυμβητικό σκέλος του μοντέρνου πεντάθλου. Εκεί διεξήχθησαν επίσης αγωνίσματα των Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων του 2003 (συγχρονισμένη) και του 2013 (υδατοσφαίριση).

#WP2018BCN #waterpolo

Highlights

Keywords
Τυχαία Θέματα