«Βόμβα» του τουρκικού ΣτΕ – Η Αγιά Σοφιά μετατρέπεται σε τζαμί (video)

Το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε την απόφαση του 1934 με την οποία η τότε τουρκική κυβέρνηση είχε μετατρέψει την Αγιά Σοφιά της Κωνσταντινούπολης σε μουσείο.

Με την συγκεκριμένη απόφαση το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Τουρκίας έκρινε ότι το προεδρικό διάταγμα του Κεμάλ Ατατούρκ το 1934 δεν έχει ισχύ ανοίγοντας τον δρόμο για την λειτουργία του μνημείου ως τζαμί.

Έτσι, λήψη της τελικής απόφασης είτε θα γίνει με νέο προεδρικό διάταγμα που θα υπογράψει ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,

είτε το θέμα μπορεί να παραπεμφθεί υπηρεσιακά στη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων, η οποία θα πράξει τα περαιτέρω.

Η υπόθεση συζητήθηκε στις 2 Ιουλίου στο 10 τμήμα του τουρκικού Συμβουλίου της της Επικρατείας (Danistay), σε μία δίκη εξπρές που διήρκησε μόλις 17 λεπτά. Η δίκη αφορούσε μία παλιά προσφυγής του 2016 που έκανε ο, κατά τα άλλα άγνωστος, «Σύνδεσμος Προσφοράς στα Βακούφια, τα Ιστορικά Μνημεία και το Περιβάλλον».

Ώρα πανηγυρισμών για τον προκλητικό Ερντογάν

Ο Ερντογάν θα εκφωνήσει ομιλία μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία ανάβει το πράσινο φως για τη μετατροπή του ορθόδοξου ναού σε τζαμί.

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα εκφωνήσει ομιλία σήμερα το βράδυ, μετά την απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας που άνοιξε τον δρόμο για να μετατραπεί σε τζαμί η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ερντογάν πρόκειται να εκφωνήσει την ομιλία του λίγο πριν από τις 9 μ.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου της τουρκικής προεδρίας.

Το μήνυμα του γαμπρού του Ερντογάν

Σημειώνεται ότι λίγο πριν ανακοινωθεί η απόφαση, ο γαμπρός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και υπουργός Οικονομικών έκανε ένα tweet χρησιμοποιώντας τον στίχο του ποιητή Necip Fazıl Kısakürek: «Υπομονή νέοι μου! Δεν ξέρω αν θα γίνει σήμερα ή αύριο αλλά η Αγιά Σοφιά θα ανοίξει».

Üstad Necip Fazıl Kısakürek’in 55 yıl önce dediği gibi:
“Bekleyin Gençler!!!
Ama bugün ama yarın Ayasofya açılacak!”#AyasofyaCamii pic.twitter.com/Yl5nCsuKcV

— Berat Albayrak (@BeratAlbayrak) July 10, 2020

Δεδομένη η απόφαση υποστήριζε ο τουρκικός Τύπος

Όπως σας είχαμε ενημερώσει από το πρωί της Παρασκευής (10/7) «Χουριέτ» και «Γενί Σαφάκ» ότι σε περίπτωση που το ΣτΕ ακυρώσει την απόφαση για «μουσείο» του υπουργικού συμβουλίου το 1934 για να ανοίξει η Αγία Σοφία συζητούνται 2 φόρμουλες.

Θα προετοιμαστεί διάταγμα με την υπογραφή του Ερντογάν και η Αγία Σοφία θα ανοίξει ξανά ως τζαμί.

Και σύμφωνα με τη δεύτερη φόρμουλα η προεδρία θα στείλει την απόφαση του ΣτΕ στη Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων ζητώντας να προβεί στα απαραίτητα.

Και στις δύο περιπτώσεις η λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί θα είναι και πάλι στα χέρια του Ερντογάν.

Χουριέτ: Σήμερα κρίνεται το μέλλον της Αγιάς Σοφιάς

Σε περίπτωση αρνητικής απόφασης, η Αγία Σοφία θα γίνει τζαμί με προεδρικό διάταγμα. Οι βουλευτές του ΑΚΡ που είναι παράλληλα και νομικοί, σε κάθε περίπτωση ετοιμάζονται για προεδρικό διάταγμα.

Η τουρκική εφημερίδα υμνεί στο πρωτοσέλιδό της τη στάση του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, χθες Πέμπτη (9/7) στο ευρωκοινοβούλιο υπέρ της Τουρκίας.

Τουρκικέ: Η Παρασκευή της Αγίας Σοφίας έφτασε

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αναμένεται να πει την τελευταία του κουβέντα σήμερα σχετικά με το άνοιγμα ξανά της Αγίας Σοφίας σε χώρο λατρείας των Μουσουλμάνων, που μετατράπηκε σε μουσείο με τετελεσμένα το 1934. Σε περίπτωση του τουρκικό δικαστήριο αποφανθεί αρνητικά, τότε θα παραπεμφθεί στην προεδρία να εκδώσει διάταγμα. Τα δεσμά της Αγίας Σοφίας θα λυθούν έπειτα από 86 χρόνια.

Στο πλευρό της Ελλάδας ο μουφτής Κομοτηνής

Λίγο νωρίτερα την αντίθεσή του στην πρόθεση των Τούρκων να μετατραπεί η Αγιά Σοφιά σε τζαμί είχε εκφράσει και ο μουφτής Κομοτηνής Τζιχάτ Χαλήλ.

Μιλώντας στο Α΄Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, προέτρεψε σε σεβασμό όλων των θρησκευτικών χώρων, χαρακτηρίζοντας «προκλητική απόφαση» την πρόθεση του καθεστώτος Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία από μουσείο σε μουσουλμανικό τέμενος.

Ο μουφτής Κομοτηνής πρότεινε να μη γίνει τζαμί η Αγία Σοφία, γιατί κάτι τέτοιο θα βάλει χριστιανούς και μουσουλμάνους «σε δύσκολη κατάσταση». Ζητά ο ναός να παραμείνει μουσείο, «αυτό προτιμώ» λέει και προσθέτει ότι «αυτό θα ήταν καλό για την ανθρώπινη ζωή, σε αυτή τη στιγμή σε αυτή την κατάσταση».

Η δήλωση του μουφτή Κομοτηνής

«Όλοι να έχουμε το σεβασμό προς τους λατρευτικούς ναούς. Όπως φαίνεται και από το όνομα, Αγιά Σοφιά, είναι ένας χριστιανικός ναός. Βέβαια, υπήρχαν οι ορθόδοξοι χριστιανοί και όταν μετατράπηκε σε τζαμί στην εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μέχρι τάδε ημερομηνία, αυτό ήταν. Και από κει και πέρα, όταν μετατράπηκε σε μουσείο εκείνη την εποχή, οι πολιτικές Αρχές αποφάσισαν αυτό και έτσι. Αλλά εγώ, σαν θρησκευτικός, θα ήταν καλό δηλαδή, να έχουμε τον σεβασμό.

Αρκεί αυτή η ονομασία Αγιά Σοφιά, φαίνεται από την ονομασία της ότι είναι ένα χριστιανικός ναός, ιερός ναός για τους χριστιανούς. Και βλέπω ότι δεν χρειάζεται αυτή η επέμβαση τώρα να γίνεται, δηλαδή. Να μείνει σε αυτό το επίπεδο αυτή η κατάσταση, να μείνει μουσείο σε αυτές τις ημέρες. Δηλαδή, γιατί χρειάζεται αυτό;

Κι εσείς ξέρετε, και όλοι οι ιστορικοί ξέρουν ότι όταν ο Χαλίφης Ομάρ μπήκε στην Παλαιστίνη, και όταν ο χριστιανός ορθόδοξος Σωφρόνιος του είπε μπορείς να κάνεις την προσευχή σου και εδώ στο χριστιανικό ναό, αυτός, ο Χαλίφης, έφερε αντίρρηση, βγήκε και έκανε την προσευχή του σε ένα άλλο τόπο.

Για μας για τους μουσουλμάνους, κάθε περιοχή, κάθε μέρος, κάθε τόπος της Γης, είναι μέρος προσευχής. Γιατί τώρα αυτή. Μπορούμε να πούμε και πολλοί το ονομάζουν, είναι μια προκλητική απόφαση σε αυτή την εποχή αυτά τα πράγματα. Υπάρχουν τόσα τζαμιά που ονομάζονται με ισλαμικές ονομασίες, μουσουλμανικές ονομασίες. Με αυτή την ονομασία να μετατρέπεται σε τζαμί και να είναι δηλαδή Αγία Σοφία τζαμί, αυτό είναι λιγάκι παράξενο το βλέπω.

Όπως έκανε ο Χαλίφης Ομάρ, εγώ από τη θέση μου σαν θρησκευτικός, εγώ πρότεινα να μην γίνει αυτό το πράμα για να μην βάζει και τους χριστιανούς και τους μουσουλμάνους σε δύσκολη κατάσταση. Η ουδετερότητα είναι τώρα μουσείο.

Να κάνουν επίσκεψη και οι μουσουλμάνοι και οι (ορθόδοξοι) χριστιανοί και οι καθολικοί, όλη η ανθρωπότητα να κάνουν την επίσκεψη και αυτό φτάνει.

Εάν ένας μουσουλμάνος θέλει να πάει σε ένα τζαμί να κάνει την προσευχή του, κοντά υπάρχει ένα άλλο τζαμί. Και για έναν χριστιανό εάν θέλει να κάνει τη λειτουργία μπορεί να βρει τόπο λατρείας και στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλο μέρος.

Με τις προηγούμενες αποφάσεις, πριν για την Ανθρωπότητα, είναι για τους χριστιανούς. Από την ονομασία Αγία Σοφία, φαίνεται ότι είναι για τους χριστιανούς ορθόδοξους και μετά μετατράπηκε σε μουσείο.

Τώρα να μείνει σε αυτή την κατάσταση. Αυτό προτιμώ και αυτό θα ήταν καλό για την ανθρώπινη ζωή, σε αυτή τη στιγμή σε αυτή την κατάσταση».

Keywords
Τυχαία Θέματα